Duudsonien Jarppi ja HP kannustavat lukiolaisia: "Usko ittees! Mikään ei oo mahrotonta!" Katso video!

Duudsonien Jarno ”Jarppi” Leppälä ja Hannu-Pekka ”HP” Parviainen sanovat, että ystävyys on tärkein voimavara kun toteutetaan unelmia.

Tuija Pauhu

Sulkavan yrittäjyyslukio sai oppia Duudsonien Jarpilta ja HP:lta siitä, mitä on pitkäjänteinen työ. 
Sulkavan yrittäjyyslukio sai oppia Duudsonien Jarpilta ja HP:lta siitä, mitä on pitkäjänteinen työ. 

Miten päättömiä ja poskettomia lyö-minua-munille-pesäpallomailalla -videoita tehneistä koltiaisista on kasvanut kansainvälisen tason yrittäjiä?

Duudsonit-ohjelmia seurataan 150 maassa ja heillä on Youtubessa yli 4,5 miljoonaa seuraajaa. Kalevala-koru ja Roosanauha-kampanja ovat kelpuuttaneet heidät yhteistyökumppaneiksi.

Duudsonien taustalla olevalla Rabbit-films-tuotantoyhtiö on muun muassa Duudsonit tulivat taloon, Posse, Haluatko miljonääriksi Suomi ja Arman -sarjojen takana.

Yksin ei pärjää. Ystävyys on Duudsonien tärkein voimavara.

Duudsonien menestys on syntynyt pitkäjännitteisestä ja raa’ asta työstä, mutta myös pilke silmäkulmassa- hauskanpidosta, pohjalaisesta sisusta ja isäntä-asenteesta.

— Yksin ei pärjää. Ystävyys on Duudsonien tärkein voimavara. Työpaikka on Duudsoneille kuin toinen perhe, sanoo Jarno ”Jarppi” Leppälä.

— Jos teillä on yritys ja palkkaatte työntekijöitä, palkatkaa itseänne fiksumpia ja taitavampia tyyppejä töihin, lisää Hannu-Pekka ”HP” Parviainen, joka on opiskellut opettajaksi Duudson-uran ohessa.

Sitä paitsi ei kannata laskeutua neljälle renkaalle, kun auto tiputetaan jostakin. Renkaista menee paineet. Esimerkiksi vanhan Nissan Micran katto menee sisään kuin säilykepurkki, jos se pudotetaan ylösalaisin. Se on vaarallista sisällä olijalle.

Ei tervettä päivää

Menestys ei ole tullut ilmaiseksi. Stunt-videoiden teko ei ole lasten leikkiä, vaikka videoilla nauru raikaa. Duudsonien fysiikka on joutunut koville. Kun Duudsonit saivat 2010 vihdoin ja viimein aikaa ja rahaa toteuttaa unelmansa Duudsonit Amerikassa-sarjan, ennen kuin kuvaukset ehtivät alkaa, meni HP:ltä polvesta eturistiside lumilautavideota tehdessä.

Toisena kuvauspäivänä Jarno Laasala tipahti kanootin kanssa ylösalaisin ja kaksi kylkiluuta poikki. Neljäntenä kuvauspäivänä Jarpilla murtui eräässä tempussa nikama selästä ja Jarppi joutui käyttämään selkätukea kolme kuukautta.

Kymmenentenä kuvauspäivänä Jukka Hildén mursi häntäluunsa ja nilkkansa. Pohjalaista sisua tarvittiin. Koko jengi sairaalassa ja vielä 55 kuvauspäivää jäljellä, mutta siitäkin selvittiin.

Tuija Pauhu

Jarppi ja HP kuvailivat, miten Duudsonien menestyksen takana on pohjalaista sisua ja pilke silmäkulmassa -hauskanpitoa.

Esimerkkinä rohkeudesta ja työnteosta lukiolaisille

Leppälä ja Pariviainen jakoivat yrittäjäkokemuksiaan Sulkavan lukiolaisille ja yrittäjyyslukiolaisille tiistaina.

Sulkavan yrittäjyyslukion Pinja Pulkki ja Saara Hämäläinen pitivät kovasti Jarpin ja HP:n esityksestä.

— Kiinnostavaa. He olivat luontevia eivätkä puhuneet paperista kertaakaan. Ainoa huono juttu oli se, että aika loppui kesken, kertoivat yrittäjyyslukiolaiset.

Duudsonien matka maailman ääriin

1990—97 Neljä kaverusta Jukka Hildén, Jarno ”Jarppi” Leppälä, Hannu-Pekka ”HP” Parviainen ja Jarno Laasala alkavat tehdä itse VHS-videoita. Aiheet lumilautailu, maastopyöräily ja rullalautailu.

2001 Duudsonien ensiesiintyminen televisiossa kaapelitelevisiokanava MoonTV:llä

2004 päätös lähteä kansainväliselle uralle

2006 Australian TV:ssä Duudsonit-sarja

2010 Kuvaukset Amerikassa alkoivat.

Ryhmän sarja Duudsonit Amerikassa pyöri yhdysvaltalaisella MTV-kanavalla, ja esitettiin Subilla vuonna 2011.

Subilla käynnistyi sarja Duudsonit tuli taloon alkuvuodesta 2012. ”Se sarja oli parasta, mitä me ollaan koskaan tehty.” HP