Koulut menevät kiinni keskiviikkona – Tiistaina Savonlinna kysyy pikkukoululaisten vanhemmilta, tulevatko lapset kouluun

Koulut pysyvät kiinni huhtikuun 13. päivään.

Timo Seppäläinen

Vielä tiistaina on koulupäivä, mutta keskiviikkona siirrytään etäopetukseen.
Vielä tiistaina on koulupäivä, mutta keskiviikkona siirrytään etäopetukseen.

Savonlinnassakin koulut kyselevät tiistaina 1.–3.-luokkalaisten lasten huoltajilta ja erityislasten huoltajilta, tulevatko lapset kouluun keskiviikkona vai eivät.

Maan hallitus määrää koulujen lähiopetuksen lopetettavaksi keskiviikosta alkaen. Koulut pysyvät kiinni huhtikuun 13. päivään saakka.

Opetusta järjestetään kuitenkin niille koulujen esioppilaille ja 1.–3.-luokkalaisille, joiden vanhemmat työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla.

Lisäksi erityisen tuen päätöksen saaneille lapsille järjestetään tarvittaessa lähiopetusta.

Vs. sivistystoimenjohtaja Tuija Kauppinen sanoo, että kaupunki ei ainakaan vielä tässä vaiheessa ryhdy miettimään ja selvittämään, ketkä pikkuoppilaitten vanhemmat työskentelevät yhteiskunnan kannalta kriittisillä aloilla.

Päiväkodit ja päiväkotien eskariryhmät pysyvät auki, mutta hallituksen päätöksen mukaan vanhempien pitää järjestää lasten hoito kotona, jos se on mahdollista.

Ruokailua mietitään tiistaina

Opetushallituksen johtaja Matti Lahtinen kertoi Stt:n haastattelussa maanantaina, että oppilailla on oikeus kouluateriaan joka päivä.

Joissakin aiemmin kiinni menneissä kouluissa on annettu mahdollisuus mennä kouluun ruokailemaan ja joissakin kouluissa on jaettu ateriapaketteja.

Savonlinnassa ruoka-asiaa ei ehditty maanantai-illan vilakassa ratkaista.

– Pitää miettiä sitä tiistaina. Jotenkin tuntuisi oudolta, jos lapset kumminkin tulisivat kouluun syömään, kun he ovat sieltä pois tartuntariskin takia, Kauppinen sanoo.

Osa vanhemmista on jo ottanut lapsensa kotiin

Opetusministeri Li Andersson (vas.) selosti hallituksen tiedotustilaisuudessa, että koulujen sulkemisen valmisteluun annettiin yksi päivä aikaa, jotta oppilaat ja opettajat ehtivät koulussa sopia etäopetuksen käytännöistä.

Kuitenkin monet vanhemmat ovat ottaneet Savonlinnassakin lapsensa koulusta pois jo etukäteen.

Kauppinen ei osaa sanoa, miten vanhempien pitäisi toimia.

– Toisaaltahan se on hyvä, jos lapset ovat tiistaina koulussa käymässä asioita opettajan kanssa läpi. Toisaalta on parempi, mitä aikaisemmin lapset jäävät kotiin.

Koulujen sulkeminen ei auta, jos oppilaat kumminkin notkuvat keskenään

Ministeri Krista Kiuru (sd.) korosti tiedotustilaisuudessa, että koulujen sulkeminen ei jarruta epidemian leviämistä, jos nuoret kokoontuvat päivisin tai iltapäivisin viettämään aikaa yhdessä.

Sama asia mietityttää Kauppistakin.

– Vetoaisin kyllä huoltajiin, että he keskustelisivat lastensa kanssa, miksi koulut suljetaan ja että tällä tavoin yritetään suojella riskiryhmiin kuuluvia ja hillitä taudin leviämistä, jotta vakavasti sairastuneille riittäisi hoitopaikkoja, Kauppinen sanoo.

Koulussakin keskustellaan tiistaina siitä, miten koronaviruksen leviämistä voisi itse kukin hillitä.

Kauppiselle ei ollut yllätys, että maan hallitus päätti sulkea koulut.

– Tosin oletin, että mahdollisimman pitkään pidetään kiinni siitä että lapset voivat olla koulussa ja päiväkodissa, jotta terveydenhoidossa tai työskentelevien vanhempien ei tarvitse jäädä heitä hoitamaan. Mutta nyt kun hallitus ratkaisi asian näin, ymmärrän, että päätös voitiin tehdä, Kauppinen sanoo.

Kauppinen toivoo vanhempien puolesta, että päiväraha-asioista tulisi pikapuoliin selvyys. Nykyisen tartuntatautilain perusteella saa päivärahaa, jos terveysviranomainen on määrännyt eristyksiin tai karanteeniin joko työntekijän tai hänen lapsensa, jota pitää jäädä kotiin hoitamaan.

Jos lasta pitää jäädä hoitamaan, koska kunta on sulkenut koulun, päivärahaa ei nykylain mukaan saa. Vanhemmat kaipaavat tietoa siitä, tuoko valmiuslaki päivärahaoikeuden 1.–3.-luokkalaisten vanhemmille.