Entä jos Savonlinnassa rakennettaisiinkin kaikki puusta? — Kaupunkikeskustan kumppanuuspöydässä esitettiin vieraslajien kitkemistä, Nätkin lähikoulun pikaista paluuta, tilavia invaparkkeja ja Savonlinnan julistautumista puurakentamisen kaupungiksi.

Kumppanuuspöydät antavat kaikille kaupunkilaisille tilaisuuden tuoda ideansa viralliseen valmisteluun ja aikanaan päätöksentekoon.

Timo Seppäläinen

Jyrki Huttunen jatkaa kaupunkikeskustan kumppanuuspöydän puheenjohtajana.
Jyrki Huttunen jatkaa kaupunkikeskustan kumppanuuspöydän puheenjohtajana.

Kevään ensimmäisessä kumppanuuspöydässä tiistaina TImo Auvinen ehdotti Savonlinnan julistautumista puurakentamisen kaupungiksi.

— Savonlinna on mekaanisen puunjalostuksen keskus. Täällä pitäisi kieltää uudisrakentaminen muusta kuin puusta, ainakin sellaisille paikoille kuin Kasinonsaaret tai Nälkälinnanmäki, jos sinne joskus rakennetaan. Siihen kiinnitettäisiin huomiota ulkomaillakin, Auvinen sanoi.

Kumppanuuspöydät antavat kaikille kaupunkilaisille tilaisuuden tuoda ideansa viralliseen valmisteluun ja aikanaan päätöksentekoon.

Kaupunkikeskustan kumppanuuspöydän puheenjohtajana jatkava Jyrki Huttunen kysyi, kauanko nuorisotilat pysyvät kiinni. Nuorisotilat suljettiin, kun kahden määräaikaisen nuorisotyöntekijän työsuhde päättyi ja kun kaupungilla on meneillään yt-neuvottelut..

Kaupunginjohtaja Janne Laine vastasi, että kaupungin yt-neuvottelut jatkuvat huhtikuun loppupuoliskolle saakka. Sen jälkeen asia riippuu yt-neuvottelujen tuloksesta.

Nätkille tarvitaan pian koulu

Nätkin koulun rehtori Ilkka Luoma-aho sanoi, että Nätkille tarvitaan mahdollisimman pian koulu. Sisäilmaongelman takia koulu on evakossa KVL:n talossa Heikinpohjassa. Kulkeminen Nätkin ja Heikinpohjan väliä näkyy rehtorin mukaan lasten väsymisenä.

— Mutta toimimme tilapäistiloissa niin taiten kuin pystymme, Luoma-aho sanoi.

Luoma-aho pohdiskeli, että vuokrakoulu vähintään kymmeneksi vuodeksi saattaisi järjestyä nopeammin kuin valtuustolle esitetty pysyvä leasing-rahoitteinen koulu.

Kirsi Kautonen sanoi, että Nätkin koulu on saanut suhteettoman suuren painoarvon kaupungin talouskeskustelussa.

— Nätkin koulun oppilasennuste laskee kohtuullisen vähän. Nätkin on oma iso kaupunginosansa ja siellä selvästi tarvitaan koulu. Savonlinna tarvitsee työikäistä väestöä, kun teollisuusinvestoinnit toteutuva. Työikäisen väestön mukana tulee lapsia, jotka tarvitseva koulua ja päiväkotia, Kautonen sanoi.

Invaparkkipaikat ovat liian ahtaita

Erkki Rakkolainen, Lauri Auvinen ja Heikki Sorjonen huomauttivat, että kaupunkikeskustassa ei ole käyttökelpoisia invaparkkipaikkoja.

— Invapaikkojen pitää olla tarpeeksi isoja pituus- ja leveyssuunnassa. Tavalliset parkkipaikat eivät riitä, Sorjonen sanoi. Tilaa tarvitaan, jotta pyörätuoli saadaan autosta pois ja että pyörätuolin käyttäjä pääsee tuoliin turvallisesti eikä muun liikenteen seassa.

Kaupunginjohtaja Laine kiitti hyvästä huomiosta.

— Aika pieniä ne parkkipaikat ovat.

Vieraslajien torjuntaan tarvitaan ammattityövoimaa

Mauri Löppönen toivoi, että vieraskasvien torjuntaan saataisiin talkoolaisten lisäksi ammattityövoimaa. Löppönen huomautti, että jättiputken ja jättipalsamin torjunta on maanomistajan, eli monissa tapauksissa kaupungin vastuulla.

Kaupunginjohtaja Laine lisäsi, että vieraskasvit pitää torjua hyvissä ajoin, jotta tilanne ei riistäydy käsistä, kuten Kouvolassa on käynyt. Laine kertoi, että kaupungin virkakunta on tutustunut vieraslajitilanteeseen puheenjohtaja Huttusen opastuksella Pihlajaniemellä.

Löppönen jätti kumppanuuspöytään myös esityksen, että kaupunki ottaisi Haapalahden lintutornin vastuulleen ja että tornin kunto tarkistettaisiin.

Kaupunkikuva halutaan siistiksi ja hiekat ajoissa pois pölisemästä

Juhani Heiska toivoi, että kaupungin hyvinvointisuunnitelmassa kiinnitetään huomiota myös ennakoivan mielenterveystyön suunnitemaan.

Sorjonen toivoi että kaupunkikuva siistiytyisi.

— Liikennemerkit ovat vinossa, katuvalot ovat vinossa ja kaikki rempsottaa miten sattuu.

Lauri Auvinen toivoi, että hiekoitushiekan poisto aloitettaisiin ajoissa eikä annettaisi hiekkojen pölistä viikkotolkulla.

Idea saunasta itää yhä

Joku kysyi, miten jaksaa vuosi sitten Savonlinnan kaikkien aikojen ensimmäisessä kumppanuuspöydässä ideoitu yrittäjävetoinen sauna.

Elinkeinojohtaja Janne Weander kertoi, että saunatiimillä on edelleen tavoitteena tehdä sauna Riihisaareen, joskaan ei ehkä vielä ensi kesäksi. Viime kesänä tiimillä oli Riihisaaressa pop-up-tyyppinen sauna, jollainen on luvassa myös ensi kesänä.

Seuraavat kumppanuuspöydät

Punkaharju keskiviikkona 27.3. klo 17—19 Punkaharjutalo

Sääminki torstaina 4.4. klo 17—19, Pääkirjasto Joeli, Miitti

Kerimäki keskiviikkona 24.4. klo 17—19, Kerimäkitalo, ent. valtuustosali

Savonranta tiistaina 7.5. klo 17—19, Savonrannan koulu, ruokala

Tilaisuudet ovat avoimia kaikille. Toimenpide-esityksiä voi halutessaan lähettää jo etukäteen kumppanuuspöytien yhteyshenkilölle Jaana Luostariselle. Silloin kumppanuuspöytään osataan kutsua asiasta vastaavia viranhaltijoita vastaamaan kysymyksin.

Esitykset voi lähettää sähköpostiosoitteeseen lahde.vaikuttaa@gmail.com.