Kotimaan matkailu kiinnostaa nyt erityisesti alle kolmekymppisiä – Savonlinnan seudulla on paljon sellaista, jota matkailija haluaa kokea

Lähiruoka, teemaristeilyt, retkeily, liikunta ja mutkaton paikallisuus ovat asioita joita etsitään nyt kotimaasta.

Marita Waenerberg

Yhä useampi suomalainen reppureissaaja jääkin nyt kotimaahan. Kotimaan kohteet saattavat olla monelle tuoreita ja eksoottisia verrattuna moneen kertaan koluttuihin massakohteisiin ulkomailla.
Yhä useampi suomalainen reppureissaaja jääkin nyt kotimaahan. Kotimaan kohteet saattavat olla monelle tuoreita ja eksoottisia verrattuna moneen kertaan koluttuihin massakohteisiin ulkomailla.

Suomalaiset aikovat lisätä kotimaan matkailuaan. Erityisesti alle 30-vuotiaat haluavat reissata aiempaa enemmän kotimaassa.

Lisäksi lähes 70 prosenttia suomalaisista pitää kotimaan hinta-laatusuhdetta tyydyttävänä tai hyvänä, ilmenee Sanoman tekemässä Suomitutka-kyselystä.

—Jos ennusmerkit pitävät paikkansa, kotimaan matkailussa on luvassa ennätyskesä, kertoo Suomen Matkailuorganisaatioiden yhdistys Suoma ry:n puheenjohtaja Anne-Marget Hellén

Hellenin mukaan Suomeen on kasvanut sukupolvi, jota ei kiinnosta viettää suurta osaa kesälomasta mökillä. Rantatontin omistamisen sijasta suomalaiset janoavat kokemuksia.

Kuumimmat trendit suosivat Savonlinnaa

Kotimaan matkailun kuumimmat trendit 2018 ovat iloista luettavaa myös Savonlinnan seudulla. 

Lähiruoka on arvossaan ja teemakävelyt, -risteilyt ja -ajelut nousussa. Niitä on tehty vuosien varrella muun muassa Linnankadulla ja Talvisalon hautausmaalla.

Ihmiset haluavat kokea matkustuskohteen paikallisin silmin. Kotimaassa matkaillessa ei tarvitse kuitenkaan seikkailla ummikkona. Kalastus, issikkavaellus, norpparetki, villiyrttien tai sienten poiminta tai lähiruoka paikallisten seurassa voi ollla eksoottisempaa kuin samat asiat massakohteissa ulkomailla. 

Moni on hurahtanut liikuntaan ja reissaa liikunnan perässä lomillaankin: urheilu- ja liikuntatapahtumat on aiempaa hauskempia ja monipuolisempia.

Ainahan suomalaiset ovat nauttineet luonnosta, mutta nyt retkeily on todella pinnalla. Savonlinnan seudulla on kaksi kovatasoista ja tunnettua kansallispuistoa, joihin mahtuu vielä paljon uusia matkailijoita luontoa kokemaan.

Yhteistyöhön ensimmäistä kertaa

Suomalaiset matkailualan toimijat ovat lyöneet hynttyyt yhteen kotimaan matkailun kehittämiseksi.

100 syytä -yhteismarkkinointikampanja on historiallinen, sillä aiemmin yritykset ja organisaatiot eivät ole tehneet laajaa yhteistyötä kotimaan matkailun suosion kasvattamiseksi. Keskinäisen kilpailun sijaan nyt keskitytään yhteistyöhön ja koko toimialan kehittymiseen, Hellén iloitsee.

Työ- ja elinkeinoministeriön tukema ampanja esittelee 100 syytä matkustaa Suomessa. Verkko-osoitteesta 100syyta.fi löytyy myös yrityksiä ja paikkoja Savonlinnan seudulta.

Savonlinnan Kauppatori on mukana sisäänheittotuotteenaan lörtsy ja laivaristeilyt. Punkaharjun seudulla luotetaan Saimiin ja sieniin. Kylpylöiden joukosta löytyy Rantasalmen Järvisydän. Pienet, persoonalliset ja nyt niin muodikkaat pienet yritykset ikävä kyllä loistavat poissaolollaan.