Savonlinnan matkailukesässä ennätykset paukkuivat — Hospitzin uusi emäntä uskoo kauniin Savonlinnan vetovoimaan: "Suomen mittakaavassa täällä on hyvä meno edelleen".

Savonlinnan majoitusyrityksissä riitti pöhinää hellekesänä. Niin veneilijät kuin ulkomaiset matkailijatkin olivat liikkeellä. Majoituspaikkojen ravintolamyynti kasvoi. Vain Järvisydämen kylpylässä oli sadekesää hiljaisempaa.

Soila Puurtinen

 Savonlinnan matkailukesä onnistui majoitusyritysten näkökulmasta paikoin jopa ennätyksellisesti. Järvisydämesskinä kesä meni hyvin, sillä veneilijät ja päiväasiakkaat löysivät tiensä hyvin Rantasalmelle. Kylpylän vetovoima oli asiakkaiden keskuudessa hellekesänä tosin luonnonvesiä huonompi.
Savonlinnan matkailukesä onnistui majoitusyritysten näkökulmasta paikoin jopa ennätyksellisesti. Järvisydämesskinä kesä meni hyvin, sillä veneilijät ja päiväasiakkaat löysivät tiensä hyvin Rantasalmelle. Kylpylän vetovoima oli asiakkaiden keskuudessa hellekesänä tosin luonnonvesiä huonompi.

Todella lämmin ja pitkä kesä näkyi majoitus- ja matkailuyrityksissä kiireenä ja hyvänä myyntinä.

Perhehotelli Hospitzin yrittäjä Anne Timberg nauraa, että ensimmäistä kesää perhehotellia pyörittäviltä noviiseilta osa kesästä meni sumussa, nopeasti ja intensiivisesti.
— Hotellin osalta myynti tapahtuu aina suurelta osin edellisvuonna. Ensi kesä on jo lähes kokonaan loppuunmyyty muutamia hajapaikkoja lukuun ottamatta. Tässä tiskillä näkee, mitkä oopperaesitykset vetävät paremmin kuin toiset.
Nyt, kun yrittäjäpariskunta on saanut hetken huoahtaa, tulee mieleen kehittämisideoita. Ravintolan puolella kunnioitetaan vanhaa, mutta tuodaan jotain uuttakin.

— Legendaarisista oopperabuffeteista emme tule luopumaan, mutta terassille mietimme uutta.

Yhä liikkuu turisteja

Valkealasta Savonlinnaan yrittäjäksi tullut Timberg on vakuuttunut Savonlinnan mahdollisuuksista.
— Kuinka mieletön kaupunki Savonlinna onkaan, se ihmisvirta, mikä kesällä täällä liikkuu. Ja yhä edelleen liikkuu turisteja. Pitäisi pitää mielessä, ettei Savonlinna elä pelkästään kesällä. Suomen mittakaavassa täällä on hyvä meno edelleen. Tämä on mielettömän kaunis kaupunki ja kulttuuritapahtumia on paljon.

Soila Puurtinen

Hospitzin uudet omistajat Anne Timberg ja Kalevi Korjala ja entinen omistaja Veijo Kuitunen (oik.). Timberg uskoo Savonlinnaan.

Timberg kehottaa asiakkaita tulemaan Savonlinnaan myös syksyllä ja talvella.
— Jos ajatellaan Suomen pieniä kaupunkeja, minusta täällä on hyvin elämää. Täällä on nähty vaivaa, tämä on kaupunkina nätti myös talvisaikaan ja kauniisti valaistu, hän hehkuttaa eikä kuulemma vain miellyttääkseen paikallisia.

— Pois se väärä vaatimattomuus! Katsotaan asioita sellaisin silmin, että täällä on kaikki mahdollisuudet, mutta yhteistyö on ensiarvoisen tärkeää.

Dramatiikkaan ei pidä jäädä makaamaan

Timberg toisi Olavinlinnan isommin esille ja kaupungille viitteitä oopperasta myös festivaalikauden ulkopuolella. Oopperajuhlien ei tarvitse uinua talviaikaan.

