Elokuun alun levätilanne jatkuu Etelä-Savon vesistöissä pääosin rauhallisena – Kerimäen Kuonanjärvellä sinilevätilanne on huono

Pintavesien lämpötilat ovat tavanomaisella tasolla.

Timo Mustalampi

Savonlinnan seudulla sinilevää ei ole onneksi tällaisina lauttoina juuri tänä kesänä nähty. Arkistokuva.
Savonlinnan seudulla sinilevää ei ole onneksi tällaisina lauttoina juuri tänä kesänä nähty. Arkistokuva.

Sinilevämäärät Etelä-Savon vesistöissä ovat edelleen melko vähäiset, tiedottaa ely-keskus. Yleisöilmoituksia sinilevistä on tullut ajankohtaan nähden huomattavan vähän. Kahden edellisen viikon vaihteleva ja osittain tuulinen sää on hillinnyt sinilevien muodostusta eikä laajoja sinileväesiintymiä ole todettu.

Ely-keskuksen tiedotteen mukaan sinilevätilanne jatkuu aikaisempien viikkojen tapaan kuitenkin huonona Kerimäen Kuonanjärvellä.

Etelä-Savon järvien levätilannetta seurataan viikoittain 17 järvikohteella. Havaintopaikat kuvaavat Etelä-Savon levätilannetta yleisellä tasolla.

Leväesiintymät voivat alkaa lisääntymään loppukesää kohti, mikäli pintaveden lämpötila pysyttelee suhteellisen korkealla, auringon tulosäteily on voimakasta ja säätilassa on pitkiä vähätuulisia jaksoja.

Tällä hetkellä pintavesien lämpötilat ovat ajankohtaan nähden kuitenkin tavanomaisella tasolla eli keskimäärin noin 20 asteen molemmin puolin.

Valtakunnallista ja alueellista levätilannetta seurataan kesäkuun alusta syyskuun loppuun saakka. Etelä-Savon ely-keskus tiedottaa oman alueensa levätilanteesta kuukausittain ja useamminkin, jos levätilanteessa tapahtuu olennaisia muutoksia.

Valtakunnallinen leväkatsaus laaditaan ja julkaistaan viikoittain torstaisin 27. elokuuta saakka.

Jos veteen ilmaantuu silminnähden runsaasti levää, uimista ja veden käyttöä sauna- ja talousvedeksi on syytä välttää. Leväpitoiseen veteen ei myöskään pidä päästää pieniä lapsia eikä kotieläimiä.

Sinilevät voivat aiheuttaa muun muassa allergiareaktioita, silmätulehduksia tai nuhaista oloa. Sinileväkukinnat voivat myös olla myrkyllisiä. Jos epäilet sinilevistä aiheutuneita oireita, ota yhteyttä Myrkytystietokeskukseen 0800 147 111 tai 09 471 977 (24 h/vrk).

Uusimmat uutiset