Keskustelu puuttomasta Olavinkadusta käy kuumana — ”Meitä on nyt petetty, kun puita ei tule”

”Katselepas jonain aamuna aikaisin Possentorneilta Sokokselle päin. Tyhjä Olavinkatu on kuin Lusin lentokenttäsuora! Todella ankean näköinen. Kyllä harmittaa ja ihan itkettää”, kirjoittaa nimimerkki Kaupungin asukas verkkolehdessä

Timo Seppäläinen

 ”Katselepas jonain aamuna aikaisin Possentorneilta Sokokselle päin. Tyhjä Olavinkatu on kuin Lusin lentokenttäsuora! Todella ankean näköinen. Kyllä harmittaa ja ihan itkettää”, kirjoittaa nimimerkki Kaupungin asukas verkkolehdessä.
”Katselepas jonain aamuna aikaisin Possentorneilta Sokokselle päin. Tyhjä Olavinkatu on kuin Lusin lentokenttäsuora! Todella ankean näköinen. Kyllä harmittaa ja ihan itkettää”, kirjoittaa nimimerkki Kaupungin asukas verkkolehdessä.

Itä-Savon verkkosivuilla keskustelu käy kuumana jutuissa, jotka koskevat puiden puuttumista Olavinkadulta Sokoksen ja Miljoonatalon väliltä, Sokoksen edustaa lukuunottamatta.

Keskustelun pohjalla olevissa jutuissa kerrotaan taustat tapahtuneelle. Neljä vuotta sitten osa edelliskauden valtuutetuista vastusti kovasti Olavinkadun remonttia, koska remontti vähentäisi ajokaistoja. Valtuuston strategiakeskustelussa tämä remonttia koskeva kiista johti siihen, että strategiasta poistettiin Olavinkadun kohdalta sana bulevardimainen.

Valtuutetuilta jäi huomaamatta, että ”bulevardimainen” tarkoittaa katua, jonka varrella kasvaa puita.

Virkamiehiltä taas jäi huomaamatta, että valtuusto ei tuolloin puhunut puista ollenkaan vaan riiteli remontin aloittamisesta ylipäätään

Puiden puuttumista suunnitelmista yritettiin vielä viime vuonna eli edellisen valtuustokauden loppupuolella korjata valtuusto- ja kuntalaisaloitteilla. Suunnitelmien avaaminen ei saanut riittävästi kannatusta, koska katuremontin pelättiin jumittuvan uudestaan.

Valtaosa verkkojuttujen kommentoijista vaatii puiden istuttamista Olavinkadulle tai ihmettelee, miten puut ovat voineet pudota suunnitelmasta pois. On niitäkin, jotka näkevät asian toisin.

Verkossa sanottua Olavinkadun puiden istuttamatta jättämisestä

Eikö ollut tavoite tehdä kadusta viihtyisä. Meitä on nyt petetty, kun puita ei tule.
Junnu

Miksi kaupungin keskustan pitää olla joku bulevardi?
Ei nimimerkkiä

Tähän asti on toitotettu että Olavinkadun kivien siirtäminen tekee keskustasta viihtyisän, mutta nyt se onkin yhtäkkiä muutamasta puusta kiinni?
Puistot erikseen

Voisiko koko Olavinkadun istuttaa täyteen puita ja pensaita? Näin saisimme tosi ihanan ja luonnonmukaisen kävelykadun.
Ben Bulev

Tärkeämpää kaupunkimme toimeliaisuuden kannalta on menestyvät erikoisliikkeet tuossa Olavinkadun osalla. Siihen osaltaan auttaa toimivat parkkipaikat, reilu kävelykatu ja pyörätiekin . Myös kahvilaravintolat kuuluvat kokonaisuuteen. Muutamat vanhat puut eivät kaupankäyntiä lisää, varsinkaan tässä vaiheessa.
S-linnalainen

Reilun kuukauden kävelykatu tarjoaa jaloittelumahdollisuuksia, muu osa vuodesta katu huutaa tyhjyyttään. Olisikohan rahoilla ollut muitakin kohteita, vaikkapa vanhusten ja lapsiperheiden osa-alueella?
Ei nimimerkkiä

