Osuuspankkien fuusio meni karille

Suur-Savon Osuuspankin toimitusjohtaja Kari Manninen sanoi olevansa suuresti pettynyt.

Tuija Pauhu

Kerimäen Osuuspankin (vas. alh.) jäsenistön äänestyspäätös tarkoittaa sitä, että suunniteltu fuusio menee uuteen valmisteluun myös Sulkavan (vas. ylh.) ja Rantasalmen Osuuspankkien osalta.
Kerimäen Osuuspankin (vas. alh.) jäsenistön äänestyspäätös tarkoittaa sitä, että suunniteltu fuusio menee uuteen valmisteluun myös Sulkavan (vas. ylh.) ja Rantasalmen Osuuspankkien osalta.

Suur-Savon Osuuspankin sekä kuuden paikallispankin eli Haukivuoren, Heinäveden, Hirvensalmen, Kerimäen, Rantasalmen ja Sulkavan Osuuspankkien yhdistyminen kaatui keskiviikkona.

Sitkeintä yhdistymisen käsittely oli Rantasalmella. Siellä osuuskuntakokous oli kesken illalla vielä kello 22.45 aikoihin.
Kerimäellä paikallispankin jäsenet antoivat rukkaset pankkifuusiolle jo ennen iltayhdeksää.

Fuusio ei saanut Kerimäellä tarvittavaa kannatusta. Jo Kerimäen päätös riitti kaatamaan fuusion suunnitellussa muodossa.

Suur-Savon Osuuspankin toimitusjohtaja Kari Manninen sanoi ilalla olevansa kovasti pettynyt ja harmissaan, ettei pankkifuusiota saatu vietyä maaliin asti.

— Kyllähän tämä harmittaa. Tämän jälkeen fuusiota lähdetään valmistelemaan uudelta pohjalta, ja luomaan uusia versioita yhdistämisen eri vaihtoehdoista.

Koska Rantasalmella kokous venyi kovin myöhään, niin Manninen totesi illalla, että OP Suur-Savo tiedottaa virallisesti ja yksityiskohtaisemmin keskiviikon kokouksista torstain kuluessa.

— Itse asiahan tässä ei muutu miksikään. Tässä muodossa fuusio ei toteudu. Minusta monet seikat puoltavat edelleen pankkien liittymistä yhteen.

Kerimäellä oman paikallispankin fuusiosta tai itsenäisyydestä oli päättämässä valtavan iso joukko pankin jäseniä. Ylimääräisessä osuuskunnan kokouksessa oli läsnä 323 pankin jäsentä.

Kerimäen osuuskunnan kokouksessa annettiin kaikkiaan 316 ääntä. Fuusion puolesta ääniä annettiin 163 ja fuusiota vastaan äänesti 150 jäsentä.

Hylättyjä ääniä oli kaksi ja yksi tyhjäkin äänestyslippu oli jätetty. Äänestyksessä noudatettiin määräenemmistö-periaatetta, minkä perusteella pankkifuusio kaatui.

Ennen osuuskunnan kokousta kokouspaikan aulasta tavoitetut kerimäkeläiset eivät olleet suopeita paikallispankkinsa fuusiolle OP Suur-Savoon.

Esimerkiksi Mika Huoman perusteli kielteistä kantaansa Kerimäen Osuuspankin hyvällä ja vakavaraisella taloustilanteella.
— Myös oman pankin palvelut pelaavat hyvin, ja asiointi konttorissa on helppoa, hän sanoi.

Yhdistymistä vastaan oli myös Maire Hämäläinen. Hänen arvionsa mukaan ennen pitkää yhdistyminen olisi uhannut pankkipalvelujen saatavuutta, ja pahimmillaan koko pankkikonttorin säilyminen olisi ollut Kerimäellä uhattu.

— Kerimäellä on paljon iäkkäitä ihmisiä, jotka eivät ole koskaan asioineet verkkopankissa. Heille asiakaspalvelun heikentäminen olisi ollut iso isku.

Kerimäki-Seuraa osuuskunnan kokouksessa edustanut Iikka Muhonen myötäili Maire Hämäläisen näkemyksiä. Muhonen sanoi, ettei yhdistymisistä ole ennenkään seurannut hyvää kerimäkeläisille.

— Seurakuntien yhdistymisen jälkeen Kerimäen seurakunnasta tuli kappeliseurakunta, eikä kuntaliitoskaan ollut Kerimäelle eduksi.

Juttu on päivitetty klo 23.15

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.