Sydänpotilailta säästyy monta reissua Kuopioon — Uusi viipalekuvauslaite sisältyy Sosterin ensi vuoden investointiesitykseen, myös uusi terveysasema rakenteille

Sosteri ja Essote suunnittelevat heinäkuuhun mennessä yhteisen, maakunnallisen toimintamallin kirurgiaan. Malli vastaa heinäkuussa voimaan tulevaan keskittämisasetukseen, joka edellyttää leikkaavilta sairaaloilta tiettyjä leikkausmääriä.

Tuija Pauhu

Savonlinnan uusi pääterveysasema nousee keskussairaalan päärakennuksen länsipäädyn jatkeeksi (länsipääty kuvassa etualalla). Tavoitteena on, että uudisrakennus on käytössä vuonna 2021.
Savonlinnan uusi pääterveysasema nousee keskussairaalan päärakennuksen länsipäädyn jatkeeksi (länsipääty kuvassa etualalla). Tavoitteena on, että uudisrakennus on käytössä vuonna 2021.

Terveysaseman rakentaminen keskussairaalan yhteyteen on lähivuosina Sosterin suurin investointi. Uudisrakennus maksaa yhteensä noin 20 miljoonaa euroa.

Ensi vuoden talousarvioesitykseen on varattu miljoona euroa pääterveysaseman suunnitteluun ja rakentamisen aloittamiseen.

Sosterin hallitus esittää talousarviota yhtymävaltuuston hyväksyttäväksi. Sosterin valtuusto käsittelee talousarvion joulukuun 11. päivänä.

— Tavoitteena ensi vuodelle on nykyinen palvelutaso, sekä prosessien kehittämisen jatkaminen ja asiakastyytyväisen kasvattaminen, hallituksen puheenjohtaja Pekka Nousiainen (kesk.) sanoo

Ensi vuonna Sosterin investoinnit yhteensä ovat 3,2 miljoonaa euroa.
Erikoissairaanhoidon lääkintälaitteisiin ja -kojeisiin käytetään miljoona euroa.

Tarkoitus on ostaa muun muassa uusi viipalekuvauslaite, koska entinen laite alkaa olla elinkaarensa päässä.

Tavoitteena ensi vuodelle on nykyinen palvelutaso, sekä prosessien kehittämisen jatkaminen ja asiakastyytyväisen kasvattaminen.-Pekka Nousiainen

Sosterin johtaja Panu Peitsaro kertoo, että uudessa laitteessa on sydämen kuvantamiseen liittyvä lisäominaisuus. Laitteella voi tehdä aiempaa enemmän ennakko- ja kontrollitutkimuksia Savonlinnassa, joten potilaitten tarvitsee käydä Kuopiossa harvemmin.

Ikäihmisten uutena asumismuotona tulee tarjolle perhehoito. Aluksi sitä tarjotaan lyhytaikaisena, esimerkiksi omaishoitajan vapaapäivän ajaksi.

Sosterin talousarvioesityksen mukaan ulkoiset menot ovat ensi vuonna 181 miljoonaa euroa. Siinä on 2,6 prosenttia nousua tämän vuoden talousarvioon ja arviolta noin 0,9 prosenttia nousua tämän vuoden arvioituun toteutumaan.

Tänä vuonna budjetin ylitys johtuu etenkin siitä, että palvelujen käyttö on kasvanut. Hallintojohtaja Saara Pesonen huomauttaa, että toisaalta myös tulot ylittävät tänä vuonna budjetin, joten Sosteri palauttaa kunnille tänä vuonna maksuja. Palautettava summa tarkentuu myöhemmin.

Veli-Matti Valonen

17864816.jpg

Kuntalaskutus kasvaa hieman

Jäsenkuntiensa sopimuksen mukaan Sosteri ei voi tuottaa voittoa eikä tappiota. Siksi se laskuttaa jäsenkunniltaan menojen ja asiakasmaksujen erotuksen.

Sosterin jäsenkunnat ovat Savonlinna, Enonkoski, Rantasalmi ja Sulkava. Niistä Sulkava ja Rantasalmi ovat yksityistäneet sosiaalipalvelunsa ja perusterveydenhuollon ja käyttävät Sosterista vain erikoissairaanhoitoa.

Savonlinnalle ja Enonkoskelle Sosteri järjestää myös perusterveydenhuollon sekä vanhustenhuollon ja muut sosiaalipalvelut.

Sosteri arvioi laskuttavansa jäsenkunniltaan ensi vuonna yhteensä 154,5 miljoonaa euroa. Tässä kasvua kuluvan vuoden talousarvioon on 2,43 prosenttia.

Enonkosken kuntalaskutus kasvaa ensi vuonna 8,4 prosentilla. Kasvua on etenkin sosiaalipalvelujen laskutuksessa. Sosiaalipalvelujen siirtyminen Sosterin hoidettavaksi näkyy koko painollaan kuntalaskutuksessa vasta ensi vuonna.

Rantasalmen kuntalaskutus pienenee 258 000 eurolla tämänvuotisesta. Rantasalmen kuntalaskutus koostuu siis kokonaan erikoissairaanhoidosta.

Maakunnallinen kirurgiamalli valmistuu — Tarkoitus on, että malli ei korota jäsenkuntien maksuosuuksia

Sosteri ja Essote suunnittelevat heinäkuuhun mennessä yhteisen, maakunnallisen toimintamallin kirurgiaan. Malli vastaa heinäkuussa voimaan tulevaan keskittämisasetukseen, joka edellyttää leikkaavilta sairaaloilta tiettyjä leikkausmääriä.

Ideana on, että maakunnallisessa sairaalassa leikkauksia on yhteensä niin paljon, että leikkaussalit pysyvät toiminnassa sekä Mikkelissä että Savonlinnassa.
Sosterin johtaja Panu Peitsaro johtaa maakunnallisen liikelaitoksen ja muun julkisen sote-tuotannon valmistelua.

Maakunnallinen liikelaitos on sote-uudistuksen kieltä. Se tarkoittaa yksikköä, joka vastaa pääasiassa erikoissairaanhoidosta ja sote-palvelujen viranomaistehtävistä.

Kirurgian toimintamallia Peitsaro suunnittelee yhdessä Essoten ja Sosterin yhteisen kirurgian ylilääkärin kanssa. Kirurgian ylilääkärin virka täytetään piakkoin, ja ylilääkärin päätoimipiste on Mikkelissä.

Heinäkuussa alkavan kirurgian toimintamalllin talousvaikutuksia ei ole vielä otettu huomioon talousarvioesityksessä. Asiaan palataan suunnittelun edetessä. Tavoitteena on, että kuntien maksuosuudet eivät järjestelyn takia nouse.

Sosteri jatkaa myös asiakaslähtöistä hoitoprosessien kehittämistä, jonka tavoitteena on jonojen lyhentäminen.

Uudet prosessit otettiin käyttöön tänä vuonna. Esimerkiksi tekonivelleikkauspotilaan odotusaika on lyhentynyt 168 vuorokaudesta 39 vuorokauteen.

Luetuimmat