Miten teknisen viraston suunnitelmat ja käytännön työt noudattaa kaupunkistrategiaa inhimillisestä ja asukaslähtöisestä kylästä? Nyt todella kolkko katu tulossa.
Suunniteltava uudelleen

Nyt ei tarvita enää paljonkaan malttia että päästään kommentoimaan remoltoidulta pätkältä valmista lopputulosta.
Olli Österlund

Ei riitä Österlundin ylimielinen heitto, että vasta valmista työtä kommentoidaan. Mistä ne puut tulee takaisin siihen "valmiiseen lopputulokseen"? Katu on kammottava eikä sovi nyky-Suomeen!
Keisarin uudet vaatteet

Kannustan päättäjiä vielä kerran ottamaan asian käsittelyyn: mitä voitaisiin vielä tehdä, jotta kaupunkilaisten mieleen iskostettu haavekuva olisi edes vähän lähempänä toteutua.
Ei nimimerkkiä

Puut vaimentavat melua, sitovat pölyä, raikastavat ilmaa, kaunistavat rumaa betonista katukuilua,tuovat mielenterveyttä Olavinkadulla liikkuville eikä niiden istuttaminen hyötyyn nähden maksa juuri mitään. Puurivistöt kaupungissa luovat kaupunkikuvaan ilmettä, joka tuo turisteja kaupunkiin. Miksi siis puita ei voisi istuttaa. Betoniset kukkalaatikot ja havurakennelmat ovat irvokkaita kyhäelmiä kasvaviin puihin verrattuna. Hyvät päättäjät harkitkaa asia uudelleen ja tehkää puiden istutusta salliva päätös.
Ei nimimerkkiä


Puut eivät todellakaan kuulu kaupungin keskustaan. Niistä tulee roskia, jotka tukkivat viemärin, liikenne ei suju joustavasti, kun katua joudutaan kaventanaan puiden takia, pysäköintitilaa on vähemmän. Tärkeää on, että liikenne sujuu ja että kauppojen lähelle pääsee pysäklimään. Menkää metsään puita ihailemaan, jos siihen tunnette tarvetta!
Ei nimimerkkiä

Mitä päättäjät vastaavat? Tuleeko Sokoksen ja Possenkadun välille puita?

Kaupunginhallituksen jäsen Jouni Koskela (kd.) toivoi viime viikolla Itä-Savossa, että uusien puiden istuttamista kaadettujen tilalle ruvettaisiin nopeasti suunnittelemaan.

— Olavinkatu olisi paremman näköinen, jos uudet puut istutettaisiin. Pian ne kasvaisivat. Puut myös sitoisivat liikenteen aiheuttamia päästöjä, Koskela sanoo.

Koskela teki viime vuonna aloitteen, jossa hän vaati vanhojen puiden säilyttämistä eikä uusien istuttamista.

— Silloin olin varma, että remontti olisi voitu tehdä puita kaatamatta, Koskela sanoo.

Vihreiden ryhmäpuheenjohtaja Lauri Kosonen kertoo, että vihreiltä on toivottu aloitetta puiden istuttamisesta. Ryhmä ei ole vielä linjannut asiaa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Hanna Kosonen (kesk.) on harmitellut puiden puuttumista mutta arvellut, että kadulle suunniteltuja kukkaistutuksia on syytä katsella ainakin yksi kesä ennen kuin suunnitelmaa ruvetaan muuttamaan.

Ainakin valtuuston puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen (sd.), kokoomuksen Ari Ora ja vasemmistoliiton Esa Valkonen ovat samaa mieltä Kososen kanssa.

— Työmaa on käynnissä. Kokonaisuutta on vaikea arvioida vielä, Mikkonen sanoo.

Entä mitä sanoo kaupungin rakennuspäällikkö Harri Halko?

