Seitsemänkymppinen mies yritti tappaa ensihoitajan – Etelä-Savon käräjäoikeudessa syyntakeettomaksi todettu tekijä välttyi vankilareissulta

Oikeuden päätöksen mukaan mies yritti useaan kertaan lyödä veitsellä asunnossaan ollutta ensihoitajaa. Hän uhkasi tappamisella myös toista ensihoitajaa sekä poliisivankilan vartijaa.

Arkisto / Sirkku Aalto

Kuvituskuva.
Kuvituskuva.

Ensihoitajien työtehtävästä kehkeytyi hengenvaarallinen Mikkelissä syyskuussa 2019.

Etelä-Savon käräjäoikeuden antaman tuomion mukaan ensihoitoyksikkö oli mennyt kotihälytystehtävälle seitsemänkymppisen miehen asuntoon. Päihtynyt mies oli ensihoitajille tuttu, sillä he olivat aiemmin samana päivänä käyneet tarkastamassa miehen kunnon toisessa osoitteessa.

Toinen ensihoitajista tiesi miehellä olevan tapana soitella aiheettomia puheluja hälytyskeskukseen, mistä hän tälle huomauttikin.

Mies ei huomautuksesta pitänyt, vaan hetken nyrkkiä puituaan käveli makuuhuoneesta keittiöön, otti fileerausveitsen, kääntyi ympäri ja ilmoitti tappavansa ensihoitajat.

Mies yritti lyödä veitsellä aiheettomista puheluista huomauttanutta ensihoitajaa kolmisen kertaa ylävartaloon. Ensihoitaja sai väistettyä lyönneistä kaksi, ja kolmannen hän torjui käsissään olleella työtietokoneella.

Kolmannen iskun torjumisen ja usean käskytyksen jälkeen veitsi irtosi miehen kädestä. Ensihoitaja sai miehestä hallintaotteen ja tilanteen rauhoittumaan.

Mies: Olin sekavassa mielentilassa

Käräjäoikeudessa mies kiisti syytteen tapon yrityksestä. Muistikuvansa mukaan hän ei ollut yrittänyt lyödä ensihoitajaa veitsellä.

Ensihoitaja sai väistettyä lyönneistä kaksi, ja kolmannen hän torjui käsissään olleella työtietokoneella.

Sen mies myönsi, että hän on saattanut suusanallisesti uhata ensihoitajaa, joskaan hänellä ei ollut ollut minkäänlaista tappamistarkoitusta.

Mies katsoi olleensa tapahtumahetkellä "sekavassa mielentilassa". Mies arveli saaneensa huumaavaa ainetta, jonka vaikutuksesta hän ei ollut tietoinen.

Käräjäoikeus totesi huhtikuussa miehen syyllistyneen tapon yritykseen hänen yritettyään puukottaa ensihoitajaa. Käräjäoikeus katsoi miehen syyksi myös laittoman uhkauksen, koska suusanallinen tappouhkaus kohdistui toiseenkin asunnossa olleeseen ensihoitajaan.

Miehen kolmas rikos oli virkamiehen väkivaltainen vastustaminen, johon hän syyllistyi ollessaan poliisivankilassa tapon yrityksen seurauksena. Mies oli uhannut tappamisella poliisivankilan vartijaa.

Mielentilatutkimus: Ymmärrystä vailla

Tuomittu välttyi rangaistukselta ja ilmeiseltä vankilareissulta, koska mielentilatutkimuksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lausunnon mukaan hän oli tekohetkellä syyntakeeton eli ymmärrystä vailla.

Oikeusministeriön Finlex-palvelun mukaan keskimääräinen rangaistus tapon yrityksestä on Suomessa kolmesta ja puolesta neljään vuoteen vankeutta.

Mies valitti käräjäoikeuden päätöksestä. Hän vaati, että syytteet ja korvausvaatimukset hylättäisiin tai että korvauksia ainakin soviteltaisiin enemmän kuin käräjäoikeudessa. Käräjillä mies oli määrätty korvaamaan puukotusyrityksen kohteeksi joutuneelle ensihoitajalle runsaat 2 600 euroa ja toiselle ensihoitajalle 750 euroa.

Itä-Suomen hovioikeus päätti keskiviikkona, että se ei myönnä asialle jatkokäsittelylupaa. Näin ollen käräjäoikeuden tuomio jää pysyväksi.