Punainen ruusu pitää pintansa Savonlinnassa

Yksi iso ruusu on korvannut kimput

Tuija Pauhu

Leikkokukat tulevat Suomeen pitkälti Hollannin kautta.
Leikkokukat tulevat Suomeen pitkälti Hollannin kautta.

Ruusuerät saapuvat tällä viikolla kukkakauppoihin. Valmistuvia on tänä vuonna Savonlinnassa viime vuotta vähemmän, mikä näkyy myös kukkien menekissä.

— Valmistujaislahjaksi meillä ostetaan eniten punaisia ja valkoisia ruusuja. Iso punainen rednaumi-ruusu on suosituin lajike. Lila eli vanha rosa on meillä uusi väri, kertoo kauppias Sirkka Muttonen-Gerber Kukkakauppa Gerberasta.
— Ruusuja varataan jonkun verran myös etukäteen, ainakin siinä tapauksessa että halutaan jotain tiettyä.

Kukkakauppias Juha Saari Päivärannan Ruususta kertoo, että heillä suosituimmat lahjakukat ylioppilaille ja ammattiin valmistuville ovat punaiset ja valkoiset ruusut, gerberat ja erilaiset kimput. Molemmat kauppiaat ovat huomanneet vuosien varrella, että ennen lahjaruusuja ostettiin useampia kappaleita. Nykyisin lahjaksi riittää yksi iso ruusu. Molemmissa kaupoissa äitienpäivä on selkeästi tärkeämpi sesonki kuin koulujen päättäjäisaika.

— Sinisten ruusujen osuus on vähentynyt. Ne ovat osoittautuneet epäkäytännöllisiksi, koska ne ovat saattaneet värjätä mekkoja, Saari kertoo.

Leikkokukat tulevat Savonlinnaan pitkälti Hollannin kautta. Lähikukkien osuus korostuu valmistujaisjuhlien sijaan muina sesonkeina, koska narsissien, joulutähtien ja amppeleiden tuotanto on kotimaista. Nykyään taimia ostetaan enemmän suoraan puutarhalta tai torilta kuin kukkakaupoista.

Tanja Seppänen