Myös kaupunkia ympäröivä maaseutu on kaunis. Timbergin mielestä täällä voisi järjestää kiertoajelutyyppistä toimintaa.
— Ulkomaalaiset ovat hirveän innokkaita vaikkapa pyöräilemään ja melomaan. Viime viikolla seurasimme, kun brittiasiakkaamme pyöräilivät kaupunkia ristiin rastiin.

Timberg sanoo, että vaikka tapahtuu jotain dramaattista, kuten OKL:n lähtö, ei kannata jäädä paikalleen makaamaan.
— Elämä jatkuu, on se jatkunut ennenkin. Rakennetaan tulevaisuutta niistä asetelmista ja lähtökohdista, mitä täällä on. Alueena tämä on mukava, ihmiset ovat välittömiä, minkä vuoksi tänne on mukava tulla, jos vertaa vaikka kotikaupunkiimme. Täällä tervehditään, vaikka ei tunneta. Se tuo elämään helppoutta.

Ulkomaiset vieraat ovat löytäneet Hotelli Punkaharjun

Hotelli Punkaharjun johtaja Saimi Hoyer huokaa tyytyväisenä, että hotellin kolmas kesä oli ehdottomasti paras.
— Myös ulkomaiset vieraat ovat löytäneet meidät. Kun menin heinäkuussa aamiaiselle terassille, puolet vieraista oli ulkomaalaisia. Iso syy on isolla näkyvyydellä ulkomaisissa medioissa.

Soila Puurtinen

Hotelli Punkaharju on näkynyt laajalti ulkomaisissa medioissa ja se on tuonut hyvin turisteja maailmalta.

Hoyer kertoo, että suurin muutos tässä kesässä oli se, että yhä enemmän on vakiovieraita, mikä näkyy jo ensi kesän varauksissa hyvällä tavalla. Mökkikylä oli koko kesän täynnä ja myös veneilijät löysivät hotelliin.
— Tässä on eletty raskaita aikoja, mutta nyt hymyilyttää, sillä kesän tulos koheni edellisistä vuosista. Mieletön juttu on se, että sesonki jatkuu pitempään muun muassa sieniviikonloppujen ansiosta. Nytkin neljä yötä mökkikylä, Keisarinna ja päätalo ovat täynnä.

Hoyer arvioi, että hotellia on osattu markkinoida ja ihmiset alkavat vähitellen tiedostaa, että talo on avoinna ympäri vuoden. Syksyyn on luvassa monta konserttia.

Helle vei asiakkaita kylpylän ohi rannalle

Lomakeskuspäällikkö Aku Kärki Hotel & Spa Resort Järvisydämestä toteaa, että kesään ollaan tyytyväisiä, vaikka tunnelmat ovat toisaalta vähän kaksijakoiset. Hellesää näkyi ravintolamyynnissä ja sai veneilijöitä ja päiväkävijöitä liikkumaan huomattavasti enemmän kuin sateisena edelliskesänä, mutta kylpylässä puolestaan ei ollut niin vilkasta kuin edelliskesänä.

— Toki edelliskesänä oli kylpylällä vielä uutuusarvoa, sanoo Kärki, mutta lisää, että kylpylän myötä on tullut yhä enemmän perheitä ja pariskuntia.

Pientä kasvua oli myös omissa ohjelmapalveluissa.

Näin syksyisin siirrytään ryhmämatkoihin, yritystilaisuuksiin ja perhejuhliin. Pian alkaa pikkujoulukausi.

Ensi kesälle on jo jonkin verran varauksia.
— Keskieurooppalaisten matkanjärjestäjien myymien matkojen määrä lisääntyi ja odotamme ensi vuodelle kasvua edelleen.

Majoituksessa Järvisydämessä otettiin käyttöön maisemasviittejä ja niitä tulee olemaan kaikkiaan parikymmentä. Myös ravintolassa tulee listoihin viilausta. Uusi, rakenteilla oleva tulikeittiö grillauksineen ja savustuksineen loihtii ruokailuun lisää elämyksellisyyttä.

