Puistotien hopeapajussa oli turvallisuusriski — Erik Laxmannin puistotien ja Vuorikadun kaadetut puut poistettiin vaarallisuuden takia

Laxmanin hopeapajusta tuli lahojen osien poistamisen jälkeen ruma torso. Se ei näyttänyt Savonlinnan kaupunginpuutarhurin mukaan rantamaisemassa lainkaan kauniilta ja siksi se torsokin lyötiin matalaksi.

Soila Puurtinen

— Vaikka hopeapajun kanto näyttääkin terveeltä, niin latvastaan puu oli vaarallisesti laho. Terveennäköinen kanto ei kerro totuutta puun tilasta, sanoo Savonlinnan kaupunginpuutarhuri Raili Aurava.
— Vaikka hopeapajun kanto näyttääkin terveeltä, niin latvastaan puu oli vaarallisesti laho. Terveennäköinen kanto ei kerro totuutta puun tilasta, sanoo Savonlinnan kaupunginpuutarhuri Raili Aurava.

Yhden hopeapajun kaataminen Olavinlinnalle johtavalta Erik Laxmannin puistotietä, ja kahden vaahteran kumauttaminen nurin Vuorikadulta Laxmannin puistotien lähellä sai aikaan jonkinasteisen mylläkän sosiaalisessa mediassa.

Harvinaista ei ole, että savonlinnalaiset reagoivat usein varsin voimakkaasti puiden hävittämiseen kaupunkialueelta. Näin on käynyt ennenkin.

Kolmen puun kaatoon oli Savonlinnan kaupunginpuutarhurin Raili Auravan mukaan perusteet, sillä Vuorikadun vaahterat olivat halki ja sisältä mätiä. Vaaralliseksi osoittautui myös rannalla kasvanut hopeapaju.

Kaupungin metsäasiantuntijat huomasivat käynnillään, että Erik Laxmannin puistotien hopeapajussa oli kokonainen kuiva haara.

— Metsuri poisti haaran ja muitakin lahoja oksia. Urakan jälkeen hopeapajusta tuli niin ruma, ettei sitä torsoa olisi voinut siihen jättää. Minun luvalla se sitten poistettiin kokonaan, Aurava kertoo.

Auravan mukaan hopeapajun laho osuus oli edennyt ylhäältä päin alas. Vaarana on, että katketessaan tämmöinen puu voi aiheuttaa ihmisille vahinkoa.

Ohikulkijat olivat arvioineet hopeapajun sen sijaan hyväkuntoiseksi, koska sen kanto näyttää terveeltä. Aurava sanoo, ettei terve kanto kerro puun todellisesta kunnosta useinkaan yhtään mitään.

— Tämä tosiasia ihmisten olisi tarpeen tiedostaa. Puun lahoaminen voi alkaa myös latvasta, niin kuin tässä tapauksessa oli käynyt.

Aurava sanoo, ettei näidenkään puiden kaatoon lupaa annettu summa mutikassa, vaan turvallisuusriskin vuoksi.

Soila Puurtinen

Vuorikadun varrella olleet vaahterat olivat mädäntyneet sisältä. Ne olivat olleet pitkään tarkkailun alla.
Vuorikadun varrella olleet vaahterat olivat mädäntyneet sisältä. Ne olivat olleet pitkään tarkkailun alla.

Kiinteistönomistajat pyytävät joskus kaupunkia poistamaan puita taajamista sillä verukkeella, että puut lehtensä pudottaessaan tiputtavat niitä myös yksityisten kiinteistöjen pihoille.

— Puunlehtien putoaminen jonkin taloyhtiön tontille ei ole meille riittävä syy kaataa puita. Näin ei ole toimittu koskaan aikaisemmin, eikä toimittu nyt Erik Laxmannin puistotiellä tai Vuorikadullakaan, Aurava sanoo.

Nyt kaadettujen puiden kunto oli tutkittu tarkkaan kolmisen vuotta sitten. Tutkimustulokissa esitettiin kyseisten puiden tilanteen seuraamista.

— Nyt olivat sitten tulleet tiensä päähän.

Vuorikadun varteen on ajateltu istuttaa uudet puut. Sitä ei ole toistaiseksi ratkaistu, tuleeko Erik Laxmannin puistotieltä poistetun hopeapajun paikalla puu kasvamaan.

— Siitä vielä keskustellaan.

— Joskus on tullut arvostelua siitäkin, että kaupungin rannoilla puita on liikaa, koska ne peittävät järvimaisemat. Tämä on tietysti tapahtunut vuosikymmeniä sitten, kun rantapuita on istutettu, Aurava muistuttaa.