Norppavesille ympärivuotista verkkokalastuskieltoa ehdottanut Iina Palonen ja uutta kalastusrajoitusasetusta valmisteleva Eija Kirjavainen julkisesti kuultavina perjantaina – Katso tallenne eduskunnan verkkolähetyksestä

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta antaa mietintönsä kansalaisaloitteesta eduskunnalle aikaisintaan kuukauden kuluessa. Eduskunnan lähetekeskustelussa aloite ei saanut kannatusta.

Katariina Taleva

Hyvinkääläinen Iina Palonen on perjantaina julkisesti eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan kuultavana. Hän teki aloitteen norppavesien ympärivuotisesta verkkokalastuskiellosta.
Hyvinkääläinen Iina Palonen on perjantaina julkisesti eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan kuultavana. Hän teki aloitteen norppavesien ympärivuotisesta verkkokalastuskiellosta.

(Jos video ei näy, voit katsoa sen eduskunnan verkkosivulta.)

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta järjestää perjantaina 25. syyskuuta julkisen kuulemisen kansalaisaloitteesta, jossa ehdotettiin verkkokalastusta kiellettäväksi ympärivuotisesti saimaannorpan levinneisyysalueella.

Kaikki halukkaat voivat seurata kuulemista verkkolähetyksen kautta.

Kuultavina ovat kansalaisaloitteen ensimmäinen allekirjoittaja Iina Palonen, kalastusneuvos Eija Kirjavainen maa- ja metsätalousministeriöstä sekä ympäristöneuvos Esko Hyvärinen ympäristöministeriöstä.

Kirjavainen johtaa työryhmää, joka valmistelee uutta kalastusrajoitusasetusta. Nykyisen asetuksen mukaan verkkokalastus on ollut norppavesillä kiellettyä vuosittain huhtikuun puolivälistä kesäkuun loppuun. Asetuksen voimassaolo päättyy tämän vuoden lopussa, ja seuraavien viiden vuoden verkkokalastusrajoituksista säädetään uudessa asetuksessa. Kirjavaisen työryhmä tekee esityksensä marraskuun loppuun mennessä.

Hyvinkääläinen 22-vuotias opiskelija Iina Palonen teki kansalaisaloitteen ympärivuotisesta verkkokalastuskiellosta heinäkuussa 2019, kun neljä kuuttia hukkui verkkoon muutaman päivän kuluessa vuotuisen verkkokalastuskiellon päättymisen jälkeen.

Aloite keräsi vuorokaudessa 50 000 nimeä, jotka tarvittiin, jotta eduskunnan oli otettava asia käsittelyyn.

Eduskunta kävi aloitteesta marraskuussa 2019 lähetekeskustelun, jossa kukaan ei suoranaisesti kannattanut ympärivuotista kalastuskieltoa, mutta kiellon jatkaminen heinäkuulle sai monilta kannatusta.

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari (kesk.) ei tässä vaiheessa ota kantaa kysymykseen kiellon jatkamisesta heinäkuulle. Hän korostaa, että paikallisten asukkaiden ja kalastajien näkemyksiä on kuunneltava uuden asetuksen valmistelussa tarkkaan, koska norpan suojelu onnistuu parhaiten, kun he ovat sitoutuneet asiaan.

Kalmari sanoo, että kukaan ei toivo kuuttien kuolevan verkkoon hukkumalla tai muutenkaan. Ympärivuotinen verkkokalastuskielto olisi Kalmarin mukaan kuitenkin ylimitoitettu ja se lopettaisi kokonaan esimerkiksi kuhan verkkokalastuksen talvella.

Kalmari kertoo, että valiokunta antaa mietintönsä kansalaisaloitteesta aikaisintaan kuukauden kuluessa. Mietinnön perusteella eduskunta päättää, johtaako aloite toimenpiteisiin.

Korjattu lopussa päivämäärä. Perjantai on 25. päivä.