Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Arto Seppälä (sd.) uhkaa Mikkelin jättävän Kys-ervan, jos Savonlinna saa vaihtaa maakuntaa

Seppälä ideoi, että Mikkeli voisi suunnata osaksi Helsingin erityisvastuualuetta.

Vesa Vuorela

Mikkelin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Arto Seppälä (sd.) haluaa laittaa paineita Kysille.
Mikkelin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Arto Seppälä (sd.) haluaa laittaa paineita Kysille.

Mikkelin kaupunginhallituksen puheenjohtajan Arto Seppälän (sd.) mielestä Mikkelin pitää hakeutua eroon Kuopion yliopistosairaalan erityisvastuualueesta, jos Savonlinnan seutu liitetään sote-uudistuksessa Pohjois-Savoon.

Seppälän mukaan Mikkeli on jo käynyt keskusteluja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kanssa ideasta, jonka mukaan Mikkelistä tulisi osa Helsingin yliopistosairaalan eritysvastuualuetta.

– Ajatuksena on, että Mikkelin sairaala voisi palvella vapaa-ajanasukkaita, jotka joka tapauksessa viettävät täällä jopa kolme kuukautta vuodessa.

Seppälän mukaan keskusteluja on käyty myös Keski-Suomen sairaanhoitopiiriin suuntaamisesta siinä tapauksessa, jos Savonlinnan seutu suuntaa Pohjois-Savoon.

Keski-Suomikin tosin on nykyisin Kuopion yliopistosairaalan erityisvastuualuetta.

Seppälä korostaa, että Mikkeli katsoo ensin loppuun, millainen ratkaisu Savonlinnan seudusta lainsäädännössä tehdään.

– Kyllä tässä tarkoitus on luoda vähän painetta Kysiin. Se on vetäytynyt koko tästä sopasta. Se ärsyttää, Seppälä myöntää.

Seppälä kertoi ideastaan ensimmäiseksi Yleisradiossa. Hän kertoo, että HUSiin tai Keski-Suomeen suuntaamisesta on keskusteltu "kylillä", mutta virallisessa päätöksentekoprosessissa idea ei ole.

Seppälä ei lähde vielä täsmentämään, mihin maakuntaan Mikkeli liittyisi HUSiin pyrkiessään. Vaihtoehtoja ovat Kymenlaakso, Etelä-Karjala ja Päijät-Häme.

Sote-uudistusta koskevassa lainsäädännössä valtioneuvosto on linjannut, että maakuntajako on nykyisellään lukuun ottamatta Helsingin ja Uudenmaan aluetta sekä mahdollisesti Savonlinnan seutua. Erityisvastuualueen vaihtaminen ei lainvalmistelun yhteydessä ole ollut esillä missään.