Jukka Toivakka tuomittiin kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta

Tuomio annettiin Etelä-Savon käräjäoikeudessa keskiviikkona.

Taru Hokkanen

Jukka Toivakka (oikealla) vastasi syytteisiin lokakuussa Etelä-Savon käräjäoikeudessa Mikkelissä.
Jukka Toivakka (oikealla) vastasi syytteisiin lokakuussa Etelä-Savon käräjäoikeudessa Mikkelissä.

Jukurien toimitusjohtaja ja mikkeliläinen yritysmaailman vaikuttaja Jukka Toivakka on tuomittu kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Syyte pahoinpitelyn yrityksestä hylättiin.

Tuomio liittyy tapaukseen, jossa Toivakan epäiltiin kiihdyttäneen autollaan voimakkaasti liikkeelle, vaikka pysäköinninvalvoja seisoi auton edessä. Tapaus sattui viime joulukuussa Mikkelissä Mikonkadulla.

Käräjäoikeuden mukaan pysäköintivirhemaksusta kiukustunut Toivakka on lähtenyt kiihdyttämään ajoneuvoaan parkkiruudusta lähietäisyydeltä pysäköinninvalvojan suuntaan sillä seurauksella, että tämän on nopeasti täytynyt väistää ajoneuvoa.

— Tässä tilanteessa tekoa on ajosuunnan osalta ja muutenkin pidettävä tahallisena sekä Toivakan tieten myös uhkaavana, käräjäoikeus toteaa päätöksessään.

Käräjäoikeuden mukaan pysäköinnivalvojan henki tai ainakin terveys on teon vuoksi ollut vakavassa vaarassa. Tilanteen vaarallisuutta lisäsi se, että tienpinta oli tapahtumahetkellä liukas, joten pysäköinninvalvojalla oli suuri riski liukastua ja kaatua auton eteen.

Käräjäoikeus katsoo, että pysäköinninvalvojan kertomus Toivakan ajamisesta saa tukea lääkärinlausunnosta ja pysäköinninvalvojan tapahtumapaikalla Mikonkadulla juuri ennen vaaratilannetta ottamasta valokuvasta.

Lisäksi oikeudessa kuullun silminnäkijätodistajan kertomus tukee päätöksen mukaan yksinomaan pysäköinninvalvojan versiota.

Käräjäoikeus ei uskonut Toivakan väitettä siitä, että hän olisi auton käynnistettyään poistunut paikalta liikennesääntöjen mukaisesti ja kenenkään turvallisuutta vaarantamatta.

— Toivakan kertomus sisältää joitakin sisäisiä epäluotettavuustekijöitä, eikä se saa olennaisten osien kohdalla tukea muusta näytöstä, käräjäoikeus toteaa.

Toivakka joutuu maksamaan pysäköinninvalvojalle tilapäisestä psyykkisestä haitasta 3 000 euron korvauksen. Pysäköinninvalvojan vaatimus oli 5 500 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen. Jukurit kertoo tiedotteessa, että Jukurit HC Oy:n hallitus kokoontuu päättämään Toivakan asemasta yhtiössä, ja asiasta tiedotetaan lisää myöhemmin.

Toivakka on ollut Jukurien hallituksen puheenjohtaja. Lisäksi hän on hoitanut Jukurien toimitusjohtajan tehtäviä syyskuusta alkaen. Toivakka jättäytyi sivuun tehtävistään lokakuussa oikeusprosessin vuoksi.

Juttu päivittyy.