Luontomatkailu kasvaa Savonlinnan seudulla kohisten, alkukesä jopa kaikkien aikojen paras

Savonlinnan seudun matkailu- ja retkeilyinfo toimii Riihisaaressa nyt toista kesää. Ratkaisu on todettu toimivaksi. Silti monet etsivät infoa edelleen Puistokadulta.

Soila Puurtinen

Patikointi ja melonta ovat matkailuinfon kokemuksen mukaan suosituimmat lajit, sanoo matkailijoita neuvova Mika Haapala Savonlinnan seudun matkailu- ja retkeilyinfosta Riihisaaresta.
Patikointi ja melonta ovat matkailuinfon kokemuksen mukaan suosituimmat lajit, sanoo matkailijoita neuvova Mika Haapala Savonlinnan seudun matkailu- ja retkeilyinfosta Riihisaaresta.

Luontomatkailusta on puhuttu vuosikausia, ja nyt näyttäisi siltä, että puheet ovat vihdoinkin muuttumassa todeksi. Savonlinnaan ei tulla yksin kulttuurin perässä vaan yhä useammin melomaan ja patikoimaan.

Retkeilybuumi näkyy Riihisaaressa maakuntamuseossa matkailuneuvontaa hoitavan työsuunnittelija Mika Haapalan mukaan selvästi.

—Yhä enemmän on näkynyt nuorta porukkaa liikkeellä, 25-30 -ikäisiä ihmisiä, osa lapsineen, jotka ovat aikeissa lähteä retkeilemään, Haapala kertoo.

Ikinä ei ole ollut näin vilkasta alkukesää

Visit Savonlinna-sivuston sisällöstä vastaava Nita Silvennoinen vahvistaa asian. Hänen mukaansa jopa 95 prosenttia matkailuneuvonnan ulkomaalaisista asiakkaista on tullut Savonlinnaan luonnon perässä.

—Osa yrittäjistä on todennut jopa, että ikinä ei ole ollut näin vilkasta alkukesää. Toki siinä on säilläkin osansa, Silvennoinen hymyilee.

Kevät alkoi norppamatkailulla toukokuussa.

—Aika monella ulkomaalaisellakin tuntuu olevan tiedossa, että norppa on silloin aktiivisimmillaan ja sen näkeminen onnistuu parhaiten, Haapala kertoo.

Norpan perässä suunnataan tavallisesti melomaan Kolovedelle, Oraviin tai Järvisydämeen.

Oravin ja Järvisydämen matkailukokonaisuudet ovat saaneet asiakkailta hyvää palautetta. Molemmissa paikoissa luontoaktiviteetit ovat keskiössä ja tekemistä on enemmän kuin perusvuokramökillä.

Pitkiä patikkareittejä ei seudulta löydy

Patikoijat ohjataan tavallisesti Punkaharjun harjualueelle sekä arboretumiin. Harjureittien maisemat tekevät tehtävänsä, ja takaisin tullessa palaute on ollut ylistävää.

Savonlinnassa pidempiä patikointireittejä on vähänlaisesti tai ainakaan Riihisaaren matkailuneuvonnassa niistä ei ole juuri tietoa.

—Kaupunkialueella tarjoamme Sulosaarta niille, joille 2 km lenkki riittää. Lisäksi Vuohimäen leirintäalueelta pääsee noin 9 km pituiselle Soininmäen luontopolulle. Patikointia kannattaisi kaupungissa kehittää, sille on kasvavasti kysyntää, Haapala toivoo.

Silvennoisen mukaan patikoijia ohjataan myös Mäntyharjulle Repoveden kansallispuistoon sekä Kolille Pohjois-Karjalaan. Savonlinnan seudun omat kansallispuistot Kolovesi ja Linnansaari soveltuvat paremmin vesiretkeilyyn.

Kolovedellä Nahkiaissalon 3,3 km pituiselle, maastoltaan vaativalle luontopolulle pääsee autolla. 

Viehekalastajia yllättävän paljon

Pihlajavesi ja Haapavesi viehättävät myös viehekalastajia, joita vesillä liikkuu yllättävänkin paljon.

—Osa kalastaa yhdellä vieheellä, mutta sitten on isoilla veneillä liikkuvia sporttikalastajia, joilla on veneessä useita vieheitä.

Kalastajille tärkein palvelu on tieto kalastuslupien myyntipisteistä.

—Tieto kalastusluvan myyntipisteissä on nyt lisätty myös Visit Savonlinna -verkkosivuille, jonka käyttöön kaikkia Savonlinnaan saapuvia opastetaan. Verkossa on ajantasainen ja kattava tietoa alueen keskeisistä palveluista, sanoo Haapala.

Muilta osin kalastajat pärjäävät aika hyvin omillaan, sillä he ovat hankkineet tietoa kalavesistä harrastajien omien verkkojulkaisujen ja keskusteluryhmien kautta.

Info toimii hyvin Riihisaaressa

Savonlinnan seudun matkailu- ja retkeilyinfo aloitti toimintansa samoissa tiloissa Etelä-Savon maakuntamuseon ja Metsähallituksen kanssa viime keväänä. Ennen tätä matkailuinfo toimi pitkään Puistokadulla.

—Tämä nykyinen ratkaisu on todettu kaikin puolin hyväksi. Paikka on keskellä valmiita asiakasvirtoja, ja asiakasta on palvelemassa niin kansallispuistoista kuin alueen historiasta ja nähtävyyksistä tietäviä ammattilaisia, Savonlinnan seudun matkailu Oy:ta edustava Silvennoinen kertoo.

Majoitusta tai lippuja Riihisaaresta ei voi ostaa, mutta vinkkejä annetaan ja sijainteja tarkistetaan tarvittaessa yhdessä asiakkaan kanssa.

Puistokadulla ei ole enää infopistettä

Nykyisin Puistokatu 1:ssä toimii Heli Kotron pyörittämä yritys Savonlinnan Matkatoimisto, joka myy lentolippuja sekä räätälöi ryhmämatkoja esimerkiksi Kreikkaan, Espanjaan ja Turkkiin. Lisäksi yritys räätälöi ryhmämatkoja yrityksille, kohteena vaikkapa Savonlinnan oopperajuhlat.

Monet kuitenkin luulevat, että Puistokadulta saa edelleen myös matkailuneuvontaa.

—Näin ei todellakaan ole. Mutta edelleen noin viisi asiakasta viikossa tulee kyselemään Savonlinnan nähtävyyksistä tai ostamaan lippuja höyrylaivaristeilylle, kertoo yrittäjä Kotro.

Savonlinnan Puskaradio -keskustelupalstalla ollaan närkästyneitä siitä, että Puistokadulla ovet ovat kiinni heinäkuussa parhaimpaan turistiaikaan.

—Matkatoimistoalalla syksy ja kevät ovat kiireisintä aikaa, kesät sen sijaan hiljaisia. Sen takia yrityksen ovet ovat kiinni ja minä lomalla, vastaa Kotro.

Matkailijoita palvellaan Savonlinnan seudun matkailu- ja retkeilyinfossa Riihisaaressa kesäisin joka päivä kello 10-17. Esitteitä saatavilla myös satamainfosta sekä keskustan hotelleista.