Savonlinnan kaupunki yhteistyöhön venäläisen metsäteknillisen yliopiston kanssa — Tarkoitus vahvistaa alueen metsäteollisuuden keskittymää

Savonlinnan kaupungin ja Pietarin valtiollisen metsäteknillisen yliopiston kanssa yhteistyötä tehdään Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun ja Luonnonvarakeskuksen kanssa. Kahdelle korkeakoululle yhteistyö on jo ennestään tuttua.

Tuija Pauhu

Savonlinnan kaupunki ja Pietarin valtiollinen metsäteknillinen yliopisto allekirjoittivat yhteistyösopimuksen 29.6.2018. Jyrki Koivikko (vas.), Janne Laine ja Juri Belenkjin uskovat yhteistyön suomiin mahdollisuuksiin.
Savonlinnan kaupunki ja Pietarin valtiollinen metsäteknillinen yliopisto allekirjoittivat yhteistyösopimuksen 29.6.2018. Jyrki Koivikko (vas.), Janne Laine ja Juri Belenkjin uskovat yhteistyön suomiin mahdollisuuksiin.

Savonlinnan kaupunki allekirjoitti perjantaiaamuna yhteistyösopimuksen Pietarin valtiollisen metsäteknillisen yliopiston kanssa.

Yhteistyön tarkoitus on vahvistaa metsäteollisuuden tutkimusta, tuotekehitystä ja koulutusta Savonlinnassa.

Kaupunginjohtaja Janne Laine uskoo, että nyt allekirjoitettu sopimus vahvistaa entisestään alueen metsäklusteria.

— Sopimuksen tarkoituksena on valmistella yhteistyöhankkeita tutkimukseen, tuotekehitykseen ja koulutukseen. Yhteistyötä tekevät Savonlinnan kaupungin ja Pietarin valtiollisen metsäteknillisen yliopiston lisäksi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk sekä Luonnonvarakeskus, Laine kertoo.

Savonlinna on jo vahva metsäteollisuuden keskittymä

Savonlinnassa on Suomen suurin mekaanisen metsäteollisuuden keskittymä. Kaupungissa toimivat muun muassa UPM Plywood Oy:n Savonlinnan vaneritehdas, Metsä Wood vaneri- ja kertopuutehtaat, Sahakuutio Oy ja Puutaito Oy. Lisäksi alueella on merkittävä paperi- ja selluteollisuuden teknologiateollisuuskeskittymä. Metsäteollisuudelle toimittava teknologiateollisuus työllistää Savonlinnassa yli tuhat henkilöä.

Merkittävien metsäteollisuusyritysten lisäksi Savonlinnassa on teknologiapuisto, jossa tehdään paperi- ja selluteollisuuden teknologioiden tuotekehitystyötä. Teknologiapuistossa taas on käynnissä laajennusprojekti, kun Luonnonvarakeskukselle on rakenteilla oma laboratorio.

Kaupungissa on tehty viime vuosina huomattavia investointeja metsäteollisuuden kehittämiseksi ennestään.

Metsä Wood päätti viime vuonna investoida 52 miljoonaa euroa uuteen kertopuulinjaan, joka valmistuu Punkaharjulle ensi vuonna.

Pietari on Xamkin vanha yhteistyökumppani

Pietarin valtiollinen metsäteknillinen yliopisto on Xamkin pitkäaikainen yhteistyökumppani. Xamkilla on Savonlinnan teknologiapuistossa kuitulaboratorio sekä biotuotetekniikan insinöörikoulutus. Syksyllä alkaa uusi mekaanisen puurakentamisen insinöörikoulutus.

— Metsä, vesi ja ympäristö ovat Xamkin strategiassa kolme koulutuksen kärkeä, ja haluamme olla vahvin käytännön Venäjä-osaaja koko Suomen korkeakoulukentällä, sanoo Xamkin hallituksen puheenjohtaja Jyrki Koivikko.

— Meillä on tällä hetkellä kahdeksan Venäjä-hanketta odottamassa myönteistä rahoituspäätöstä.

Yhteistyö voi näkyä opiskelija- ja tutkijavaihtona

Laineen mukaan yhteistyöhankkeille haetaan rahoitusta muun muassa EU:n ulkorajayhteistyöohjelmasta.

— Yhteistyötä pyritään kehittämään esimerkiksi niin, että saataisiin metsäyliopiston tutkijoita Savonlinnaan ja yritysyhteistyötä aikaan uusien biotalouden alan yritysten syntymiseksi.

St Petersburg State Technical Forest University on Venäjän johtava metsäalan tieteellinen korkeakoulutus, jossa annetaan koulutusta kandidaatin, maisterin ja tohtorin tutkintoihin.

— Yliopisto haluaa laajentaa kansainvälistä yhteistyötä, mille Savonlinnan kanssa solmittu sopimus antaa erinomaiset lähtökohdat, kertoo yliopiston rehtori Juri Belenkjin.

Kommentoidut