Kauppatorin risteyksen ”pullonkaulaa” ei korjata ensi kesäksi — Liikennevaloja on viime kesän jälkeen säädetty

Kuntalaisaloitteessa esitettiin risteyksen keskikorokkeen kaventamista ja jalkakäytävän oikaisua niin, että liikenne olisi kulkenut itään päin kahta kaistaa. Asiaa tarkastellaan, kun Auvisenrinteen remontti alkaa.

Tuija Pauhu

Viime heinäkuussa Olavinkadulle syntyi ruuhkaa, kun Pitkänsillan remontin jälkeen Kauppatorin risteykseen jäi vain yksi kaista suuntaansa. Suoraan Auvisenrinteeseen pyrkivät autot eivät päässeet etenemään, kun oikealla kääntyvät odottivat jalankulkijoide pääsevän kadun yli.
Viime heinäkuussa Olavinkadulle syntyi ruuhkaa, kun Pitkänsillan remontin jälkeen Kauppatorin risteykseen jäi vain yksi kaista suuntaansa. Suoraan Auvisenrinteeseen pyrkivät autot eivät päässeet etenemään, kun oikealla kääntyvät odottivat jalankulkijoide pääsevän kadun yli.

Pitkänsillan itäpäässä sijaitsevaan Kauppatorin risteykseen ei nyt tehdä isompia rakenteellisia muutoksia, totesi tekninen lautakunta käsitellessään Savonlinnan keskustan valtuustoryhmän jäsenten tekemää kuntalaisaloitetta.

Aloitteessa esitettiin risteyksen ”pullonkaulojen” korjaamista ensi kesään mennessä. Ryhmä toteaa, että Olavinkadun remontti on tuonut takaisin ruuhkat, joista rinnakkaisväylän valmistumisen ja syväväylän siirtymisen jälkeen päästiin.

Pahimmaksi pullonkaulaksi ryhmä mainitsee Kauppatorin risteyksen, johon remontin jälkeen jäi vain yksi kaista suuntaansa. Ryhmä ehdotti, että risteyksen suojatien keskikoroketta kavennettaisiin ja oikaistaisiin torin puoleinen jalkakäytävä niin, että se ei ulottuisi ajoradan puolelle. Näillä toimilla ryhmän näkemyksen mukaan saataisiin itään suuntautuva liikenne ohjattua kahdelle kaistalle.

Ryhmä myös vaatii varmistettavaksi, että vastaavia pullonkauloja ei synny Kauppatorin kaavoituksen tiimoilta.

Tekninen lautakunta päätti, että risteysalueen rakenteellista parantamista jatketaan siinä vaiheessa, kun Olavinkadun remonttia päästään jatkamaan Auvisenrinteeseen. Nyt ei Auvisenrinteen remonttiin ole rahaa. Asiaa valmistelleen infrapäällikkö Jani Ahokkaan mukaan Auviserinteen remontilla on suora vaikutus Kauppatorin risteyksen sujuvuuteen.

Liikennevaloja on viime kesän jälkeen säädetty

Kauppatorin risteyksen liikennevalo-ohjaukseen on viime kesän jälkeen asennettu tunnistimet, jotka tunnistavat lähestyvän liikenteen määrän ja liikennevalot toimivat sen mukaisesti. Teknisen lautakunnan mielestä liikennevalo-ohjauksen parantamistoimet riittävät tässä vaiheessa.

Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Reima Härkönen kertoo, että ryhmä teki kuntalaisaloitteen eikä valtuustoaloitetta, koska asia haluttiin kesällä saada nopeasti vireille ja seuraavaan valtuustokokoukseen oli pitkä aika.

— Tärkeää on, että risteyksen toimivuutta todella arvioidaan aikanaan Auvisenrinteen remontin yhteydessä. Sikäli teknisen lautakunnan ratkaisu on hyvä, Härkönen sanoo.