Sieniristeilylle Saimaan syliin oppimaan metsän antimista ja nauttimaan maisemista — "Tosi hienoa, miten lujaa sienitapahtumat vetävät nyt"

Sienitiedonjanoisille on perjantaina tarjolla poikkeuksellista ohjelmaa, kun sieniristeily starttaa Savonlinnan matkustajasatamasta aamulla suunnaten Saimaan saariin.

Sieniristeily lähtee aamulla matkustajasatamasta, ja laiva suuntaa Savonlinnan eteläisen saariston maisemiin.
Sieniristeily lähtee aamulla matkustajasatamasta, ja laiva suuntaa Savonlinnan eteläisen saariston maisemiin.

Perjantaina sienistä ja sienestämisestä kiinnostuneille on tarjolla ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua Saimaan saarien sienimetsien saloihin. Hotelli Punkaharjun hotelliyrittäjä Saimi Hoyer, sieniasiantuntija ja -kirjailija Jarkko Korhonen ja Savonlinna-Risteilyt ovat järjestäneet sieniristeilyn: päiväretken Savonlinnan eteläpuolen saariin sienestämään.

Retki alkaa Savonlinnan matkustajasatamasta m/s Elviiralla kello 10.30. Laiva suuntaa Savonlinnan eteläisen saariston Kesamonsaaren, Kokonsaaren ja Laukansaaren maisemiin. Laivalla pääsee retken aikana nauttimaan sienilounaasta.

Sieniasiantuntija Korhonen kertoo retkellä paljon tietoa sienistä, ja samalla on mahtava mahdollisuus kysyä häneltä aiheeseen liittyviä kysymyksiä.

Sieni-ihmiset ry:n perustajajäsen Hoyerin mukaan risteilylle on ilmoittautunut noin 30 henkilöä. Lähes samanlainen mokoma mahtuu siis vielä mukaan.

Idea syntyi ystävien avulla

Hoyerin mukaan sienitapahtumat menevät nyt kuumille kiville. Hänen syksyllä järjestämänsä sieniviikonloput ja -neuvontakoulutus Hotelli Punkaharjulla ovat jo myyty loppuun.

— Täytyy sanoa, että on tosi hienoa, miten lujaa nämä sienitapahtumat nyt vetävät. Minun oma iso missioni on se, etteivät luvut olisi enää nin rajuja, että 98 prosentia syötävistä ruokasienistä jää metsään, sanoo Hoyer.

Sen voin kyllä luvata, että puhumme sienistä paljon. — Saimi Hoyer

Hoyerin mukaan idea sieniristeilystä oli lähtenyt hänen saarissa sienestävästä ystävästään.

— Minä aina kaiholla katselen hänen saaliitaan, niin sen takia minullekin tuli mieleen tämä, että mennään saareen sieneen. Ehkä sieltä sitten löytyy niitä, eikä kaikkia ole vielä poimittu pois.

—Sitten toinen ystäväni heitti, että lähdettäisiin risteilemään sienten kanssa, ja siitä idea vähitellen lähti. Minulla on ollut koko ajan tässä mukanani Oki Stranden ja Jarkko, kenen kanssa sieniviikonloppuja ja -koulutuksia sekä nyt näitä risteilyitä on kehitelty. Kaikki on meidän mahtavan tiimityön tulosta, kehuu Hoyer.

Kaikki tervetulleita

Hoyer painottaa, että sieniristeilyllä saa sienistä sellaista tietoa, jota ei opi lukemalla kirjoista. Hän toivoo, että kaikki halukkaat uskaltaisivat tulla risteilylle matalalla kynnyksellä, vaikka sienistä ei varsinaisesti mitään vielä tietäisikään.

— Mukaan voi tulla vaikka tunnistaisi entuudestaan pelkän kantarellin, ei kukaan ole seppä syntyessään. Sienestäminen on siinä mielessä kiitollinen harrastus, sillä siinä ei voi koskaan tulla mestariksi, eivät edes sieniasiantuntijat. Koko ajan löytyy uusia lajeja, eikä kukaan voi koskaan tuntea niitä kaikkia.

Retken aikana pääsee myös poimimaan sieniä kotiin viemiseksi, ja sienitietoutta saa niin paljon kuin jaksaa vain sisäistää.

— Sen voin kyllä luvata, että puhumme sienistä paljon, kuittaa Hoyer.

Sieniristeily Saimaalla m/s Elviiralla perjantaina 23.8. ja 20.9. kello 10.30—17.30. Lähtö Savonlinnan matkustajasatamasta.