Savonlinnan omarahoitusosuus kulttuuripääkaupunkivuodesta on kaksi miljoonaa euroa – Kaupunginvaltuusto päätti asiasta äänin 30–15

Äänestyksessä hävisi esitys, jonka mukaan omarahoitusosuus olisi ollut miljoona euroa.

Timo Seppäläinen

Savonlinnan kaupunginvaltuusto kokoontui maanantaina poikkeuksellisesti Savonlinnasalissa.
Savonlinnan kaupunginvaltuusto kokoontui maanantaina poikkeuksellisesti Savonlinnasalissa.

Savonlinna osallistuu Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden 2026 rahoitukseen kahdella miljoonalla eurolla, jos Savonlinna kulttuuripääkaupungiksi valitaan.

Valtuusto päätti asiasta äänin 30–15.

Äänestyksessä hävisi Eija Stenbergin (sd.) esitys, jonka mukaan kaupungin omarahoitusosuus olisi ollut miljoona euroa.

Pienempää rahoitusosuutta kannattaneet valtuutetut vetosivat muun muassa koronapandemian taloudellisiin vaikutuksiin.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kirsi Torikka (kesk.) totesi, että koronakriisin takia bruttokansantuote pienenee, työttömyys kasvaa ja verotulot alenevat.

– Nyt jos koskaan joudutaan tarkasti miettimään, mitkä toiminnat ovat tarpeellisia, mitkä välttämättömiä ja mitkä ovat turhia, Torikka sanoi.

Suuremman rahoitusosuuden kannattajat näkivät kulttuuripääkaupunkivuoden investointina:

– Kun tilanne on heikko, pitää panostaa voimakkaasti uuden luomiseksi, Seija Puputti (kok.) sanoi.

Olli Österlundin (kesk.) mielestä ei ole reilua käyttää koronaa syynä pienentää uskottavaa rahoitusta. Hän huomautti, että rahat tarvitaan vasta, jos Savonlinna pääsee kulttuuripääkaupungiksi.

– Samalla hetkellä lähtee 20 miljoonan euron rahoitus tänne päin. Tuossa vaiheessa olemme varmaan paikkaamassa sekä tämän kriisin että meitä aiemmin kolhineiden kriisien jälkiä, Österlund sanoi.

Suuremman rahoitusosuuden kannattajat vetosivat myös siihen, että selvityksen mukaan miljoonan euron rahoitusosuus ei olisi uskottava.

– Jos päätämme laittaa miljoonan, ei kannata hakeakaan, sanoi Jarkko Wuorinen (kesk.).

Miljoonan euron rahoitusosuutta kannattanut Esa Valkonen (vas.) kysyi, mitä tapahtuu, jos Itä-Suomen muut kaupungit eivät korotakaan rahoitusosuuttaan, vaikka Savonlinna korottaa.

Kaupungit ovat käyneet neuvotteluja pienempien summien pohjalta, ja muut kaupungit jäivät odottamaan Savonlinnan päätöstä.

Lea Sairanen (kok.) huomautti Valkoselle, että toimintaa kulttuuripääkaupunkivuonna tapahtuu kaupungeissa rahoituksen suhteessa.

– Muut kaupungit ovat odottaneet Savonlinnan päätöstä. Nyt he niitä pääsevät tekemään. Kun teemme päätöksen kahden miljoonan euron panostuksesta, olemme antaneet selvän signaalin, että olemme mukana tässä ainutlaatuisessa kokonaisuudessa, täysillä, vaikeasta taloudellisesta tilanteesta huolimatta, Sairanen sanoi.