Etelä-Savossa on järvien levätilanne ollut maltillinen — Sinilevän kanssa pitää olla joka tapauksessa aina varovainen

Viileä kesä hillinnyt järvien leväkasvustoja. Ensi viikolle luvatut helteet saattavat muuttaa tilanteen järvissä huonommaksi.

IS arkisto

Sinilevän määrä järvissä vaihtelee sen mukaan, kuinka kuumia ja pitkiä helteitä kesällä on. Viileä kesä on nyt hillinnyt leväkasvustojen leviämistä.
Sinilevän määrä järvissä vaihtelee sen mukaan, kuinka kuumia ja pitkiä helteitä kesällä on. Viileä kesä on nyt hillinnyt leväkasvustojen leviämistä.

Etelä-Savossa on järvien levätilanne ollut tänä kesänä maltillinen ja sinilevähavaintojen määrä on ollut ajankohtaan nähden tyypillinen.

Vesistöasiantuntija Liisa Muuri Etelä-Savon ely-keskuksesta sanoo, että tähän vaikuttaa merkittävimmin maakunnan järvivesien viileät lämpötilat.

Leväpitoiseen veteen ei pidä päästää pieniä lapsia uimaan. — Liisa Muuri

— On vaikeaa sanoa, missä veden tietyssä lämpötilassa sinilevämäärät alkaisivat lisääntyä. Tavallisesti sinileväkukintojen todennäköisyys kasvaa, kun helteiset säät ovat jatkuneet riittävän pitkään.

Etelä-Savon järvien levätilannetta seurataan säännöllisesti 17 järvikohteella.

Veden pintalämpötila oli edellisessä mittauksessa alle 17 astetta Kyyveden ja Haukivedellä Savonlinnan Oravin mittauspisteillä. Vesi oli siis noin neljä astetta normaalia viileämpää. Sinilevä saattaa paikoin lisääntyä, jos lämpötilat kohoavat ennustetusti ensi viikolla.

Liisa Muuri muistuttaa, että ely-keskus ottaa mielellään vastaan ilmoituksia sinilevähavainnoista. Muun muassa Savonlinnan Kulennoisista on tehty tänä kesänä ilmoitus sinilevästä.

Sinilevän tunnistamiseksi voi kotikonstein tehdä myös testin.
— Rannasta voi ottaa vettä lasiin, jossa veden annetaan olla paikallaan tunnin ajan.

Tuossa ajassa juuri sinilevän hippuset nousevat veden pintakalvolle. Sinilevän rakenteessa on kaasurakkula, jonka vaikutuksesta levähiput nouset vesilasissa pintaan.

Jos järviveteen ilmaantuu runsaasti levää, uimista ja veden käyttöä sauna- ja talousvedeksi on syytä välttää. Leväpitoiseen veteen ei myöskään pidä päästää pieniä lapsia eikä kotieläimiä.Kommentoidut