Rantasalmen valtuuston puheenjohtajan Juho Tiaisen (kesk.) mielestä Etelä-Savo olisi vain väliaikainen ratkaisu – Kunnanhallituksen puheenjohtaja Eero Sistonen (kesk.) tahtoo puntariin erikoissairaanhoidon lisäksi maakuntaratkaisun muut vaikutukset

Rantasalmen valtuusto päättää lausunnostaan syyskuun 14. päivänä. Maanantain seminaarin videotallenne on katsottavissa verkossa.

Jaana Hänninen

Rantasalmen kunnanvaltuuston puheenjohtajan Juho Tiaisen (kesk.) mielestä Rantasalmen on pysyttävä linjassaan, jonka mukaan suuntana on Pohjois-Savon maakunta.
Rantasalmen kunnanvaltuuston puheenjohtajan Juho Tiaisen (kesk.) mielestä Rantasalmen on pysyttävä linjassaan, jonka mukaan suuntana on Pohjois-Savon maakunta.

Rantasalmen kunnanvaltuuston puheenjohtaja Juho Tiainen (kesk.) uskoo, että Etelä-Savon maakuntaan suuntautuminen olisi Savonlinnan seudulle väliaikainen ratkaisu. Hänen mielestään se olisi viivyttelyä, joka voisi tulla kalliiksi.

– Kohta olisi taas edessä samantapainen tilanne, tosin sillä erotuksella, että Savonlinnan asema olisi siinä välissä entisestään huonontunut, Tiainen sanoi Rantasalmen valtuuston sote-seminaarissa maanantaina.

Rantasalmen valtuusto päättää syyskuun 14. päivänä, millaisen lausunnon kunta antaa sote-lakiluonnoksesta sosiaali- ja terveysministeriölle. Kunnanhallitus tekee esityksensä valtuustolle ensi maanantaina.

Lakiluonnoksessa Rantasalmi, Savonlinna, Sulkava ja Enonkoski on kirjoitettu osaksi Pohjois-Savoa, mutta lausuntokierroksella esitellään tasaveroisena vaihtoehtona se, että seutu pysyisi Etelä-Savossa.

Tiaisen mielestä on selvää, että Kuopion alaisuudessa erikoissairaanhoidon päivystyksen säilyminen Savonlinnassa on todennäköisempää. Hänen mielestään Rantasalmen on pysyttävä linjassaan, jonka mukaan suuntana on Pohjois-Savon maakunta.

Kaikki kehitys viittaa Tiaisen mukaan siihen, että maakunnat suurenevat ja tulevaisuudessa siintää yksi yhteinen Savo: Savon maakunta, Savon sote-alue ja sitä myöten Savon vaalipiiri.

Tiainen sanoi, että hänen sydäntään raastaa ajatella, ettei Rantasalmi olisi virallisesti osa Etelä-Savon maakuntaa.

– Mutta järki sanoo, että tässä tapauksessa Etelä-Savo on enemmänkin tunneasia, kun taas yhteinen ja yhtenäinen Savo on realismia.

Kuvakaappaus livestriimistä Studinoron luvalla

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Eero Sistonen (kesk.) toivoi sote-lausunnon yhteydessä kiihkotonta keskustelua muistakin asioista kuin sotesta.
Kunnanhallituksen puheenjohtaja Eero Sistonen (kesk.) toivoi sote-lausunnon yhteydessä kiihkotonta keskustelua muistakin asioista kuin sotesta.

Rantasalmen kunnanhallituksen puheenjohtaja Eero Sistonen (kesk.) korosti omassa puheenvuorossaan, että maakuntakysymyksessä on otettava erikoissairaanhoidon lisäksi huomioon myös maakuntaratkaisun muut vaikutukset, kuten koulutus, aluekehitys ja elinvoima.

– Toivon, että ennen päätöksentekoa keskustellaan asiallisesti ja että keskustelu ei lähtisi laukalle, Sistonen sanoi.

Sistonen kertoo Itä-Savolle, että hän on pyytänyt päätöksentekoa varten kunnanhallitukselle vielä lyhyet briiffaukset Etelä-Savon yrittäjiltä, Samiedulta, Essotelta ja maakuntaliitolta. Sosteri oli maanantain seminaarissa kertomassa näkemyksensä.

Seminaarissa SDP, vihreät ja kokoomus ilmoittivat kannattavansa sitä, että Rantasalmi jatkossa kuuluu Pohjois-Savon maakuntaan.

Rantasalmen kunta striimautti valtuuston sote-seminaarin, ja tallenne löytyy Rantasalmen kunnan Facebook-sivulta. Pääset katsomaan seminaarin myös tästä: