Opintojen aikainen toimeentulo ja mahdollisuudet opiskella työn ohessa mietityttävät aikuisia koulutukseen hakeutuvia – Savonlinnassa koulutusneuvontaa saa ilmaiseksi Ammattiopisto Samiedun citypisteeltä

Citypisteellä voi pohtia ammattilaisen kanssa yhdessä esimerkiksi sitä, mikä voisi olla se uusi, oma juttu, jos alan vaihto kiinnostaa.

Soila Puurtinen

Hanna Nygren on yksi Samiedun citypisteellä uraohjausta ja koulutusneuvontaa antavista ammattilaisista. Arkistokuva.
Hanna Nygren on yksi Samiedun citypisteellä uraohjausta ja koulutusneuvontaa antavista ammattilaisista. Arkistokuva.

Miten voisin rahoittaa opinnot? Voinko opiskella työn ohessa? Miten tulen toimeen taloudellisesti opintojen aikana? Entä mikä koulutus olisi minua varten, kun haluan tulevaisuudelta jotain ihan muuta, kuin mihin nykyinen osaamiseni ja kokemukseni riittää? Mikä ala sopisi minulle? Muun muassa tällaiset asiat saattavat pyöriä työelämässä olevan tai työttömän aikuisen päässä.

Ammattiopisto Samiedun citypisteellä tällaisiin asioihin saa nyt ilmaiseksi neuvontaa.

Samiedun tiedotteen mukaan aikuiset etsivät koulutukseen liittyvää tietoa ensisijaisesti internetistä, mutta toivovat myös henkilökohtaista neuvontaa ja ohjausta koulutukseen hakeutumisen tukemiseksi ja rohkaisemiseksi.

– Citypisteeltä voi saada neuvoja kaikkeen mahdolliseen, mikä koskee kouluttautumista, kertoo uraohjaajana toimiva Hanna Nygren.

– Asiakas saattaa esimerkiksi miettiä alan vaihtoa, jolloin pohdimme yhdessä, mitä se voisi olla, mitä "isona" haluaa tehdä. Jotkut asiakkaat voivat saada jo yhdellä tapaamisella ajatusta siitä, mitä haluavat, ja ohjaan heidät eteenpäin hakeutumaan kyseiseen koulutukseen. Toisten kanssa nähdään yhä uudestaan ja uudestaan ja mietitään, mikä voisi olla se oma juttu. Nämä ovat kuitenkin niitä elämän isoja kysymyksiä, mitkä eivät välttämättä ratkea sormia napsauttamalla, Nygren jatkaa.

Samiedun Citypisteeltä saa neuvoja, vaikkei olisikaan hakeutumassa Samiedun koulutukseen.

– Jos ihmisellä on kiinnostusta korkeakoulupuolelle, niin olen hellästi potkinut ammattikorkeakoulun tai jopa yliopiston puolelle. Pitää olla herkkänä sille, mitä aikuinen kertoo ja mikä hänen tarpeensa on.

Mahdollisuuksia kouluttautua on paljon. Se ei tarkoita sitä, että pitäisi laittaa reppu selkään ja hilautua koulun penkille. — Hanna Nygren

Samiedun citypisteeltä saa neuvontaa, olipa kyse uuden ammatin opiskelusta, ammattiosaamisen täydentämistä, opintojen loppuunsaattamisesta tai oman osaamisen päivittämistä. Aikuinen on saattanut esimerkiksi jättää opintonsa kesken, ja tutkinto on jäänyt suorittamatta. Hanna Nygren muistuttaa, että suoritettu tutkinto lisää työeläkkeen määrää.

– Viimeistään silloin se tutkinto lämmittää, kun eläkkeelle pääsee. Toki tutkinto on myös kilpailuvaltti työmarkkinoilla.

Nygrenin mukaan aikuisilla ei välttämättä ole käsitystä siitä, mitä opiskelu nykypäivänä on.

– Mahdollisuuksia kouluttautua on paljon. Se ei tarkoita sitä, että pitäisi laittaa reppu selkään ja hilautua koulun penkille. Nykyään on hyvät mahdollisuudet opiskella verkossa, oppisopimuksella tai voi vaikka suorittaa yhden osan tutkinnosta yhden kevään tai syksyn aikana. Samiedulla opinnot voi myös aloittaa ketterästi joka kuukausi pois lukien heinäkuussa.

Koulutusneuvonta on ilmaista ja sitä annetaan niin työllisille kuin työttömille henkilöille.

Citypisteelle voi poiketa ohi kulkiessa kello 10–16, tai varaamalla ajan koulutusneuvontaan puhelimitse 050 452 3614 tai sähköpostitse citypiste@samiedu.fi. Koulutusneuvontaan ajan voi saada varaamalla myös kello 16 jälkeen.

Tarvittaessa koulutusneuvonta onnistuu myös puhelimella tai videoneuvottelulla.