SAK:n Savonlinnan paikallisjärjestön tuore puheenjohtaja Lauri Tiainen pääsee lähes ensitöikseen kutsumaan ihmisiä mielenosoitukseen Helsinkiin — ”Työttömyysturvan aktiivimalli on täysin kohtuuton!”

Lauri Tiainen pelkää, että ministeriössä valmisteilla olevasta aktiivisen työnhaun mallista tulee karenssiautomaatti.

Tuija Pauhu

SAK:n paikallisjärjestön tuore puheenjohtaja Lauri Tiainen toivoo, 
että ensi kuussa Helsingissä järjestettävä mielenosoitus herättäisi maan
 hallituksen huomaamaan aktiivimallin ja aktiivisen työnhakumallin 
epäkohdat.
SAK:n paikallisjärjestön tuore puheenjohtaja Lauri Tiainen toivoo, että ensi kuussa Helsingissä järjestettävä mielenosoitus herättäisi maan hallituksen huomaamaan aktiivimallin ja aktiivisen työnhakumallin epäkohdat.

Lauri Tiainen on ollut SAK:n Savonlinnan paikallisjärjestön puheenjohtaja vuoden alusta alkaen — siis saman ajan kuin työttömien aktiivimalli on ollut voimassa.

Aktiivimalli tarkoittaa, että työttömyyspäivärahasta leikataan 4,65 prosenttia, jos työtön ei ole töissä keskimäärin yhtä päivää kuukaudessa tai te-toimiston järjestämissä palveluissa viittä päivää kolmessa kuukaudessa.

Samaan aikaan työministeriössä valmistellaan uutta, aktiivista työnhakua koskevaa lakiesitystä. Sen mukaan työtön menettäisi työttömyyspäivärahansa kokonaan 60 päiväksi, jos ei hae työpaikkaa keskimäärin kerran viikossa.

Tämän lain voimaantulon ajankohdasta ei ole tietoa.
SAK järjestää Helsingissä mielenosoituksen hallituksen aivoituksia vastaan helmikuun 2. päivänä.

— Aktiivimalli on täysin kohtuuton. Jospa mielenosoituksella saataisiin vähän heräteltyä hallitusta, Tiainen pohtii.

Tiainen huomauttaa, että työpaikkoja ei riitä kaikille edes päiväksi kuukaudessa. Savonlinnassa oli syyskuussa reilut 2 500 työtöntä. Vapaita työpaikkoja oli 135.

— Työpaikat riittäisivät siihen, että jokainen työtön tekisi kuukaudessa päivän töitä. Se tosin tarkoittaisi, että hammaslääkärin hommiakin kävisi tekemässä 20 satunnaista kaveria. En usko, että se olisi kenenkään mielestä hyvä asia, Tiainen sanoo.

Jospa mielenosoituksella saataisiin vähän heräteltyä hallitusta. - Lauri Tiainen

— Jos työnantaja tarvitsee työntekijän, hän tietenkin palkkaa kokoaikaisen työntekijän. Ja hyvä niin.

Tiainen ei usko, että te-toimistolla on rahoja järjestää koulutuksia ja työkokeiluja kaikille säännöllisesti vuosineljänneksittäin.

— Te-toimiston rahat eivät riitä edes ylimääräisen byrokratian pyörittämiseen. Te-toimistossa Savonlinnassa tarvitaan 10 000 uutta lappua pelkästään tämän aktiivimallin työssäoloehtojen seuraamiseen.

— Vielä hullummaksi homma menee, jos heidän pitää ruveta seuraamaan, ovatko kaikki hakeneet joka viikko töitä.

Tuleeko karenssiautomaatti?

Tiainen pelkää, että ministeriössä valmisteilla olevasta aktiivisen työnhaun mallista tulee karenssiautomaatti.

— Miten töitä hakee ja te-toimistolle ilmoituksia tekee työtön, syrjäseudulla asuva ihminen, jolla ei ole internetiä ja jolle kirjastoon pääseminenkin on taloudellinen rasite. Voita ei ole leivälle, mutta kirjastoon on joka viikko matkustettava tekemään ilmoituksia, niinkö?

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) on kertonut, että aktiivimallin toteuttamiseen voidaan käyttää osa siitä 70 miljoonasta, jotka viime vuonna jäivät valtakunnan työllisyysrahabudjetista käyttämättä.

Savonlinnassa työllisyysrahat kuitenkin loppuivat viime vuonna kesken. Seudulla olisi yrittäjiä, jotka palkkaisivat työttömiä töihin aluksi työllistämistuella ja sitä tietä ehkä pitemmäksi aikaa.

"Työllisyysrahoille olisi parempaakin käyttöä"

Tiainen tietäisi työllisyysrahoille parempaa käyttöä kuin työttömien vahtimisen ja hyppyyttämisen.

— Työttömien muuntokoulutus pitäisi saada nykyistä helpommaksi. Nyt alan vaihtaminen on byrokraattista. Vaimonikin sai te-toimistosta luvan toivomiinsa opintoihin vasta kuukausi kurssin alkamisen jälkeen.
Tiaisen mielestä työttömien koulutus pitäisi ajatella kokonaan uudestaan.

— Ei ole järkevää kouluttaa työttömäksi jääneitä yhdeltä matalapalkka-alalta toiselle, kun ne matalapalkka-alan työpaikat kuitenkin ensimmäisenä häviävät.

—  Työttömäksi jäävä ihminen on yhtä fiksu kuin töihin tullessaankin, mutta kokemusta on 20 vuotta enemmän. Jos hänellä on älyä ja intoa, niin miksi ei voisi mennä työttömyysrahalla vaikka lukemaan ammattikorkeakoulututkintoa, Tiainen sanoo.

Tiaisen mielestä aktiivimalliin sisältyy myös vakava ansa. Työttömyysrahan leikkurilta voi välttyä myös hankkimalla yrittäjätuloa.
— Sitä jos jatkaa neljä kuukautta, on se riski, että työtön tulkitaan yrittäjäksi ja hän jää kokonaan ilman työttömyyskorvauksia.

Mielenosoitukseen bussikyyti

Savonlinnasta järjestetään linja-autokuljetus helmikuun toisen päivän mielenosoitukseen Helsinkiin.

SAK:n paikallisosaston puheenjohtaja Lauri Tiainen kertoo, että bussiin päästäkseen ei tarvitse olla SAK:n jäsen.

Ilmoittautumiskanava kuljetukseen avautuu viimeistään ensi viikolla.

FAKTA: Lauri Tiainen
Syntynyt Kuopiossa 1983.
SAK:n Savonlinnan paikallisjärjestön puheenjohtaja 1.1.2018 alkaen.
AKT:n paikallisen ammattiosaston puheenjohtaja.
Jäteauton kuljettaja, luottamusmies.
Savonlinnan varavaltuutettu, tarkastuslautakunnan jäsen ja tiejaoston jäsen. Puoluekanta sd.
Perhe: Vaimo ja koira.
Harrastukset: Lukeminen, ruuanlaitto ja koiranhoito.