Käytännön arkeologiaa tarjolla Kerimäellä tällä viikolla — Kokkomäen kivikautinen asuinpaikka avaa salaisuuksiaan

Jos arkeologiset kaivaukset kiinnostavat, kannattaa tällä viikolla laittautua Kerimäelle. Avoimessa tapahtumassa pääsee itsekin osallistumaan kaivauksiin.

Kulttuuriosuuskunta Vehrän jäsenet osallistuivat itse kaivauksiin Kotkuinniemen kivikautisella asuinpaikalla vuosi sitten. Nyt yleisöllä on mahdollisuus samaan Kerimäen Kokkomäellä.
Kulttuuriosuuskunta Vehrän jäsenet osallistuivat itse kaivauksiin Kotkuinniemen kivikautisella asuinpaikalla vuosi sitten. Nyt yleisöllä on mahdollisuus samaan Kerimäen Kokkomäellä.

Tällä viikolla on mahdollisuus tutustua arkeologisiin kaivauksiin Kerimäellä, kun kulttuuriosuuskunta Vehrä järjestää koko arkiviikon kestävät arkeologiset yleisö- ja koululaiskaivaukset. Tapahtuma järjestetään kirkonkylän tuntumassa Veneenniemessä. Paikalle pääsee helposti, sillä aivan tapahtumapaikan tuntumaan tuo Hotelli Herttuaan johtava Veneenniementie.

— Kokkomäellä on kivikautinen asuinpaikka. Kaivamme siellä ns. pohjaan asti eli niin syvälle kuin näytteitä löytyy, kertoo tapahtuman järjestävän Kulttuuriosuuskunta Vehrän toiminnanjohtaja Katja Kuuramaa.

Viime vuonna järjestetyssä tapahtumassa samalla paikalla näytteitä löytyi noin puolen metrin syvyyteen saakka. Silloisten kokemusten perusteella Kuuramaa odottaa löytyväksi ainakin astianpalasia ja poltettuja luita. Kaivaminen on todennäköisesti melko helppoa.

— Kivikautiset asuinpaikat ovat siinä mielessä helppoja kaivettavia, että yleensä ne ovat tällä alueella hiekkapitoisessa maastossa.

Arkeologia tutuksi

Tapahtumassa on paikalla kaksi ammattiarkeologia Maanala Oy:stä, jotka johtavat kaivauksia ja kertovat tietoa arkeologiasta ja arkeologin työstä. Ainakin Kerimäen ja Punkaharjun koululaisia on tulossa tutustumaan kaivauksiin ja kivikautisen asuinpaikkaan.

— Tavoitteenamme onkin saada koululaisille kokemus arkeologiasta yleensä ja samalla tuoda esiin täällä olevan asutuksen pitkää jatkumoa, Kuuramaa sanoo.

Tapahtumassa on mahdollisuus osallistua itsekin kaivauksiin, joten vaatetuksen on hyvä olla maastotöihin sopiva. Työhansikkaat Kuuramaa suosittelee varaamaan itse, mutta muut kaivauksessa tarvittavat varusteet löytyvät järjestäjien puolesta.

Kokkomäen tapahtuma kuuluu Mullankaivajat Saimaalla -hankkeeseen, jota hallinnoi Savonlinnan Maakuntamuseo. Hankkeen käytännön toteutuksesta vastaa Kulttuuriosuuskunta Vehrä. Aiemmin vastaavia kaivauksia on tehty myös Enonkoskella.

Mullankaivajat Saimaalla -kaivaukset Kerimäen Kokkomäellä 19. - 23.8. klo 9-16. Ilmoittautumiset ja lisätietoja: info@vehra.fi tai 044 209 7897

Uusimmat uutiset