Idealisti toivoi, että Suomessa olisi ollut tilaa monenlaisille, persoonallisille opettajien koulutusyksiköille

Itä-Suomen yliopiston soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutusosaston varajohtaja, FT Timo Tossavainen lähtee Luulajaan opettajankoulutuksen vastuuprofessoriksi.

Tuija Pauhu

FT  Timo Tossavainen jättää Savonlinnan haikein mielin.Takana on 17 työvuotta Savonlinnan kampuksella.
FT Timo Tossavainen jättää Savonlinnan haikein mielin.Takana on 17 työvuotta Savonlinnan kampuksella.

Itä-Suomen yliopiston soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutusosaston varajohtaja, FT Timo Tossavainen tyhjentää työhuonettaan Savonlinnan kampuksen hallintorakennuksessa. Vaikka OKL on vielä vuoden olemassa, lähtee Tossavainen jo ensi kuussa töihin Ruotsiin Luulajan teknillisen yliopiston opettajankoulutuksen vastuuprofessoriksi.

Tossavaisella oli mahdollisuus siirtyä vastuuprofessoriksi Luulajaan jo kolme vuotta sitten.
— Olin viikon päivät kärkihakija, kunnes vedin paperit pois. Uskoin vielä silloin Savonlinnan OKL:n tulevaisuuteen. Idealistina toivoin, että Suomessa olisi ollut tilaa monenlaisille, persoonallisille opettajien koulutusyksiköille. Nyt näyttää siltä, että ainoastaan isot yksiköt jätetään eloon.
Tämä ajatus ei koske vain yliopistoja, vaan kaikkia julkisen sektorin organisaatioita. Miten Suomi halutaan laittaa kuntoon? Jos valtio velkaantuu kuusi miljardia lisää joka vuosi, valtion on toki leikattava jostain. Mutta on väärä ajatus, että ainoastaan isot yksiköt ovat laadukkaita ja tehokkaita. Pieniin yksiköihin liittyy usein ketteryyttä reagoida nopeasti muutoksiin sekä sellaisia inhimillisiä arvoja, jotka hukkuvat isoissa yksiköissä.
— Savonlinnan OKL on ainutlaatuinen taito- ja taideaineisiin profiloitunut yksikkö. Kampuksen siirtoon johtaneessa prosessissa vahvemmiksi nousivat muut näkökulmat.

Minna-Liisa Riestola

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.