Enonkosken luostariyhteisö saa retriittipapin kolmeksi vuodeksi

Kirkolliskokous on myöntänyt rahat retriittipapin palkkamenoihin. Pappi tukee hengellistä elämää myös Mikkelin ja Kuopion hiippakuntien seurakunnissa.

Timo Seppäläinen

Retriittipapin palkkaamisen odotetaan vireyttävän luostariyhteisön toimintaa.
Retriittipapin palkkaamisen odotetaan vireyttävän luostariyhteisön toimintaa.

Enonkosken evankelisluterilainen luostariyhteisö pääsee piakkoin palkkaamaan retriittipapin.

Kirkolliskokous on myöntänyt papin palkkamenoihin 50 000 euroa kolmena vuonna peräkkäin.

— Hiljaisuuden viljely ja rukoileminen on kristillisyyttä, joka lähestyy hyvin lempeällä tavalla.


Retriittipappi tulee tukemaan rukouselämän syventäjänä ja edistäjänä luostariyhteisön lisäksi myös Mikkelin ja Kuopion hiippakuntien seurakuntia.


Piispa Seppo Häkkinen toteaa, että rahasumma on satsaus nimenomaan toimintaan, ihmisten hengelliseen ja henkiseen ohjaukseen.


— On hyvin mahdollista, että hiljaisuuden retriitit saadaan luostarissa ja seurakunnissa tällä tavalla vakiinnutettua siivilleen. Näen, että meillä on paljon samaa hengellisessä työssä.


Piispa lisää, että luostarin tukiyhdistys tekee paljon arvokasta vapaaehtoista työtä huolehtiakseen itse rakennuksen kunnosta Enonkosken Ihamaniemellä.

Taitava pappi syventämään rukouselämääHiippakuntasihteeri ja rovasti Päivi Erkkilä ei tohtinut ennalta toivoa, että kirkkohallitukselta liikenisi varoja palkkamenoihin. Kukkaron aukeaminen oli iso ilo.


Erkkilän mielestä hiljaisuuden viljely henkilöityy retriittipappiin ja tämän aikaisempaan kokemukseen vastaavista tehtävistä.


— Pyydämme ja rukoilemme, että löytyisi sopiva henkilö, hyvin asiaan perehtynyt ja taitava pappi, jolla on näky tällaisesta toiminnasta.


Hän arvioi, että evankelisluterilaisessa kirkossa on tilaa hengelliselle etsinnälle. Retriittipappi vahvistaa kirkon ydintehtävää, vaalii hengellistä elämää ja vastaa ihmisten hengellisiin tarpeisiin.


— Hiljaisuuden viljely ja rukoileminen on kristillisyyttä, joka lähestyy hyvin lempeällä tavalla. Uskon, että sen kautta jokainen voi löytää omasta sisimmästään hengellisyyttä.


Kolmen vuoden jakso on sen verran pitkä, että retriittipappi pystyy kehittämään omaa tehtäväänsä ja työmuotoa. Siten se voisi myös Erkkilän mukaan vakiintua ilman uutta käyntiä kirkkohallituksen kukkarolla.

Timo Seppäläinen

Enonkosken luostariyhteisöllä on asialliset majoitustilat.


Erkkilä toimii virkansa puolesta myös puheenjohtajana Suomen evankelis-luterilaisen luostarin tukiyhdistyksessä. Luostariyhteisö perustettiin 1990-luvulla vanhaan kyläkouluun.


Tuore avustus vahvistaa merkittävästi luostariyhteisön toimintaedellytyksiä: luvassa on ympäri vuoden retriittejä, rukoushetkiä ja muita tapahtumia, jotka ohjaavat rukouselämään.


— Tilat ovat vaatimattomat, mutta kuitenkin asialliset joko lyhyempää tai pitempää majoittumista varten.


Myös Hetki-meditaatioiden julkaisu nettisivuilla jatkuu ja verkkonäkyvyyttä aiotaan lisätä.


Luostariyhteisössä ei ole ollut vakituisia asukkaita viiteen vuoteen.