Kaakkois-Suomen vaalipiirissä ääniä saivat myös James Bond, Aku Ankka ja Paavo Väyrynen — Vaalipiirilautakunnan sihteeriä harmittavat vaalitoimitsijoiden tekemät virheet

Kaakkois-Suomen vaalipiirilautakunnan sihteeri Juha Ruuth kertoo, että äänestyslipuista löytyi muutama taidokas piirustus sekä vähemmän taiteellisia tuotoksia ja lippuun liimattuja kuvia.

Katja Juurikko

Harmillisimpia ovat Juha Ruuthin mukaan ne tilanteet, joissa ääni joudutaan hylkäämään vaalitoimitsijan virheen takia. 
— Lippuja jää aina leimaamatta, mutta nyt niitä oli ehkä tavallista vähemmän. Arkistokuva.
Harmillisimpia ovat Juha Ruuthin mukaan ne tilanteet, joissa ääni joudutaan hylkäämään vaalitoimitsijan virheen takia. — Lippuja jää aina leimaamatta, mutta nyt niitä oli ehkä tavallista vähemmän. Arkistokuva.

Kaakkois-Suomen vaalipiirissä annettiin eduskuntavaalien yhteydessä 144 871 hyväksyttyä ja 1579 hylättyä ääntä.

— Mitään sellaisia muutoksia ei tarkastuslaskennassa näytä tulevan, jotka muuttaisivat ehdokkaiden järjestystä. Näytti siltä, että kunnissa oli hyvin pitkälti sama linja äänten hyväksymisessä ja hylkäämisessä kuin vaalipiirilautakunnassa eikä sitä kautta tullut kuin yksittäisiä muutaman äänen eroja. Hylättyjen äänten lukumäärä on arvioni mukaan tavallista pienempi, kertoo Kaakkois-Suomen vaalipiirilautakunnan sihteeri Juha Ruuth.

Selkeitä protestiääniä annettiin näissäkin vaaleissa.

— Niitä annettiin muun muassa Aku Ankalle, Kekkoselle, Väyryselle, James Bondille ja Lennu-koiralle. Tyhjiä lippuja ja numeron paikalle vedettyjä viivoja oli myös jonkin verran. Muutama taidokas piirustuskin lipuista löytyi, mutta myös vähemmän taiteellisia tuotoksia ja aina myös lippuun liimattuja kuvia.

Leimaamattomia lippuja ja epäselvällä käsialalla tehtyjä numeroita oli Ruuthin arvion mukaan tavallista vähemmän.

— Ilmeisesti moni oli äänestänyt erehdyksessä jonkin isomman vaalipiirin ehdokasta, koska lipuissa oli suurempia numeroita kuin oman vaalipiirimme ehdokkailla oli.

Numeroista on saatava selvää

Ruuthia ihmetyttää, mikä saa ihmiset tekemään äänestyslappuihin hylkäämiseen johtavia merkintöjä.

— Mikä saa äänestäjän menemään äänestyspaikalle ja näkemään suurenkin vaivan sen eteen, että saa piirrettyä tai liimattua äänestyslippuun jonkin kuvan tai muut terveiset, jotka jäävät vain muutaman ääntenlaskijan nähtäväksi?

Harmillisimpia ovat ne tilanteet, joissa ääni joudutaan hylkäämään vaalitoimitsijan virheen takia.

— Lippuja jää aina leimaamatta, mutta nyt niitä oli ehkä tavallista vähemmän. Ennakkoäänten joukossa on myös sellaisia, joissa esimerkiksi toimitsija on unohtanut allekirjoitukset lähetekirjeestä. Yleensä tällainen ääni jätetään jo kunnassa huomioon ottamatta eikä se tule lainkaan vaalipiirilautakunnalle. Tällaisten lukumäärästä meillä ei siis ole tietoa.

Ikävää on myös se, jos joudutaan hylkäämään ääni sen takia, ettei äänestäjä kovasta yrityksestä huolimatta saa paperille tunnistettavaa numeroa.

— Vaalipiirilautakunta pyrkii olemaan tällaisissa tapauksissa ymmärtäväinen, mutta äänestäjän tahto lipusta on kuitenkin aina saatava varmuudella selville ja siksi näitä epäselviä ääniä joudutaan joka vaaleissa hylkäämään jonkin verran. Avustajan käyttäminen voisi monissa tapauksissa olla tarpeen, mutta kaikki eivät halua muiden näkevän, ketä he äänestävät.

Uusimmat uutiset