Koitsanlahden hovi myydään tarjouskaupalla - ostajalta vaaditaan varallisuutta

Senaatti-kiinteistöt myy Parikkalassa sijaitsevan Koitsanlahden hovin. Toiveena on, että uusi omistaja voisi säilyttää rakennuksia myös yleisölle avoimessa käytössä.

Vuonna 1849 valmistuneen pelkistetyn klassistisen päärakennuksen lisäksi myytävään kiinteistökokonaisuuteen kuuluvat muun muassa talli- ja vajarakennus, maakellari, käymälä, leikkimökki, muistomerkki ja 4,48 hehtaaria maata, Senaatti-kiinteistöt kertoo.
Vuonna 1849 valmistuneen pelkistetyn klassistisen päärakennuksen lisäksi myytävään kiinteistökokonaisuuteen kuuluvat muun muassa talli- ja vajarakennus, maakellari, käymälä, leikkimökki, muistomerkki ja 4,48 hehtaaria maata, Senaatti-kiinteistöt kertoo.

Senaatti-kiinteistöt myy Parikkalassa sijaitsevan Koitsanlahden hovin tarjouskilpailulla. Myynti alkaa 28. helmikuuta.
Koska valtion käyttö Koitsanlahden hovin osalta on päättynyt, on tarkoituksenmukaista hakea sille uutta käyttöä ja uusi omistaja, Senaatti-kiinteistöjen tiedotteessa todetaan.

Koitsanlahden hovi on ainoa Suomen nykyisellä alueella sijaitseva lahjoitusmaahovi ja kulttuurihistoriallisesti arvokas kohde. Vuonna 1849 valmistuneen pelkistetyn klassistisen päärakennuksen lisäksi myytävään kiinteistökokonaisuuteen kuuluvat muun muassa talli- ja vajarakennus, maakellari, käymälä, leikkimökki, muistomerkki ja 4,48 hehtaaria maata.

Senaatti-kiinteistöt hakee kohteelle vastuullista ja kohteen asianmukaiseen hoitoon sitoutuvaa sekä riittävät resurssit omaavaa uutta omistajaa. Tavoitteena on, että uusi omistaja voisi säilyttää mahdollisuuksien mukaan rakennukset osin tai kokonaan myös yleisölle avoimessa käytössä. Ostajan tulee esittää selvitys, että kykenee taloudellisesti vastaamaan kohteen ylläpidosta ja korjauksista pitkälläkin aikavälillä sekä näkemys siitä, miten nämä kulut on tarkoitus rahoittaa. Tarjouskilpailun ratkaisee paitsi kauppahinta myös edellä mainitut seikat. Senaatti-kiinteistöt pidättää täyden oikeuden hyväksyä ja hylätä tarjoukset oman kokonaisarvionsa perusteella.

Hovi siirtyi Suomen valtion haltuun 1900-luvun alussa ja sotien jälkeen siellä toimi Parikkalan miesteollisuuskoulu. Etelä-Karjalan maakuntaliitto vuokrasi hovin vuonna 1961 museoksi ja Lahjoitusmaamuseo avattiin vuonna 1968. Vastuu museon toiminnasta ja hoidosta siirtyi Museovirastolle vuonna 1987. Hiipunut museotoiminta lopetettiin syksyllä 1992, minkä jälkeen Hovi on ollut tyhjillään. Hovin hallinta siirtyi Museovirastolta Senaatti-kiinteistöille 2014 alussa, jolloin Senaatti-kiinteistöt aloitti kohteen myyntivalmistelut.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.