Anastusrikos savonlinnalaisella huoltamolla ei ollut ryöstö — Hovioikeus ei myöntänyt jutulle jatkokäsittelylupaa

Tekijä tuli yllätetyksi, kun siiderit ja tupakat oli jo pakattu roskakoriin. Ennen Savonlinnan huoltamokeikkaa hän oli syyllistynyt samanlaisiin rikoksiin kahdella muulla paikkakunnalla.

Tuija Pauhu

Käräjäoikeus katsoi, ettei huoltamolla uhitellut mies syyllistynyt ryöstöön. Samaa mieltä on Itä-Suomen hovioikeus.
Käräjäoikeus katsoi, ettei huoltamolla uhitellut mies syyllistynyt ryöstöön. Samaa mieltä on Itä-Suomen hovioikeus.

Keväällä 2016 savonlinnalaisella huoltoasemalla tapahtunut anastusrikos ei täyttänyt Itä-Suomen hovioikeuden mielestä ryöstön tunnusmerkistöä.

Muutosta Etelä-Savon käräjäoikeuden päätökseen haki syyttäjä. Hän vaati, että vuonna 1976 syntynyt mies tulisi tuomita laittoman uhkauksen sekä varkauden sijasta ryöstöstä ja tuomiota tulisi koventaa.

Mies oli mennyt huoltamon tiloihin rikkomalla lasioven. Hän oli anastanut pohjakassan, tupakkaa, siideriä ja arpoja.

Juomat ja tupakat hän pakkasi roskakoriin, kun paikalle saapui huoltamoyrityksen edustaja. Roskakorin ottamisesta matkaansa mies luopui.

Hänellä oli kädessään pitkävartinen, metallinen harja, jota hän piti lyömäasennossa. Syyttäjä katsoi, että harjalla yrityksen edustajaa uhatessaan varas esti kiinniottonsa.

Syyttäjän mielestä yrityksen edustajalla oli perusteltu syy pelätä henkilökohtaisen turvallisuutensa olevan vakavassa vaarassa.

Hovioikeus oli toista mieltä ja toteaa, ettei sillä ole aihetta epäillä käräjäoikeudessa suoritetun näytön arvioinnin oikeellisuutta. Myös miehen saamaa tuomiota hovioikeus piti oikeana.

Mies sai käräjäoikeudessa ehdollisen vankeustuomion, joka piti sisällään muitakin rikoksia.

Hänet tuomittiin käräjillä huumausaineen käyttörikoksesta, kolmesta varkaudesta, laittomasta uhkauksesta, rattijuopumuksesta ja ajokortitta ajosta.

Ennen Savonlinnan tapahtumia vastaaja oli syyllistynyt vastaaviin huoltamovarkauksiin Juvalla ja Puumalassa. Puumalassa vierailu tapahtui päivää aikaisemmin kuin Savonlinnassa ja Juvalla samana päivänä.

Hänellä oli mukanaan myös rikoskumppani, joka tuomittiin käräjäoikeudessa kolmesta varkaudesta 60 päiväsakkoon.