Piirinuohousjärjestelmä loppui ja kiinteistönomistaja saa itse valita nuohoojansa — Nuohous on edelleen tehtävä säännöllisesti

Asiakkaat voivat halutessaan edelleen sopia nuohousyrittäjän kanssa säännöllisistä käynneistä.

Kiinteistönomistaja on vastuussa siitä, että hänen valitsemansa nuohooja on pätevä. Piirinuohoojien pätevyyden varmisti pelastuslaitos.
Kiinteistönomistaja on vastuussa siitä, että hänen valitsemansa nuohooja on pätevä. Piirinuohoojien pätevyyden varmisti pelastuslaitos.

Savonlinnalaisten nuohousyrittäjien arvion mukaan nuohouksen vapautuminen kilpailulle ei ainakaan vielä ole tuonut suurta muutosta arkeen.

Heinäkuun alussa piirinuohousjärjestelmä päättyi koko maassa. Nykyisin kiinteistönomistaja saa valita nuohoojansa ja nuohooja saa työskennellä myös entisen piirinsä ulkopuolella.

Nyt on meneillään kiivain kesämökkien nuohouskausi. — Nuohousyrittäjät

Nyt on meneillään kiivain kesämökkien nuohouskausi. Savonlinnan entiset piirinuohoojat Ville Puurtinen Savon Piippu Oy:stä ja Kari Luukko Nuohouspalvelut Kari Luukosta kertovat, että uusia nuohouspaikkoja on heinäkuussa tullut muutamia entisen piirinuohousalueen ulkopuolelta.

Molemmat arvelevat, että mökkiläiset ovat soitelleet läpi kaikki nuohoojat, jos eivät ole saaneet kiinni ensimmäiseksi tavoittelemaansa.

Nuohous on lain mukaan ollut kiinteistönomistajan vastuulla tähänkin asti, mutta piirinuohoojilla oli myös tapana laittaa muistutuksia, kun nuohouksen aikaväli oli täyttymässä.

Puurtinen ja Luukko kertovat, että kokonaan oman muistin varassa asiakkaan ei tarvitse nytkään olla.

Asiakkaan niin halutessa Savon Piippu varaa ajan seuraavalle nuohoukselle vuoden päähän ja muistuttaa pyydettäessä varatun ajan lähestymisestä. Luukko on sopinut useiden asiakkaidensa kanssa, että kiertää, kuten ennenkin.

Pätevyysvaatimukset pysyvät ennallaan

Vakituisten asuntojen tulisijat ja hormit on pelastuslain mukaan nuohottava vähintään vuoden välein ja vapaa-ajan asuntojen tulisijat ja hormit vähintään kolmen vuoden välein. Säännöllinen nuohous varmistaa paloturvallisuuden.

Nuohoojan pätevyysvaatimukset pysyivät ennallaan nuohouksen vapautuessa. Kiinteistönomistajan on nyt itse varmistettava, että hänen valitsemansa nuohooja on pätevä. Piirinuohoojien pätevyyden varmisti pelastuslaitos.

Nuohousalan keskusliiton Omanuohooja-rekisteristä löytyvät kaikki keskusliittoon kuuluvat pätevät nuohoojat.

On myös liittoon kuulumattomia päteviä nuohoojia, joita voi vaatia osoittamaan pätevyytensä tutkintotodistuksella. Harkittavana on, tarvitaanko Omanuohooja-rekisterin lisäksi kattava rekisteri, josta myös liittoon kuulumattomat löytyisivät.

Omanuohooja-rekisteri löytyy osoitteesta nuohoojat.fi