Punkaharjulla Niinistön vierailu koettiin tärkeäksi vaikkapa matkailulle – ”Varsin laatutietoinen mies!”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön vierailulla nähtiin merkitystä paikkakunnalle ja koko maakunnalle. Presidentti viestittää olevansa kiinnostunut koko maasta. Viimeaikaiset vierailut ovat osoittaneet, että Savonlinnassa ja Punkaharjulla voi järjestää enemmänkin huipputapaamisia ja vierailuja turvallisesti ja laadukkaasti.

Soila Puurtinen

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö saapuu Lustoon. Häntä vastaanottamassa on Parikkalan perhekahvilan ja perhekerhon lapsia ja aikuisia.

Punkaharjulla on ollut jo lyhyen ajan sisään toistamiseen ilo isännöidä Suomen tasavallan presidentin Sauli Niinistön vierailua. Vaikka vierailu ei taajaman raitilla näkynytkään, moni vastaan tullut kertoi, että sillä on suuri merkitys paikkakunnalle muun muassa näkyvyyden ja sitä kautta matkailun ja muun elinkeinoelämän takia.

Suomen metsämuseo Luston aulassa presidenttiä odotti innokas joukko Parikkalan perhekahvilan ja perhekerhon väkeä. Kaikki lapset eivät heti muistaneet, kuka on presidentti, mutta se oli hyvin tiedossa, että presidentin perheeseen on syntynyt vastikään vauva.

Vaikka parikkalalaisilla oli paluukyydille tiukka aikataulu, malttoivat he jäädä kuitenkin sen verran odottamaan, että näkivät presidentin. Jännitystä oli selvästi ilmassa ja presidentin kulkupeliä jännättiin, olisiko se vesiskootteri vai ruohonleikkuri. Ilona tapaili Lippu liehumaan -laulun sanoja.

Eeva Mikkonen

Kaija Karppinen totesi, että tasavallan presidentin vierailu maakunnassa on upea asia. Se viestittää, että presidenttiä kiinnostaa koko maa. Karppinen nauroi, että hän toi piponsa kuutit laskettavaksi Niinistön vierailupäivän norppateeman mukaisesti. Taustalla Asta Vaittinen ja Päivi Ronkanen Lustosta.

Maakuntamatkailu viestittää, että koko maa kiinnostaa

Ulla Kujanpää piti hienona asiana, että presidentti käy maakunnissa.

— Yleensä politiikka tuppaa tukemaan kaupungistumista ja maaltamuuttoa. Vierailu vie ainakin henkistä myönteistä viestiä, että täälläkin on monenlaista ja tännekin kannattaa tulla.

Presidentistä on Kujanpäälle muodostunut kuva viisaasta ja arvokkaan oloisesta miehestä. Minna Anttonen lisäsi luonnehdintaan vielä rauhallisuuden.

Savonlinnalainen Kaija Karppinen sattui perheineen Lustoon juuri sopivasti presidentin kanssa samaan aikaan ja huikkasi kesken kierroksen, että presidentti on nyt nähty. Myös hän piti hienona asiana, että presidentti tuli maakuntaan vierailulle.

— Hän viestittää vierailullaan, että häntä kiinnostaa koko maa. Me taas voimme näyttää, että täälläkin on elämää ja täälläkin asutaan ja yritetään. Suomi olisi aika ontuva, jos vain Kehä III:n sisäpuolella olisi elämää. Muuallakin on hyvä olla elinvoimaa, sanoo Rantasalmelta lähtöisin oleva Karppinen ja esittelee hienoa Ilona-pipoaan, jossa on vierailupäivän norppateemaan sopivasti aikamoinen määrä kuutteja laskettavaksi.

Soila Puurtinen

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vierailee Lustossa. Kokoelmapäällikkö Leena Paaskoski (vas) , näyttelypäällikkö Reetta Karhunkorva, tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Luston johtaja Pekka Äänismaa.

