Kerimäellä autoon ampuneelle 7,5 vuotta vankeutta, oikeuden mukaan autossa olleet säilyivät hengissä sattumalta

Autoa kolmesti ampunut mies tuomittiin 7,5 vuoden vankeuteen. Hänen mukanaan ollut mies sai 4,5 vuotta vankeutta avunannosta.

Ammuskelu tapahtui Kerimäellä joulukuun alussa 2016. Ammuskelun kohteena olleet mies ja nainen pakenivat läheiseen marketiin. Arkistokuva.
Ammuskelu tapahtui Kerimäellä joulukuun alussa 2016. Ammuskelun kohteena olleet mies ja nainen pakenivat läheiseen marketiin. Arkistokuva.

Kerimäellä joulukuussa järeällä revolverilla keskellä päivää useita laukauksia ampunut Joni Olavi Saviranta tuomittiin 7,5 vuoden vankeusrangaistukseen Etelä-Savon käräjäoikeudessa kahdesta murhan yrityksestä.
Hänen mukanaan ollut ja autoa ajanut Aki Tapani Tolvanen tuomittiin 4,5 vuoden vankeusrangaistukseen kahdesta avunannosta murhan yritykseen.

Saviranta ampui kerimäkeläismiestä kohti Magnum 44 -kaliiberisella revolverilla talon pihassa 3. joulukuuta 2016. Uhri hyppäsi naisen kuljettamaan autoon, jolloin Saviranta ja Tolvanen lähtivät ajamaan heitä takaa.
Saviranta ampui liikkuvasta autosta kolme laukausta kohti takaa-ajamaansa autoa, mutta ei osunut kumpaankaan autossa olleeseen. Luodinkappaleita päätyi autoa ajaneen naisen vaatteisiin ja niskatukeen.
Käräjäoikeus piti rikosta murhan yrityksenä muun muassa siksi, että se oli kokonaisuutena arvostellen törkeä. Uhrit eivät oikeuden mukaan antaneet aihetta ampumiseen.

Lauantaipäivänä Kerimäen keskustassa tapahtuneen ampumisen läheisyydessä oli muitakin ihmisiä. Oikeuden mukaan miehet aiheuttivat ammuskelulla vakavaa yleistä vaaraa. Vain hyvä onni esti asianomistajien ja sivullisten kuoleman tai vakavan loukkaantumisen.
Käräjäoikeus ei kuitenkaan löytänyt näyttöä siitä, että miehet olisivat suunnitelleet tekoa tai tehneet sen vakaasti harkiten. Oikeuden mukaan tapahtumasarjan saattoi laukaista sattuma, etenkin kun ammuskelu tapahtui keskellä kirkasta päivää yleisellä paikalla.

Autoa ajanut Tolvanen tuomittiin avunannosta, vaikka oikeus ei löytänyt todisteita siitä, että miehet olisivat toimineet suunnitelmallisesti. Oikeuden mukaan kuljettaja mahdollisti ampumisen. Oikeus kiinnitti huomiota etenkin siihen, ettei Tolvanen pysäyttänyt autoa, kun Saviranta alkoi ampua.

Saviranta tuomittiin myös törkeästä pahoinpitelystä. Saviranta oli pahoinpidellyt ampumisen kohteena olleen miehen syyskuussa 2016. Pahoinpitelyn yhteydessä hän löi uhriaan useita kertoja päähän ja keskivartaloon. Pahoinpitely jatkui vielä senkin jälkeen, kun uhri menetti tajuntansa. Syyttäjän mukaan ammuskelun motiivina oli joitakin kuukausia aiemmin tapahtunut pahoinpitelyasia.
Saviranta ja Tolvanen määrättiin yhdessä korvaamaan autoa ajaneelle naiselle 4 000 euroa kärsimyksestä ja yrityksen kohteena olleelle miehelle 4 500 euroa kärsimyksestä. Lisäksi Savirannan tulee korvata yhteensä 5 000 euroa pahoinpitelemälleen miehelle kivusta, särystä, tilapäisestä haitasta ja kärsimyksestä.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen. Tuomitut määrättiin pidettäväksi edelleen vangittuna, kunnes rangaistuksen täytäntöönpano alkaa tai muutoksenhakutuomioistuin toisin päättää.

Uutista täydennetty kello 18.33.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.