Salicon salaattitehtaan työntekijät Juvalla jättävät tulematta töihin keskiviikkona – Yhtiön toimitusjohtaja katsoo, että kysymyksessä on laiton lakko

Työntekijöiden mielestä yhteistoimintaneuvottelut eivät ole edenneet toivotulla tavalla.

Arja Reinikainen

Salicon tehtaan noin 100 työntekijää osoittavat mieltään, eivätkä tule töihin keskiviikkona.
Salicon tehtaan noin 100 työntekijää osoittavat mieltään, eivätkä tule töihin keskiviikkona.

Juvalla sijaitsevan salaattitehdas Salicon työntekijät eivät tule keskiviikkona työpaikalle. Työntekijät osoittavat näin mieltään Salicon yhteistoimintaneuvotteluiden etenemisestä.

– Kysymyksessä on päivän mittainen mielenilmaus. Työt tehtaalla jatkuvat normaalisti torstaina, kertoo pääluottamusmies Heidi Ruuskanen.

Ruuskasen mukaan tehtaan työntekijöiden mielestä yt-neuvotteluissa ei ole edetty työntekijöiden toivomalla tavalla eikä riittävän avoimessa hengessä.

Salicon johdolle mielenilmaus tuli yllätyksenä.

– Minulle tieto tuli täysin yllätyksenä, sillä neuvotteluja on mielestäni käyty hyvässä hengessä ja niissä on päästy eteenpäin, toteaa Salicon toimitusjohtaja Jussi Armanto.

Armanto toteaa, että lakko on laiton.

– On laitonta jäädä lakkoon työehtosopimusten ollessa voimassa. Olisin toivonut, että asioista olisi keskusteltu neuvottelupöydän ääressä yt-neuvottelujen hengen mukaisesti.

Koko tehdas lähdössä Juvalta

Salico ilmoitti aloittavansa yt-neuvottelut tammikuun puolessa välissä. Neuvotteluissa käsitellään koko tuotannon lopettamista Juvalla ja siirtämistä Kivikon tehtaalle Helsinkiin.

Tammikuun 21. päivä alkaneiden, koko tehtaan yli 100 työntekijää koskevien yhteistoimintaneuvotteluiden on määrä päättyä tiistaina 3. päivä maaliskuuta.

Ruotsalaiskonsernin johto perustelee tuotannon siirtämistä sillä, että se saa kilpailuetua siirtämällä tuotannon kokonaan Kivikon tehtaille.

Yritys toimii kiinteistöyhtiön tiloissa. Juvan kunta on osakkaana kiinteistöyhtiössä.

Salicon omistus vaihtui viime kesänä. Ruotsalainen Greenfood Ab laajentui Suomeen ostamalla Apetit Oyj:ltä tuoretuoteliiketoiminnan. Salico toimittaa tuoreita hedelmä- ja vihannesjalosteita ammattikeittiöille, vähittäiskaupalle ja pikaruokaketjuille.