Enonkoski säilyttää veroprosenttinsa 21:ssä

Kiinteistöverotkin säilyvät ensi vuonna tämänvuotisella tasolla.

Enonkoskella kopautettiin ensi vuoden veroprosentit kohdalleen tiistai-iltana.
Enonkoskella kopautettiin ensi vuoden veroprosentit kohdalleen tiistai-iltana.

Enonkosken tuloveroprosentti säilyy ensi vuonna 21:ssä, vaikka kunnanvaltuusto joutui asiasta äänestämään tiistai-iltaisessa kokouksessaan.

Sitoutumaton Keijo Männynsalo oli esittänyt jo kunnanhallituksessa, että prosenttia nostettaisiin puolella yksiköllä, ja hän toisti esityksensä valtuustossa. Hän perusteli esitystään sillä, että palveluiden karsiminen karkottaa asukkaat kunnasta ja siksi pienellä veroprosentin korotuksella olisi hyvä puolustaa palveluiden säilymistä.

Kunnanhallituksen puheenjohtajan Lauri Niirasen (kesk.) mielestä sopeuttamistoimet olisivat nyt kunnan talouden tasapainon takia hyvin tärkeitä.

— Verotuksella se ei onnistu, olisi päiväunien näkemistä sellaisen kuvitteleminen, Niiranen korosti.

Juha Nousiainen (kesk.) huomautti, että Enonkosken selvästi naapurikuntia alhaisempi veroprosentti saattaisi tuoda kuntaan jopa uusia asukkaita.

Marja Laitisen (sd.) kannatettua Männynsalon esitystä asiasta äänestettiin. Kunnanhallituksen esitys, eli veroprosentin pitäminen nykyisessä 21:ssä, sai 12 ääntä, Männynsalon korotusesitys 5 ääntä.

Rakentamattomien tonttien verotus puhutti

Kiinteistöverotkin päätettiin pitää ennallaan, vaikka valtuusto äänestikin rakentamattoman rakennuspaikan verotuksesta. Rakentamattoman rakennuspaikan kiinteistöveroprosentti on tänä vuonna ollut 2 ja kunnanhallitus oli esittänyt sen säilyttämistä.

Keijo Männynsalo (sit.) esitti veron nostamista 4 prosenttiin. Hänen mielestään osa rakentamattomista tonteista on niin sanottuja suojatontteja, joita ostajat ovat hankkineet vain, kun ovat halvalla saaneet.

— Miksei niistä voisi vähän maksaa kunnalle veroakin, hän kysyi.

Keskustan Harri Pöllänen hämmästeli keskustelua.

— Tämmöinen vero on tarkoitettu suurille kaupungeille, joissa on pulaa rakennusmaasta. Täällä meillä on tontteja hyvin tarjolla, joten ihmettelen koko tätä keskustelua. Minun mielestäni vero on pidettävä kahdessa prosentissa tai poistettava jopa kokonaan, hän sanoi.

Marja Laitisen (sd.) kannatettua Männynsalon korotusesitystä valtuusto äänesti jälleen. Hallituksen kanta voitti äänin 12—5.

Muutkin kiinteistöveroprosentit säilyvät ensi vuonna tämänvuotisella tasolla: Yleinen kiinteistöveroprosentti on 1, vakituisten asuinrakennusten 0,7 ja muiden kuin vakituisten asuinrakennusten 1,3. Yleishyödyllisiä yhteisöjä ei veroteta lainkaan.

Luetuimmat