Ennen ilmakuvat olivat harvinaista herkkua — katso videolta, kuinka Luke käyttää kuvauskoptereita metsäntutkimuksessa Punkaharjulla

Kuvauskopteri on oivallinen apu erityiskohteiden kuvauksessa, puiden kasvurytmin ja isojen metsäkuvioiden tarkastelussa. Luken Punkaharjun toimipaikassa dronen käyttömahdollisuuksia on selvitetty vuoden verran aktiivisesti.

Tuija Pauhu

Luken Punkaharjun toimipaikan metsätalousinsinööri Esko Oksa toteaa, että ennen kuvauskopteria eli dronea ilmakuvat olivat tosi harvinaista herkkua metsäntutkimuksen käytössä.
Luken Punkaharjun toimipaikan metsätalousinsinööri Esko Oksa toteaa, että ennen kuvauskopteria eli dronea ilmakuvat olivat tosi harvinaista herkkua metsäntutkimuksen käytössä.

Kuvauskopteri eli pieni kauko-ohjattava drone kuvaa yksittäistä puuta runkoa pitkin ylöspäin. Luonnonvarakeskuksen Punkaharjun toimipaikan tutkimuspuistossa kuvattu video näyttää hienosti, että Suomen pisin lehtikuusi nousee selvästi ympäröiviä puita korkeammalle. Kun noustaan ihmissilmän tasolta puiden latvojen yläpuolelle, myös iso metsäkuvio näyttäytyy kokonaisuutena.

Kopterikuvaus on kustannustehokasta maastotyöhön verrattuna.

Uusi tekniikka antaa tutkimusmetsän hoidon ja käytön suunnitteluun sekä Luken toiminnan esittelyyn uuden näkökulman. Kohteen kuvaustapa riippuu siitä, mikä on metsäsuunnittelun, tutkimushankkeen tai esittelyvideon kuvaustarve.
— Metsäntutkimus on mielenkiintoista, myhäilee kopteria esittelevä asiantuntija, metsätalousinsinööri Esko Oksa Luonnonvarakeskuksen Punkaharjun toimipaikasta.

Kolme vuotta sitten Luken Joensuun toimipaikkaan hankittiin ensimmäiset kaksi Luken dronea ja heidän kopterillaan Oksakin aloitteli uuteen tekniikkaan tutustumisen. Vuoden verran Lukella Punkaharjulla on aktiivisesti käytetty dronea ja haluttu selvittää, mihin kaikkeen sitä voidaan käyttää metsäntutkimuksessa.
Nyt yhteiskäytössä on kuusimoottorinen kopteri, jossa on kiinteä kuvauskamera. Sillä saadaan tavallisia valokuvia sekä videokuvaa.

— Droneilla on nopeaa kuvata ja kameroissa on hyvä kuvatarkkuus myös lähikuvaukseen. Kopterikuvaus on kustannustehokasta maastotyöhön verrattuna. Hintaansa nähden laite on monikäyttöinen. Laserkeilaimen avulla saadaan tarkkoja malleja puustosta.
Lukella on tällä hetkellä alle kymmenen dronea.

Dronella saadaan hyvää kuvaa uudesta näkökulmasta tutkimuskohteiden ja tutkimuslaitoksen toiminnan esittelyfilmejä varten.

Kuvauskopteri on oivallinen apu erityiskohteiden kuvauksessa. Kun kohde on alueella, jossa on muuten vaikea liikkua, kuten koskipaikoilla, rannoilla, soilla ja jyrkänteillä, dronella on helppo kuvata esimerkiksi vuodenaikojen vaihtelua. Myös erityiskohteiden maiseman- ja työmaasuunnittelussa drone on kätevä antaen yhden lisäkatselukulman.

— Ennen kuvattiin lentokoneella ja ilmakuvat olivat harvinaista herkkua, sanoo Oksa.
Fenologian eli puiden kasvurytmin tarkastelussa drone on näppärä, kun halutaan selvittää, milloin lehti tulee puuhun tai milloin tulee ruska.
— Myös myrskytuhojen tarkastelussa se on hyvä laite. Myös muut tuhot, kuten kirjanpainaja- ja mäntypistiäistuhot sekä neulaskadot näkyvät selvästi. Voimme kuvata ja arkistoida metsänhoitotöiden ja hakkuiden tilanteet ennen ja jälkeen, ei tarvitse muistikuvien perusteella pelata.
Yksittäistä puuta kuvaamalla voidaan selvittää, onko puussa linnunpesiä ja kuivia vai eläviä oksia.

Yksi käytännön esimerkki dronen käytöstä on työn alla olevan Sukupolvien metsän kartoitus.

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

— Kuvaamme dronella kaikki 100 istutusruutua, kuvauskorkeus on 20 metriä. Kun kuva viedään paikkatieto-ohjelmaan, saamme helposti aikaan ruutukohtaiset istutuskartat. Aiemmin tämä työ tehtiin suuntakehällä ja mittanauhalla tai viime aikoina GPS-laitteella. Kopterikartoitus on näistä kolmesta menetelmästä kustannustehokkain. Lisäksi meille jää arkistoon jokaisen ruudun istutusaikainen kuva kaikkine kantoineen ja kuoppineen.

Juttua on muokattu kello 10.25. Lisätty videolinkki.