Sulkavan kirkkoherra toppuuttelee yhdistymispuheita — ”Nyt on vasta avattu keskustelu aiheesta”

Sulkavan, Puumalan ja Juvan seurakuntaneuvostot ovat ottaneet varovaisen myönteisen kannan yhdistymisen selvittelyyn.

Soila Puurtinen

Sulkavan kirkkoherra myöntää, että pienillä seurakunnilla on edessään vaikeat ajat, kun jäsenmäärä pienenee.
Sulkavan kirkkoherra myöntää, että pienillä seurakunnilla on edessään vaikeat ajat, kun jäsenmäärä pienenee.

Sulkavan seurakunnan kirkkoherra Hanne-Maaria Rentola toppuuttelee uutista, jonka mukaan Sulkavan, Puumalan ja Juvan seurakunnat pohtisivat yhdistymistä. Rentola sanoo, että nyt vasta keskustellaan periaatteellisella tasolla siitä, teetetäänkö yhdistymisestä selvitystä vai ei.

— Lokakuussa näiden kolmen seurakunnan seurakuntaneuvostot olivat koolla kuulemassa lääninrovasti Mikko Lappalaisen esitystä talousluvuista. Tuolloin keskustelimme hyvin avoimesti siitä, miten voisimme seurakuntina olla tukemassa toinen toisiamme ja mikä voisi olla meille paras yhteistyön muoto, Rentola sanoo.

— Paikalla olijat ottivat varovaisen kannan, että yhdistymistä kannattaa selvittää.

Asia etenee seurakuntien päätöksenteossa ensin seurakuntaneuvostoihin. Puumalan neuvosto on jo päättänyt, että yhdistymistä selvitetään. Seuraavaksi koolla on Juvan neuvosto ja sitten Sulkavan. Kirkkoneuvostoista asia etenee kirkkovaltuustoihin ja vasta niiden päätösten perusteella selvitystä joko lähdetään tai ei lähdetä tekemään.

Väki vähenee ja toiminnoista on tingittävä

Rentola myöntää, että seurakuntien tulevaisuus huolestuttaa.

— Kun katsotaan kirkon jäsenennusteita, niin niiden mukaan esimerkiksi Sulkavalla olisi vuonna 2040 enää 900 jäsentä. Kirkkoon kuuluisi tuolloin enää 50 prosenttia kunnan asukkaista. Se merkitsee sitä, että seurakunnan ja kunnan tiet erkanevat, eikä niitä enää voi tarkastella samanlaisina toiminnallisina yksikköinä.

Rentolan mukaan edessä on vääjäämättä toimintojen supistuminen.

— Kun tulee talousvaikeuksia, joudutaan työntekijöitä irtisanomaan tai osa-aikaistamaan ja silloin toiminnot kärsivät ja kun niitä ei pystytä enää hoitamaan laadukkaasti, niin jostain on vähennettävä.

Uusimmat uutiset