Kärsimysten kivet mukana kiinteistökaupassa

Senaatti-kiinteistöt myy Koitsanlahden hovin tarjouskilpailulla.

Parikkalassa sijaitseva Koitsanlahden hovi myydään tarjouskilpailulla. Hovi on ainoa Suomen nykyisellä alueella sijaitseva lahjoitusmaakartano ja kulttuurihistoriallisesti arvokas kohde.

Vuonna 1849 valmistuneen päärakennuksen lisäksi myyntiin tulee muun muassa talli- ja vajarakennus, maakellari, käymälä, leikkimökki, muistomerkki ja viitisen hehtaaria maata.


Senaatti-kiinteistöt hakee hovinmäelle vastuullista ja asianmukaiseen hoitoon sitoutuvaa sekä riittävät resurssit omaavaa uutta omistajaa. Tavoitteena on, että uusi omistaja voisi säilyttää mahdollisuuksien mukaan rakennukset osin tai kokonaan myös yleisölle avoimessa käytössä.

Peruskorjausvelkaa on kertynyt kosolti. Yli puolenkymmentä vuotta sitten tehdyn kuntoarvion mukaan tallirakennuksen kunnostuksen arvioitiin maksavan 130 000 euroa ja päärakennuksen peruskorjaus 450 000 euroa.

— Kiinteistöjen parasta suojelua on niiden aktiivinen käyttö. Omistajan tulee kyetä huolehtimaan historiallisesta kohteesta sen suojeluarvot ja -tavoitteet huomioon ottaen, todetaan Senaatti-kiinteistöjen tiedotteessa.

Hovi siirtyi Museovirastolta Senaatti-kiinteistöille vuoden 2014 alussa, jolloin myyntivalmistelut aloitettiin. Hovissa on ollut hiljaista 1990-luvun alusta lähtien, jolloin museo suljettiin.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.