Kruunupuistossa ennätyskesä

Hotellinjohtaja Birgitta Ojasalo Kruunupuistosta kertoo, että heinäkuu ja elokuu olivat kaikkien aikojen ennätyksiä ja kesäkuukin huippuvuoden 2012 tasolla.

Antti Varonen

Hannu Ronkainen ja Birgitta Ojasalo ovat tyytyväisiä Kruunupuiston ennätykselliseen kesään.

Kruunupuiston oma kansainvälistämishanke on edennyt ja osin sen myötä kansainvälisten asiakkaiden määrä on kasvanut.

Ensi heinäkuu on jo aika täyteen varattu.

Kesä oli Ojasalon mielestä haastava siinä mielessä, että jo toukokuussa alkoivat helteet, mikä näkyi ilmastoitujen huoneiden kysynnässä.
— Inkeritaloon tarvitaan lisätä viilennyksiä.

Ympärivuotisesti haasteena ovat viikonloput, jotka ovat arkea hiljaisempia.

Majoitusta tukemaan kaivataan lisää erilaisia tapahtumia.
— Elokuun yöpymiset lisääntyvät koko ajan. Alueella on vetovoimaa, mutta sen on huolehdittava myös siitä, että infra on kunnossa. Oma haasteensa on myös siinä, että alueelle saadaan osaavaa työvoimaa ja ollaan heti valmiina sesonkiin.

Hyvä kesämyynti on monen tekijän summa. Ojasalo mainitsee merkittävänä seikkana Punkaharjun alueen monipuoliset taidenäyttelyt.
— Pitkäjänteinen työ tuottaa tuloksia. Eri kohteiden vetovoimaisuudesta hyötyy koko alue.

Maksimaalinen suoritus Harjun Portissa

Matkailukeskus Harjun Portin kesä oli loistava ja ennätyksiä rikottiin joka saralla.
— Kesä oli maksimaalinen suoritus. Mökkien määrä on kasvanut ja vuodepaikkoja on jo 150. Tämän sekä erinomaisesti sujuneen majoitusmyynnin johdosta kesä-elokuussa oli yli 6 500 majoitusvuorokautta, kasvua edelliseen vuoteen 37 prosenttia, sanoo johtaja Markus Kaskinen.

Myös muilla liiketoiminnan alueilla on samanlaisia kasvulukemia.
— Hellekesä näkyi etenkin veneilijöiden määrässä ja ravintolamyynnissä.
Nyt mietitään, miten jatkossa pystytään yltämään vastaaviin myyntilukemiin ilman pitkäkestoisia helteitä.

— Majoitusmyyntiin en usko keliennusteiden juuri vaikuttavan, meillä on esimerkiksi nyt jo ensi vuoden heinäkuulle poikkeuksellisen hyvä varaustilanne, kun varaukset nykyään tulevat yleensä vasta lähempänä matkustusajankohtaa.

Ravintolamyynti oli samaa tasoa kuin Taidekeskus Retretin viimeisinä aukiolovuosina.
— Se kertoo, miten hienosti väkeä on ollut liikkeellä Punkaharjulla.

"Kesämaa sai lentävän lähdön"

Punkaharjun Matkailu ry:n jäsenyrityksissä oli loistava kesä ja tehtiin rajallisilla henkilöresursseilla pitkää päivää.
— Kesämaa raportoi saaneensa lentävän lähdön. Aseman Taidelaituri taisi yltää yli 6 000 kävijään, kertoo Kaskinen.

Luola Events on tuonut alueelle nostetta ja lisäpöhinää.

Matkailun tunnusluvut elokuulta valmistuvat vasta muutaman viikon päästä. Savonlinnassa yöpymisten määrä kasvoi heinäkuussa 8,1 prosenttia edellisvuodesta ollen 93 450.

Kotimaisten matkailijoiden yöpymiset lisääntyivät 15,3 prosenttia, mutta ulkomaisten vähenivät 11,6 prosenttia edellisvuodesta.

Tammi-heinäkuussa majoitusliikkeiden huonekäyttöaste kasvoi Savonlinnassa 4,4 prosenttia ollen 47,7 prosenttia.

Uusimmat uutiset