Savonlinnan keskussairaalassa tuhkarokkotapaus

Viime torstaina sairaalan päivystyksen odotustilassa olleita pyydetään tarkastamaan MPR-rokotesuojansa, sillä tuhkarokko tarttuu jopa huoneilman välityksellä.

Timo Seppäläinen

Italialaisella miehellä havaittiin tuhkarokkotartunta viime torstaina, kun hän hakeutui lääkäriin Savonlinnan keskussairaalan päivystykseen. Arkistokuva.
Italialaisella miehellä havaittiin tuhkarokkotartunta viime torstaina, kun hän hakeutui lääkäriin Savonlinnan keskussairaalan päivystykseen. Arkistokuva.

Viime torstaina Savonlinnan keskussairaalaan saapui italialainen nuori mies, jonka havaittiin sairastavan tuhkarokkoa. Mies ehti odottaa vuoroaan päivystyksen tiloissa, ennen kuin hänet siirrettiin osastolle eristystiloihin.


Savonlinnan keskussairaalan julkaisemassa tiedotteessa pyydetään viime torstaina iltapäivällä sairaalan päivystyksen odotustiloissa olleita tarkistamaan MPR-rokotesuojansa, sillä tuhkarokko on poikkeuksellisen tarttuva sairaus. Se tarttuu huoneilman välityksellä, ja tartuntaan voi riittää samassa tilassa oleskelu, sairaalasta todetaan.
– Savonlinnan keskussairaalan päivystyksessä torstaina 22.6. iltapäivällä olleita henkilöitä pyydetään hankkimaan MPR-rokote mahdollisimman pian, jos oma rokotussuoja ei ole kunnossa, sanoo infektioylilääkäri Sakari Vuorinen. Rokotteen voi hakea omalta terveysasemalta.

Italialainen mies on ollut Suomessa 11. kesäkuuta lähtien. Hänen uskotaan saaneen tuhkarokkotartunnan jo Italiassa.
Mies on oleillut Suomessa Punkaharjulla Itä-Karjalan nuoriso-opiston leirikeskuksessa, jossa oli 19.-25. kesäkuuta. Keskuksessa oli samaan aikaan 140 ihmistä, joista osa ulkomaalaisia.


– Jos henkilö on saanut kaksi MPR-rokotetta tai on sairastanut itse taudin, lisätoimia ei tarvita. Mikäli suojaa ei ole, henkilön tulisi hakeutua rokotettavaksi mieluiten kolmen vuorokauden sisällä altistumisesta, Vuorinen sanoo.

Tuhkarokkotapaukseen liittyen on parhaillaan menossa tartunnanjäljitys, johon osallistuvat Sosteri, Essoten sairaalahygieniayksiköt, kuntien tartuntatautihenkilökuntaa sekä valtakunnan tasolla THL. Altistumisesta tiedotetaan myös viranomaisyhteistyönä, koska osa leirikeskuksessa vierailleista on muiden maiden kansalaisia. Sairaalaan liittyneet altistukset hoidetaan omana työnä, tiedotteessa kerrotaan.

Tuhkarokkoa on esiintynyt epidemiaksi asti kaikissa Välimeren maissa sekä muun muassa Saksassa ja Belgiassa.

Marjo Latvanen

Marjo Latvanen