Olavinkadun varrelle, Sokoksen ja Possenkadun välille ei katusuunnitelman mukaan istuteta enää uusia puita, vahvistaa rakennuspäällikkö Harri Halko. Sokoksen edustalle istutettiin kaadettujen puiden tilalle viime syksynä uudet puut. Vaikka osa niistä vaikuttaa kovin kärsiviltä, ne kaikki ovat elossa ja niiden kuntoa seurataan.

Meneillään oleva katuremontti ulottuu Possenkadulle saakka, ja kaikki remonttialueeseen kuuluvat puut on jo kaadettu. Ensi kesänä kadun varrelle tuodaan kookkaita istutuslaatikoita korkeahkoine kukkaistutuksineen.

— Tulemme positiivisesti yllättymään, kunhan katu on valmiiksi rakennettu ja istutuslaatikoissa hienot kukka-asetelmat. Talveksi laatikoihin laitetaan esimerkiksi havuasetelmia tai muuta, mitä asiantuntijamme parhaaksi katsovat, Halko sanoo.

Kadun varrella nyt olevat kukka-astiat eivät siis ole lopullisia, vaan liikkeenharjoittajat ovat halunneet remontin valmistumista odotellessa kaunistaa katunäkymää.

Halon mukaan olisi edelleen teknisesti mahdollista istuttaa Olavinkadun pohjoispuolelle puita myös muualle kuin Sokoksen eteen. Se vaatisi kuitenkin asian suunnittelemista uudelleen, eikä uutta suunnittelua ole käynnisteillä. Siksi Halko ei ryhdy arvioimaan, paljonko juuri valmistukseen kiveyksen osittainen avaaminen ja puiden istuttaminen maksaisi.

Halko ei myöskään osaa sanoa, mihin kohtiin puita tarkalleen voisi istuttaa. Maan alle on laitettu kaapeleita eikä niiden sijoittelussa mietitty puurivistön sijoittumista, kun päättäjät olivat päättäneet, että puita ei tule.

— Olemme noudattaneet hyväksyttyä katusuunnitelmaa ja luottamushenkilöitten päätöksiä, Halko sanoo.

Mistä tämä kaikki johtuu?

Alun perin kaikki Olavinkadun pohjoispuolen puut oli tarkoitus korvata uusilla puilla katuremontin yhteydessä. Syksyllä 2013 valtuusto poisti kaupunkistrategiasta äänin 20—30 tavoitteen, jonka mukaan Olavinkadusta tehdään ”bulevardimainen ja monikäyttöinen kauppakatu”. Sen sijaan kadusta päätettiin tehdä ”turvallinen ja monikäyttöinen kauppakatu”.

Bulevardi tarkoittaa katua, jota puut reunustavat. Valtuuston päätöksen perusteella virkamiehet poistivat puut katusuunnitelmasta.

Tosiasiassa syksyn 2013 strategiakeskustelussa ei kuitenkaan puhuttu lainkaan puista. Kiistan aiheena oli se, ruvetaanko Olavinkadulla ylipäätään tekemään remonttia, jonka myötä autoliikenteen kaistojen määrä vähenee.

Viime vuoden huhtikuussa kansalaisliike aktivoitui puolustamaan Olavinkadun varrella tuolloin kasvaneita puita. Rakennuspäällikkö Harri Halko sanoi siihen, että remontti pitäisi suunnitella kokonaan uudelleen, jos puut haluttaisiin säästää. Myös uusien puiden istuttaminen olisi silloinkin edellyttänyt uutta katusuunnitelmaa ja sen poliittista käsittelyä.

Huhtikuun lopulla 2016 Jouni Koskela (kd.) teki valtuustoaloitteen, jossa hän vaati vanhojen puiden säilyttämistä. Aloitteen allekirjoitti lähes puolet valtuutetuista. Jotkut valtuutetut pelkäsivät uuden poliittisen käsittelyn lykkäävän remonttia entisestään kuntavaalien yli ja sitä tietä hamaan tulevaisuuteen. Siksi he jättivät aloitteen allekirjoittamatta, vaikka olisivatkin halunneet säilyttää puut.

Katuremontti alkoi kesällä 2016. Tekninen lautakunta päätti, että puut kaadetaan suunnitellusti.

Jaana Hänninen

Jaana Hänninen