Rajavartijaksi koulutettavat menettävät määräaikaisen viran — Harjoittelusta rajalla siirrytään luokkaopetukseen

Kai Skyttä

Rajavartijoiden vuoden kestävään peruskurssiin otettiin  tämän vuoden alussa puolen vuoden työpaikkaharjoittelu. Säästöt siirtävät opetuksen takaisin Raja- ja merivartiokoululle.
Rajavartijoiden vuoden kestävään peruskurssiin otettiin tämän vuoden alussa puolen vuoden työpaikkaharjoittelu. Säästöt siirtävät opetuksen takaisin Raja- ja merivartiokoululle.

Rajavartijoiden peruskoulutukseen otettavien henkilöiden määrä putoaa ensi vuonna puoleen nykyisestä. Vuonna 2020 määrä edelleen puolittuu.

Samalla rajavartijan peruskurssin opiskelijan opintososiaaliset edut muuttuvat, kun koulutuksessa luovutaan puoleen vuoden palkallisesta harjoittelujaksosta. Jakson alussa alussa opiskelijat on nimitetty määräaikaiseen virkaan.

Opetussuunnitelmassa palataan ensi vuoden alussa Raja- ja merivartiokoululla annettavaan lähiopetukseen, ja nimitys virkaan tapahtuu vasta kurssin päättyessä.

Opetussuunnitelmaan tehtävät muutokset johtuvat valtion ensi vuodelle tulevista leikkauksista.

Uuden opetussuunnitelman mukaisesti koulutusta järjestetään vain kolmelle kurssille.

Rajavartiolaitoksen suunnittelu- ja talousyksikön päällikkö, eversti Jaakko Hamunen sanoo, että myös ensi vuonna oli tarkoitus jatkaa kahdella kurssilla.

— Ensi vuodelle osoitetuista määrärahoista leikattiin 2,1 miljoonaa euroa neljä kuukautta ennen budjettivuoden alkua. Ensi vuoden toinen kurssi on peruttu näiden leikkausten takia.

Raja- ja merivartiokoulussa Immolassa aloitettu kahden vuosikurssin koulutusmalli jää kestoltaan vuoden mittaiseksi.

Uusittu opetussuunnitelma oli Rajavartiolaitoksen keino lisätä rajavartijoita mahdollisimman nopeasti maastorajan valvontaan, Helsinki-Vantaan kasvavan liikenteen tarkastuksiin ja lisääntyvien EU-velvoitteiden hoitamiseksi.

Tänä vuonna rajavartijan peruskurssille on otettu yhteensä 240 opiskelijaa. Ensi vuonna määrä putoaa 120 opiskelijaan ja Rajavartiolaitoksen esikunnan suunnitelman mukaan koulutusmäärä puolittuu edelleen 60 opiskelijaan vuonna 2020.

Kommentoidut