Savonlinnan määräaikaiset opettajat saivat wilma-viestin: Kesäajalta ei makseta palkkaa

Valtuuston päätös määräaikaisten opettajien kesäpalkasta esitetään kumottavaksi.

Tuija Pauhu

Moni opettaja yllättyi toiseksi viimeisenä koulupäivänä saamastaan viestistä.
Moni opettaja yllättyi toiseksi viimeisenä koulupäivänä saamastaan viestistä.

Savonlinnan määräaikaiset opettajat saivat toukokuun viimeisenä päivänä kännyköihinsä wilma-viestikanavalla viestin, jossa kerrottiin, että heille ei makseta palkkaa koulujen kesäloma-ajalta.

Määräaikaisena opettajana viime lukuvuoden ajan toiminut Sari Nyrhinen kertoo, että viesti tuli opettajille yllätyksenä.

Opettajien työsopimukset oli syksyllä tehty kesäkuun 1. päivään saakka, mutta joulukuussa kaupunginvaltuusto varasi määräaikaisten opettajien kesäpalkkoihin 230 000 euron määrärahan vuodelle 2019.

Joulukuusta alkaen opettajat Nyrhisen mukaan olivat olleet siinä käsityksessä, että heille maksettaisiin kesäajan palkka.

— Kysyin huhtikuussa, millä tavalla kesäajan palkka maksetaan. Henkilöstöhallinto ja sivistysvirasto vastasivat silloin, että asiaa ei oltu vielä päätetty, Nyrhinen sanoo.

Vs. sivistystoimenjohtaja Tuija Kauppinen esittää torstaina kokoontuvalle sivistyslautakunnalle, että lautakunta esittäisi kumottavaksi valtuuston päätöstä kesäpalkoista.

Kauppisen päätösesityksen taustalla on korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu, jossa Harjavallan opettajakiistaan liittyen todettiin, että määräaikaiset opettajat voidaan palkata lukuvuoden alusta kevätjuhlaan.

Savonlinnassa on vuosien ajan kiistelty kesäpalkoista. OAJ:n näkemyksen mukaan kesäpalkka pitäisi maksaa, koska opettajien palkkausrakenteessa lukukauden palkka on jaettu 12 kuukaudelle.

”Olisi ollut reilua kertoa aikaisemmin, jos ei ollut aikomustakaan maksaa”

Kauppinen perustelee lautakunnalle, että valtuuston päätöksen täytäntöönpano edellyttäisi, että määräaikaisille opettajille tehtäisiin kesäajalle uusi viranhoitomääräys. Sellaiselle määräykselle ei olisi lainmukaista perustetta. Lisäksi kesäajan palkkojen maksaminen saattaisi johtaa palvelussuhteiden ketjuuntumiseen.

Kauppinen toteaa myös, että kesäpalkkoihin ei löydy rahaa henkilöstösäästöistä, joista ne valtuuston mukaan piti etsiä.

Nyrhisen mielestä olisi vähintäänkin ollut reilua kertoa opettajille aikaisemmin, jos kesäpalkkoja ei ollut aikomustakaan maksaa.

— Opettajat pitävät menettelyä epäasiallisena, Nyrhinen sanoo.

Kaupunki palkkaa nyt opettajia vakituisiin työsuhteisiin

Savonlinnan kaupunki palkkaa 24 päätoimista tuntiopettajaa toistaiseksi voimassa oleviin työsuhteisiin. Noista tehtävistä useita on viime vuosina hoidettu määräaikaisuuksin.

Siten määräaikaisten opettajien määrä vähenee ja kesäpalkkaongelma väistyy, sillä toistaiseksi voimassa olevissa työsuhteissa olevat opettajat saavat palkan myös kesäajalta.