Hovioikeus määräsi Osuuskauppa Suur-Savon maksamaan noin 20 000 euroa korvauksia perusteettomasta irtisanomisesta – Summa laski käräjäoikeuden tuomiosta

Irtisanottu työntekijä työskenteli liikennemyymälässä Etelä-Savossa.

Hovioikeus pienensi korvaussummaa yli 10 000 eurolla.
Hovioikeus pienensi korvaussummaa yli 10 000 eurolla.

Itä-Suomen hovioikeus on määrännyt Osuuskauppa Suur-Savon maksamaan 20 300 euroa korkoineen korvausta entiselle työntekijälle työsuhteen perusteettomasta päättämisestä. Työntekijä työskenteli Etelä-Savossa Viitostien varrella sijaitsevalla ABC-asemalla. Lisäksi Osuuskauppa määrättiin maksamaan oikeudenkäyntikuluja reilu 12 000 euroa.

Korvaussumma aleni hovioikeudessa, jonne Osuuskauppa käräjäoikeuden päätöksestä valitti. Käräjäoikeus oli määrännyt maksettavaksi 35 562,20 euroa. Kantaja oli vaatinut 24 kuukautta vastaavaa palkkaa, eli 72 900 euroa viivästyskorkoineen.

Työntekijän työsuhde irtisanottiin maaliskuussa 2015 yksilöperustein. Työntekijällä oli toistuvasti riitaa ABC:n toisen työntekijän kanssa.

Kantaja sai kirjalliset varoitukset vuonna 2006 ja kahdesti vuonna 2014. Kantaja kiisti varoitukset aiheettomina. Kantaja työskenteli Osuuskauppa Suur-Savon palveluksessa yli yhdeksän vuotta.

Uhkaili siirrolla Saleen

Osuuskauppa kertoi irtisanomisen syyksi kantajan epäasiallisen käyttäytymisen, työtoverin kanssa riitelyn, työrauhan rikkomisen ja annettujen ohjeiden noudattamatta jättämisen.

Kantaja puolestaan kertoi joutuneensa erityisesti yhden työtoverin kiusaamaksi ja nimittelemäksi. Työkaveri nimitteli häntä alatyylisin ilmauksin. Lisäksi työtoveri kantajan mukaan etsi tämän tekemisistä virheitä ja huomautteli niistä. Myös tämä toinen työntekijä irtisanottiin ABC:ltä samoihin aikoihin ja osittain samoista syistä kantajan kanssa.

Kun kantaja otti asian puheeksi esimiehensä kanssa, tämä uhkasi työntekijää siirrolla Saleen. Myöhemmin työntekijän halutessa siirron, se ei kuitenkaan onnistunut. Kantajan mukaan tämä todisti, että työnantaja ei ryhtynyt toimenpiteisiin kiusaamisen lopettamiseksi.

Osuuskaupan mukaan kantaja ei ollut tilanteissa uhri, vaan ”lietsoi” itse tilannetta.

Käräjäoikeus katsoi toukokuussa 2018 antamassaan tuomiossa, että asiassa jäi näyttämättä toteen kantajan menetelleen niin, että Osuuskaupalla olisi ollut asialliset ja painavat syyt työsuhteen irtisanomiseen.

Valitusoikeus hovioikeuden tuomiosta päättyy huhtikuun lopussa.

Juttua muokattu 4.3.2019 klo 13.42. Lisätty otsikkoon sana "korvauksia".