Oikeus alkaa pohtia täyttyivätkö Savonlinnassa ryöstön tunnusmerkit — Syyttäjä vaatii vastaajille ehdottomia vankeusrangaistuksia

Asuntoon tunkeuduttiin keskellä yötä uhittelemaan teräaseen kanssa.

Tuija Pauhu

Etelä-Savon käräjäoikeuden Savonlinnan toimipaikan istuntosalissa on luettu syyte ryöstöstä.
Etelä-Savon käräjäoikeuden Savonlinnan toimipaikan istuntosalissa on luettu syyte ryöstöstä.

Etelä-Savon käräjäoikeudessa on alettu käsitellä Savonlinnassa heinäkuussa 2016 sattunutta tapahtumaa, josta syyttäjä vaatii kahdelle miehelle rangaistusta ensisijaisesti ryöstöstä. Syyttäjän toissijainen rikosnimike miesten teoille on ryöstön yritys.

Vastaajat olivat tunkeutuneet yöllä naamioituneina yksityisasuntoon, jossa asui kaksi henkilöä.

Sisälle päästyään miehet olivat väkivallalla ja veitsellä uhaten alkaneet vaatia talonväeltä rahaa. Kun uhkailu ei tuottanut toivottua tulosta, oli toinen uhkailun kohteeksi joutunut saanut kasvoilleen suihkeen kaasusumuttimesta.

Syyttäjän mukaan rikoksiin ryhtyneillä miehillä ei ollut mitään laillista oikeutta vaatia rahoja väkivallalla uhaten.

Rahaa miehet eivät mukaansa saaneet. Sen sijaan he anastivat talosta lähtiessään kaksi mustikkalaatikkoa, jotka olivat olleet asunnon parvekkeella.

Syyttäjä pitää rikosta kokonaisuutena arvostellen vakavana, kun huomioidaan miesten käyttämät aseet, ja se, että he olivat tulleet kaksistaan keskellä yötä uhkailemaan uhrejaan.

Molemmilla miehillä on aiempaa rikollista taustaa, ja syyttäjä vaatii kummallekin tuomioksi ehdotonta vankeutta. Oikeus antaa jutussa päätöksensä marraskuussa.