Savonrannalla sorastetaan perjantaina taimenpuroa — keskelle koskea mennään ämpäripelillä

Uusi yhdistys toivottaa kaikki toiminnasta kiinnostuneet tervetulleiksi mukaan auttamaan Saimaan lohikaloja.

Sorastustalkoilla pyritään auttamaan järvitaimenta.
Sorastustalkoilla pyritään auttamaan järvitaimenta.

Tuore yhdistys Saimaan Lohikalojen Ystävät ry pitää sorastuskunnostustalkoot Savonlinnan Savonrannan Myllykoskessa perjantaina.

Yhdistys on saanut sorastuskunnostuksiin apurahaa ely-keskukselta ja Rapala-säätiöltä ja kunnostuksia aiotaan jatkaa alueen muissakin lohikoskissa.

Talkooporukka kokoontuu perjantaina klo 9 Savonrannan S-marketin pihalla ja siitä jatketaan matkaa noin viiden kilometrin päässä sijaitsevalle koskelle.

Sorastusta tulee ohjaamaan ely-keskuksen asiantuntija Teemu Hentinen.

— Aika iso tonnimäärä kiveä ja soraa koskeen tulee. Tätä taimenpuroa on kunnostettu aiemminkin, mutta nyt siinä on tarve lisäsorastukselle, kertoo talkoiden puuhamies Pekka Huupponen.

Koskeen nousee järvitaimenta.

Talkoisiin tulee Huupposen ennakkoarvion mukaan ainakin 10–20 henkeä. Väki on tarpeen, sillä keskelle koskea ei koneella pääse.

— Tämä on pitkälle käsityötä. Soran tuo kyllä kuorma-auto ja yksi mies tulee traktorin kouralla ojentamaan sitä puron varteen. Keskemmällä joudutaan porukalla siirtämään soraa ämpäripelillä.

Huupponen toivookin, että mahdollisimman moni Savonrannalta ja mielellään kauempaakin tulisi tutustumaan sorastukseen ja keskustelemaan Saimaan lohikaloista.

— Meille tämä on ensimmäinen purokunnostus. Pyrimme herättämään ihmisten mielenkiintoa lohikaloihin.

Talkoista saa lisätietoa Pekka Huupposelta numerosta 050 341 2437.

Simo Härkönen

Simo Härkönen