Kansanedustaja Ano Turtiainen vapautettiin rikosepäilysyytteistä — Kommentit Kongossa ebolaan kuolevista ja ilmastotalkoista tulkittiin mielipiteiksi ilmastonmuutokseen, luonnonlakeihin ja väestönkasvuun

Taru Hokkanen

Kansanedustaja Ano Turtiainen (ps).
Kansanedustaja Ano Turtiainen (ps).

Juvalainen kansanedustaja Ano Turtiainen (ps.) vapautettiin perjantaina rikosepäilysyytteestä, joka koski yksityisen henkilön tekemää tutkintapyyntöä.

Tutkintapyyntö koski Turtiaisen 12. kesäkuuta eduskunnan suuressa salissa pitämää puheenvuoroa, Facebook-julkaisua sekä kommentteja, joita kansanedustaja oli antanut medialle. Kysessä oli Turtiaisen uran ensimmäinen puheenvuoro eduskunnan täysistunnossa.

Tutkintapyynnön tehneen henkilön mukaan Turtiainen oli ilmaissut olevansa iloinen siitä, että 1400 ihmistä on menehtynyt ebolaepidemiaan Afrikassa.

Poliisin päätöksen mukaan kansanedustajan eduskunnalle pitämässä puheenvuorossa ja medialle antamissa lausunnoissa oli kyse hallitusohjelman ja kehitysyhteistyön arvostelusta ja ne noudattivat sananvapauden periaatteita.

Turtiaisen Facebook-julkaisu puolestaan sisälsi piirteitä, jotka ”saattaisivat joissain tilanteissa mahdollisesti merkitä” kansaryhmän solvaamista, joka on puolestaan kiihottamisrikos.

Kyseisessä Facebook-julkaisussa Turtiainen kirjoitti: ”Luonto mukaan ilmastotalkoisiin #ebola #Afrikka", jolla hän viittasi Kongon demokraattisessa tasavallassa puhjenneeseen ebolaepidemiaan, johon oli siihen mennessä kuollut 1400 ihmistä.

Selvityksen mukaan kyseisessä Facebook-julkaisussa oli kyse kansanedustajan ilmastonmuutokseen, luonnonlakeihin ja väestönkasvuun liittyvistä mielipiteistä, jotka nähtiin ”häiritsevinä, huolestuttavina ja arvostelulle alttiina”.

Tutkinnan mukaan ei kuitenkaan ole syytä epäillä sitä, että julkaisussa olisi ollut kyse rangaistavasta rikoksesta eli kiihottamisesta kansaryhmää vastaan.

Aiemmin Turtiainen on tuomittu sakkoihin julkisesta kehottamisesta rikokseen.

Alla on video Turtiaisen eduskunnalle pitämästä puheesta. Jos video ei näy, katso se tästä.