Pyhäpäiväksi: Kuninkaasi tulee nöyränä — 1. adventtisunnuntai

Tässä maailmassa on hyvin tärkeällä sijalla valta. Kun suuren valtion presidentti vierailee maassamme, silloin kaikkien pitää huomata: Hän on täällä tänään. Liikenne pysäytetään, jotta hän pääsee turvallisesti ja nopeasti paikasta toiseen. Protokolla määrittele punaisten mattojen asettelun ja tarkan kättelyjärjestyksen.

Tärkeän ihmisen auto on upea ja se kulkee poliisien suojaamana. Niin on ollut aina. Myös Jeesuksen aikana oli kaikkien huomattava, että imperaattori saapuu. Silloin käytettiin upeita hevosia autojen sijaan. Hevonen osoitti valtaa, mutta toisaalta symboloi myös kuolemaa, sotahevosilla sotaan lähteneistähän pääsi vain pieni osa takaisin kotiin.

Jeesus antoi itsestään toisen kuvan. Hän ratsasti Jerusalemiin aasin selässä. Olisihan hevonenkin ehkä löytynyt, mutta sitä ei tarvittu. Aasi riitti. Näin Jeesus korosti, että hän ei ole hevosella ratsastava johtaja, ei ole tullut ottamaan maallista valtaa. Jeesus toi nöyrästi esiin sen, että hänen tehtävänsä on palvella. Kristus ei etsinyt kunnioitusta tai henkilökohtaista hyötyä, vaan niiden sijaan keskittyi toisten auttamiseen. Hän tuli tähän maailmaan luovuttamaan itsensä ihmisten edestä.

Sunnuntaina alkaa uusi kirkkovuosi, adventtiaika, pikkujoulut. Ehkä meidän olisi hyvä juuri silloin kysyä, minkälaiset arvot ohjaavat elämäämme. Valta ja raha? Ne eivät ole pysyviä. Emme enää juuri muista Jeesuksen aikana vallassa olleita, mutta Jeesuksen tiedämme ja joulua juhlimme. Kirkkovuoden alku tuo mieleen joululaulun sanat: ”Ei valtaa, kultaa, loistoa“.

Kaido Soom
Kirjoittaja on Tarton yliopiston käytännöllisen teologian lehtori ja Viron ev.lut. kirkon pappi