Lämpö nousee joka päivä ja loppuviikosta on luvassa yli kolmenkympin lukemia – Ylittyykö Ruunavuoren 31,9 astetta?

Sadetta ennusteessa on aikaisintaan ensi viikolla, josko vaihtuu keli silloinkaan.

Antti Varonen

Aurinkoa ja lämpöä on tällä viikolla luvassa. Arkistokuva
Aurinkoa ja lämpöä on tällä viikolla luvassa. Arkistokuva

Tästä viikosta on tulossa aurinkoinen ja hellelukemia rikotaan monin paikoin koko maassa, ennustaa Ilmatieteenlaitos.

Savonlinnan seudulla maanantai ei ennusteen mukaan ole viikon lämpimin eikä vielä edes hellelukemiin yltävä päivä, mutta tiistaista eteenpäin 25 asteen lukema ylittynee päivittäin.

– Trendi on loppuviikkoa kohden lämpenevä. Savonlinnan seudulla huippu on todennäköisimmin torstaina tai perjantaina. Lämpötila voi silloin ylittää 30 astetta, se on jopa todennäköistä, sanoo päivystävä meteorologi Nina Karusto.

Tähän aikaan vuodesta tyypillinen lämpötila olisi Savonlinnan seudulla noin 20 astetta.

Hyvin lämmintä säätä selittää kaksi samaan aikaan sattuvaa asiaa.

– Suomen päällä on korkeapaine ja samaan aikaan tänne on kiertynyt etelän ja lännen kautta hyvin lämmistä ilmaa. Pelkkä korkeapaine ei 30 asteen lukemiin riitä, vaan tarvitaan lämmintä tuulahdusta.

Sadepisaran kuvia sääkartalla on vasta ensi viikon alkupuolella.

– Sunnuntain ja maanantain vaiheilla ennusteessa on epävarmuutta siitä, että korkeapaine väistyisi ja Suomeen pääsisi virtaamaan epävakaisempaa ilmaa ja sitä kautta sateita. Todennäköisemmin menee siis ensi viikkoon ennenkuin sateita saadaan. Voi myös olla, että korkeapaine ei väistykään ja aurinkoinen sää jatkuu.

Ilmatieteenlaitoksen vuoden korkeimpien lämpötilojen tilastossa Savonlinna mainitaan kerran. 18.7.2001 mitattiin Ruunavuorella 31,9 astetta ja se oli sinä vuonna Suomen korkein lukema.

Vuodesta 1961 pidetyn tilaston korkein lukema on 37,2 ja se on mitattu 29.7.2010 Joensuun lentoasemalla. 30 astetta jää kokonaan ylittymättä keskimäärin joka 4. kesä.