Jatkoa merkkihenkilöiden vierailujen perinteelle

Hotelli Punkaharjun toimitusjohtaja, Punkaharjun Matkailu ry:n jäsen Teemu Moisio pitää presidentin vierailua äärimmäisen suurena asiana Punkaharjulle. Ei vain siksi, että Niinistö on presidentti, vaan myös siksi, että hän on perheellinen mies, tuore isä, puoliso ja kansalainen. Niinistö edustaa monta eri näkökulmaa ja katselee asioita, myös Punkaharjun matkailutarjontaa, näistä näkökulmista.

— Presidentti on varsin laatutietoinen mies, kun tulee jo toistamiseen lyhyen ajan sisällä Punkaharjulle. Hänelle voisi myöntää kanta-asiakaspassin, Moisio virnistää.

Punkaharju harjuna on luonnon aikaansaannos samalla tavalla kuin esimerkiksi matkailun muut vetonaulat Lapin tunturit ja Saaristomeren kansallispuisto.

Soila Puurtinen

Parikkalan perhekahvilan ja perhekerhon väki on tutustunut Lustoon ja jää odottamaan presidentin saapumista.

— Ennen Niinistöä täällä on käynyt suomalaisia kansallisrunoilijoita ja -säveltäjiä. Presidentin vierailu jatkaa tätä merkkihenkilöiden pitkää perinnettä.

Savonlinnassa ja Punkaharjulla potentiaalia järjestää huipputapaamisia

Punkaharjun Yrittäjien puheenjohtaja ja matkailuyhdistyksen jäsen Ruth Lähdeaho-Kero kiteyttää merkittävän asian.

— Punkaharjulla ja Savonlinnalla olisi potentiaalia järjestää enemmänkin huipputapaamisia. Täällä on vähän ihmisiä ja kulkureittejä ja kokouspaikkoja on helppo eristää.

Moisio jatkaa ajatusta ja sanoo, että Suomessa ja maailmalla on paljon isoja yrityksiä ja yhtiöitä, jotka hakevat tietyntyyppistä turvallisuutta ja mieltä rauhoittavaa maisemaa.

Itä-Karjalan kansanopiston rehtori ja Punkaharjun matkailuyhdistyksen jäsen Maija Tenojoki arvelee, että Niinistö haluaa jatkaa Suomi 100 -juhlavuoden teemaa ja nostaa edelleen esille suomalaisia vahvuustekijöitä, kuten luontoa, metsää, järviä ja eläimiä. Samalla Niinistö antaa viestin, että voimme rakentaa tälle pohjalle Suomen tulevaisuutta.

Tunnettuutta, joka voisi houkutella ihmisiä tänne

Punkasalmen kylänraitilta ennen Niinistön Punkaharjun-vierailua tavoitettu Teuvo Hämäläinen oli samaa mieltä kuin muutkin, että vierailu on merkittävä tapaus.

— Punkaharju saa nimeä. Paikkakunnan saamalla julkisuudella on varmasti merkitystä paikalliselle elinkeinoelämälle, ihmiset hakeutuvat enemmän tänne vaikkapa lomareissuillaan, sanoo Saarelta kotoisin oleva ja Punkaharjulla yli 30 vuoden ajan aikaa viettänyt Hämäläinen.

Myös Seppo Muhonen Kulennoisista uskoi vierailulla ja sen myötä näkyvyydellä olevan nimenomaan matkailullista merkitystä, vaikka vierailu ei perunanviljelijän henkilökohtaiseen elämään suuresti vaikutakaan.

— Saadaan Punkaharjua tunnetuksi. Jospa muutkin tulisivat tänne.

Samaa mietiskelivät Lauri Kekäläinen ja Pertti Silvennoinen Harjun Portin pyöreässä pöydässä.

— Kun tulee mediaa paikalle, saadaan näkyvyyttä. Kaikki näkyvyys on positiivista. Joka ainut ihminen, joka saadaan tänne tulemaan, on positiivinen asia, vaikka muuttotappiotahan tuo näyttää enemmän olevan.