Kiviä lenteli ihmisten joukkoon ja tuulilasikin hajosi — Rantasalmen Järvisydämessä kolme vuotta sitten tehdyistä louhintatöistä napsahti sakkotuomiot

Työturvallisuus jäi oikeuden mukaan huomioimatta kahdelta räjäytystyömaan vastuuhenkilöltä.

Tuija Pauhu


Etelä-Savon käräjäoikeus tuomitsi kaksi henkilöä työturvallisuusrikoksesta. Tuomitut olivat viime vuonna louhintatöissä Rantasalmella.
Etelä-Savon käräjäoikeus tuomitsi kaksi henkilöä työturvallisuusrikoksesta. Tuomitut olivat viime vuonna louhintatöissä Rantasalmella.

Etelä-Savon käräjäoikeus on tuominnut kaksi henkilöä sakkoihin työturvallisuusrikoksesta.

Tapahtumat liittyvät Rantasalmen Järvisydämessä tehtyihin louhinta- ja räjäytystöihin 18.5.2016.

Louhintatöistä vastasi Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä ja yhtymään kuuluva oppilaitos.

Tuomio langetettiin henkilöille, joista toinen toimi työmaalla panostajana ja työnantajan edustajana. Toinen työskenteli niin ikään työnantajan edustajana ja räjäytystyön johtajana.

Räjäytystyössä olivat kivet lentäneet vaara-alueelle ja vaara-alueen ulkopuolelle. Niistä aiheutui vaaraa kaivinkoneen kuljettajalle, mutta myös ulkopuolisille ihmisille.

Yksi kivi osui vaara-alueen ulkopuolella autoon. Auton tuulilasi meni rikki, ja autossa ollut henkilö sai käteensä mustelmia.

Yksi keskeinen syy tapahtumiin oli siinä, ettei räjäytyksistä ollut ennakkosuunnitelmaa. Sellaisen laatiminen kuului toiselle tuomion saaneelle henkilölle.

Käräjäoikeus kuuli jutussa asiantuntijana Itä-Suomen aluehallintovirastoa, joka yhtyi syyttäjän kaikkiin näkemyksiin. Aluehallintovirasto katsoi, ettei räjäytystyöstä ollut suunnitelmaa.

Kun turvallisuusmääräyksiä oli osittain laiminlyöty, olisi vastuuhenkilöiden pitänyt oikeuden mielestä ymmärtää, mitä laiminlyönneistä seuraa.

Koska kirjallista räjäytyssuunnitelmaa ei ollut, oli tämä laiminlyönti oikeuden mukaan vaikuttamassa vaarallisen tilanteen syntymiseen.

Molemmat vastaajat tuomittiin työturvallisuusrikoksesta 25 päiväsakkoon. Toisen sakko on suuruudeltaan 700 ja toisen 725 euroa.

Syyttäjä vaati myös, että Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä pitäisi tuomita yhteisösakkoon, koska sen toiminnassa ei noudatettu vaadittavaa huolellisuutta ja varovaisuutta.

Oikeus kuitenkin hylkäsi koulutuskuntayhtymään kohdistetun yhteisösakkovaatimuksen.

Artikkelia muokattu 11.5. klo 18.35: Juttuun korjattu louhintatöiden ajankohta.