Savonlinnaan saapuu 200 kiinalaiskouluista — esiintyvät torstaina suomalais-kiinalaisella Nuorten Kulttuuri- ja Taidefestivaalilla Olavinlinnassa

Jin Liu, Wenjuan Zhang ja Markku Kankkunen suunnittelevat suomalais-kiinalaista Nuorten Kulttuuri- ja Taidefestivaalia.

Antti Varonen

Jin Liu, Wenjuan Zhang ja Markku Kankkunen suunnittelevat suomalais-kiinalaista Nuorten Kulttuuri- ja Taidefestivaalia.
Jin Liu, Wenjuan Zhang ja Markku Kankkunen suunnittelevat suomalais-kiinalaista Nuorten Kulttuuri- ja Taidefestivaalia.

Ensi viikon torstaina Olavinlinnassa nähdään suomalais-kiinalainen Nuorten Kulttuuri- ja Taidefestivaali. Tapahtuman järjestää Savonlinnan kaupunki, ja sitä sponsoroi kiinalainen Mind Education Group -yritys. Tapahtumaan on tulossa esiintymään kiinalaisia koululaisia, jotka osallistuvat Mind Education Groupin leirikouluun Savonlinnassa.

Nyt järjestettävä tapahtuma on järjestyksessään toinen festivaali. Viime vuonna tapahtuma järjestettiin Savonlinnasalissa, ja tuolloin mukana oli noin 150 kiinalaiskoululaista. Tänävuonna kiinalaisia on tulossa 200, ja esityspaikkana on Olavinlinna.

— Haluamme samalla juhlistaa Suomi 100 -juhlavuotta, ja siksi päätimme pitää tapahtuman Olavinlinnassa, International Education Center -hankkeen hankejohtaja Markku Kankkunen kertoo.

Kiinalaiset saapuvat Savonlinnaan ensi viikolla. Festivaalin ohella he tutustuvat suomalaiseen koulumaailmaan.

Leirikoulua toteuttavat Jin Liu sekä Wenjuan Zhang kertovat, että suomalaiset ja kiinalaiset koulut eroavat toisistaan monissa asioissa.

— Suuri ero on ympäristössä ja atmosfäärissä. Suomessa oppilaat ovat iloisia ja tunnelma on rento. Kiinassa koulumaailma on kurinalaisempi, ja tunteja on paljon. Päivät alkavat aikaisin aamulla ja kestävät myöhään iltaan, Jin Liu kertoo.

— Haluamme hakea oppia erilaisista kouluista. Suomalaisella koulujärjestelmällä on hyvä maine ja siksi oppilaita kannattaa tuoda tänne, Wenjuan Zhang sanoo.

Suomeen oppilaat tulevat tulevat eri puolilta Kiinaa ja ovat koulujen itse valitsemia. Palattuaan he esittelevät matkalla kokemaansa ja oppimaansa omissa kouluissaan vanhemmille ja muille oppilaille.

— Leirikoulu on mainio tapa nähdä maailmaa ja tehdä kulttuurivaihtoa. Muutamat oppilaat yöpyvät savonlinnalaiskodeissa. Tämä on hieno tapa tutustua paikalliseen kulttuuriin ja elämäntapaan, Zhang kertoo.

Leirikoulun ojelmassa on muun muassa vierailu Tanhuvaaran Urheiluopistolla ja Lustossa, ja oppilaat pääsevät poimimaan mustikoita ja patikoimaan metsään. Samalla harjoitellaan luonnon hyödyntämistä opetuskäytössä.

— Metsäreissu on suurkaupungeista tuleville oppilaille eksoottinen kokemus. Suomen luonto ja järvet ovat todella kauniita, Liu sanoo.

Kuokkanen kertoo, että suomalais-kiinalaisesta taidefestivaalista on tarkoitus tehdä joka vuotinen tapahtuma.

— Vireillä on myös suurempia suunnitelmia. Saattaa olla, että laajennamme toimintaa talvikauteen.

Suomalais-kiinalainen Nuorten Kulttuuri- ja Taidefestivaali torstaina 17.8. Olavinlinnassa kello 19.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.