Savonlinnan valtuustoryhmät hyväksyivät alijäämäisen tilinpäätöksen

Lukujen rinnalle tilinpäätökseen kaivattiin mitattavissa olevia toiminnallisia tavoitteita. Korjausvelkaa ei ole syntynyt, mutta toimitilapuolella on riskejä.

Tuija Pauhu

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen johti puhetta tilinpäätösvaltuustossa maanantai-iltana.
Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen johti puhetta tilinpäätösvaltuustossa maanantai-iltana.

Valtuustoryhmät hyväksyivät maanantai-iltana yksimielisesti Savonlinnan kaupungin vuoden 2018 tilinpäätöksen, joka oli 4,9 miljoonaa euroa alijäämäinen. Erityisesti Sosterin kasvaneet menot painoivat tulosta.

Kaikki ryhmät kaipasivat kuitenkin muutosta nykymenoon, sillä vuoden 2018 tilinpäätös ei ole tuloslaskelman osalta kenenkään mielestä mukavaa luettavaa.

— Terveen kuntatalouden tunnistaa nopsaan siitä, että vuosikate riittää suunnitelman mukaisiin poistoihin tuloslaskelman puolella. Nyt tähän tavoitteeseen olisi tarvittu lisää noin viisi miljoonaa euroa, totesi keskustan ryhmäjohtaja Reima Härkönen.

Nykymallilla päätöksiä on tehty samoista asioista monta kertaa. — Lea Sairanen

Rahoituskatteen puolella vuosikatteen olisi pitänyt olla rahoituslaskelman näkökulmasta jopa 10 miljoonaa euroa suurempi, Härkönen sanoi.

Säästää ei saa ennaltaehkäisevästä työstä

Demariryhmän puheenjohtaja Karoliina Helander toivoi, että säästötalkoissa ei säästettäisi ennaltaehkäisevästä työstä. Esimerkiksi nuorisotoimessa syrjäytymistä ehkäistään 1,5 henkilötyövuoden työpoanoksella, kun korjaavaa työtä vahinkojen jo tapahduttua tehdään neljän henkilötyövuoden voimin.

— Onkohan suhderakenne ihan oikea, hän kysyi.

Kokoomus on ryhmäjohtajansa Lea Sairasen mukaan kypsynyt kaupungin päätöksentekokulttuuriin ja lähinnä huonosti tehtyyn valmisteluun.

— Katse pitää kääntää hyvän hallintolain mukaiseen toimintaan. Nykymallilla päätöksiä on tehty samoista asioista monta kertaa, hän toivoi.

Lukujen rinnalle toiminnallisia tavoitteita

Kokoomus kaipasi tilinpäätöksen taloustavoitteiden rinnalle myös selkeitä ja mitattavissa olevia toiminnallisia tavoitteita.

— Ja jos tavoitteita ei ole saavutettu niin tilinpäätöksessä selvitettäisiin miksi ei, Sairanen totesi. Hän kaipasi myös valtuustoseminaareja, joissa pohjustettaisiin yhteistä arvopohjaa erityisesti isojen päätösten osalta.

 Sinänsä tämä huono tilinpäätös ei ole kuntakentässä poikkeavaa luettavaa. — Tiina Stranden

Vihreiden Tiina Strandenin korviin kävi kouluverkkokeskustelu, joka on vienyt taloudelliseen merkittävyyteensä nähden liikaa huomiota valtuutetuilta.

— Sinänsä tämä huono tilinpäätös ei ole kuntakentässä poikkeavaa luettavaa, Mikkelillä menee vielä huonommin kuin meillä, Stranden totesi.

Tuija Pauhu

Taloustilanne on heikentynyt Savonlinnassa nopeasti, ja se pitäisi saada oikenemaan nopeasti ettei kunta putoa parin vuoden päästä kriisikuntien joukkoon.
Taloustilanne on heikentynyt Savonlinnassa nopeasti, ja se pitäisi saada oikenemaan nopeasti ettei kunta putoa parin vuoden päästä kriisikuntien joukkoon.

Vasemmisto maksaa veroja jos palvelut pelaavat

Vasemmistoliiton Esa Valkonen sanoi, että vasemmisto maksaa mieluummin veroja kuin jättää sairaat hoitamatta.

— Kaupunki on itse ollut neuvottelemassa alimitoitettuja sotekuluja, Valkonen katsoi.

Perussuomalaisten huomio kiinnittyi kaupungin tukipolitiikkaan, jossa ei aina mene pykälien mukaan. Kristillisdemokraatit kannustivat kaupunkia jatkossa lapsimyönteiseen perhepolitiikkaan.

Eikä korjausvelka ole päässyt tiukasta taloudenpidosta huolimatta kasvamaan. — Janne Laine

Tarkastuslautakunnan raportti sai kehuja ja kiitosta kautta linjan.

Korjausvelkaa ei ole päästetty syntymään

Tilinpäätöksen valtuustolle esitellyt kaupunginjohtaja Janne Laine oli tyytyväinen siihen, että kaupungin oma palvelutuotanto pysyi sille annetussa talousarviossa. Toimintakate pysyi kaikkinensa paremmin kuosissaan kuin Suomen kunnissa keskimäärin.

Onnistumisiin kuuluu myös vuonna 2013 aloitettu ja tänä vuonna päättyvä säästöohjelma, jonka toimenpiteillä on pystytty vaikuttamaan kaupungin talouteen. Vuokrataloyhtiöiden ongelmia on pystytty ratkomaan.

— Eikä korjausvelka ole päässyt tiukasta taloudenpidosta huolimatta kasvamaan vaan on päinvastoin vähentynyt, Laine huomautti.

Toimitilapuolella riskejä olemassa

Miinuspuolella ovat vähenevä väestö ja sen myötä pienenevät verotulot.

— Tosin työllisen työvoiman osuus on poismuutosta huolimatta kasvanut 200 henkilöllä, joten verotulopohja on siltä osin parantunut, Laine kertoi.

Kaupungin takausvastuiden määrä kasvoi 3,1 miljoonalla eurolla. Konsernilainakanta on Savonlinnassa pienempi kuin maassa keskimäärin, mutta erityisesti Savonlinnan toimitilariskit saattavat realisoitua.

Tyhjää tilaa on muun muassa Schaumanin toimitiloissa sekä Puistokatu 5:ssä, josta yrityksiä on hakeutunut pois vaikka se on keskellä kaupunkia.

Uusimmat uutiset